More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ μάχη του τέρατος (Η Μπέθανυ και το τέρας, βιβλίο 3), του...

    Η μάχη του τέρατος (Η Μπέθανυ και το τέρας, βιβλίο 3), του Τζακ Μέγκιτ Φίλιπς (εικ.: Ιζαμπέλ Φόλλαθ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Είμαι έτοιμος να κάνω το τελευταίο μου ταξίδι, ένα τεράστιο άλμα στο σκοτάδι.
    Thomas Hobbes

    Τρίτο βιβλίο του Τζακ Μέγκιτ Φίλιπς για τον Εμπενίζερ και την Μπέθανι. Μια ακόμα απολαυστική κατάδυση στη γκόθικ, μακάβρια, μαύρη λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Πρώτο βιβλίο: η Μπέθανι, ο Εμπενίζερ και ο παπαγάλος πίστεψαν ότι το Τέρας είχε νικηθεί. Δεύτερο βιβλίο. Το τέρας επιστρέφει για να εκδικηθεί! Η αποτερατοποίηση αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

    “Πίστευες στ΄αλήθεια ότι θα μου ξέφευγες;” ρώτησε το τέρας. Η Μπέθανυ στριφογυρνούσε και σφάδαζε καθώς ένιωθε πως οι γλώσσες την τραβούσαν όλο και πιο κοντά στο γεμάτο σάλια, βρομερό στόμα του τέρατος. “Δεν συνειδητοποίησες ακόμη την αλήθεια; Ότι έχω πάντα άλλον έναν άσο στο μανίκι μου;”
    […] Και τότε, πάνω που το τέρας ήταν έτοιμο να την κατασπαράξει, η Μπέθανυ ξύπνησε.

    Δεν θα αργήσουν οι εφιάλτες που βλέπει στον ύπνο της η Μπέθανυ να έρθουν πιο κοντά στην πραγματική ζωή. Για την ώρα, η Μπέθανυ και ο Εμπενίζερ εξακολουθούν να προσπαθούν για καλές πράξεις.

    “Έχεις δίκιο- κάνουμε κι οι δυο πολλές καλές πράξεις” είπε η Μπέθανυ, προσπαθώντας να πάρει τη λιγότερο σαρκαστική φωνή της”.

    Το τέρας είναι φυλακισμένο, σε κλουβί με ακτίνες λέιζερ τριπλής ασφαλείας.

    “Τα μάτια του ήταν κλειστά και τα τρία. Και οι δύο μαύρες γλώσσες του κρέμονταν απ’ το στόμα του, μία απ’ τα αριστερά και μία απ’ τα δεξιά. Το πρόσωπό του είχε ένα ύφος θεσπέσιας γαλήνης”.

    Αλλά το τέρας πια έχει αλλάξει. Μιλάει με μωρουδίστικη φωνή που δεν την αναγνωρίζουν η Μπέθανυ και ο Εμπενίζερ. Μιλάει τρυφερά, με πολλά υποκριστικά. “Μα δεν είμαι αυτό το τερατάκι πια- φιλάω σταυρό”, είπε στη Μπέθανυ που πίστευε ότι τους κοροϊδεύει. “Έχω αλλάξει. Όταν έμαθα την αλήθεια για το παρελθόν μου, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα ήταν κανείς ικανός να κάνει κάτι τόσο μοχθηρούλι…”

    Το τέρας θα απελευθερωθεί για να επανενταχθεί. Και η Μπέθανυ με τον Εμπενίζερ πρέπει να του δείξουν πώς να κάνει καλές πράξεις. “Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, κολλητούλια μου; Σημαίνει ότι επιστρέφω στο σπιτάκι μου!”

    Κάπως έτσι το τέρας εμφανίζεται ξανά στη σοφίτα του Εμπενίζερ. Και το τέρας ισχυρίζεται ότι όλοι είναι οι καλύτεροί του φίλοι και ξερνάει συνεχώς δώρα και όλα τα χρειαζούμενα για τους γείτονες, σε κάθε περίσταση. Είναι δυνατόν το Τέρας να άλλαξε τόσο πολύ; Ή υποκρίνεται τόσο πειστικά μέχρι να αντεπιτεθεί;

    Εστιάζοντας

    Η πνευματώδης, γκόθικ, μαύρη, χιουμοριστική περιπέτεια του Jack Meggitt Phillips μπήκε στο τρίτο κομμάτι της και εκεί που τελειώνοντας το βιβλίο νομίζαμε ότι έχουμε τριλογία, διαψευστήκαμε. Θα έχουμε και τέταρτο βιβλίο το 2024 με τίτλο Η Μπέθανυ και το Τέρας: Το παιδί του Τέρατος.

    Η μετάλλαξη του τέρατος και η έκφρασή του με αμέτρητα αστεία υποκοριστικά, δημιουργεί έναν κόντρα ρόλο που βγάζει πολύ γέλιο, έτσι το ούτως ή άλλως πολύ χιούμορ των δύο προηγούμενων βιβλίων, εδώ εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο. Από την άλλη υπάρχει μια αναμονή που περιμένεις την εξέλιξη με την αλλαγή του τέρατος η οποία κρατάει λίγο παραπάνω απ’ όσο πρέπει, δημιουργώντας μια ελαφριά κοιλιά στο μέσον του βιβλίου, ωστόσο, ο συγγραφέας έχει φτιάξει πολύ δυνατό πρότζεκτ, ξεχωριστό, και με τις καλές επιλογές που κάνει στην πλοκή, τις ανατροπές και το cliffhunger που ξεφουρνίζει απροσδόκητα, διατηρεί την ιστορία του στα ψηλά κλιμάκια της λογοτεχνίας για παιδιά.

    Η Μπέθανυ, ο Εμπενίζερ και το Τέρας, μαζί με όλους τους δευτερεύοντες ρόλους διερευνούν για λογαριασμό των αναγνωστών τα όρια της καλοσύνης, της διαδρομές του καλού, την πειστικότητά του απέναντι στο κακό, το πώς αυτό το τελευταίο μπορεί να αλλάξει, να μεταλλαχθεί, να αλλαξοπιστήσει. Η μάχη καλού κακού, οι δρόμοι που ακολουθούν, η ικανοποίηση που παρέχει το ένα και το άλλο στον εκφραστή τους, η εμπιστοσύνη, η δυσπιστία, η ευθυκρισία, η φιλία και οι γκρίζες στιγμές της, η αδικία στην εκτίμηση και τη συμπεριφορά μας για κάποιον, αναγνώριση λάθους, επανόρθωση, ανάληψη της προσωπικής ευθύνης. Μπορείς να δεχθείς ότι κάποιος σε αδίκησε, ότι σου φέρθηκε με λάθος τρόπο; Μπορεί να τον συγχωρήσεις; Μπορείς να δεχθείς την αλλαγή του ή θα μείνεις γαντζωμένος στην παλιά εμπειρία; Εν τέλει, αλλάζουμε ή είμαστε απαράλλακτες καρικατούρες ενός βασικού ιστού, ενός κεντρικού εαυτού που κάνει επιφανειακές μικροαλλαγές;

    Οι καλές πράξεις είναι ένα ζήτημα που κυριαρχεί ως προβληματική. Έχουν την ενέργεια να σε κρατούν σε ένα θετικό πρόσημο; Είναι πάντα το ζητούμενο στη ζωή σου; Η αναγνώριση και το να θες να αρέσεις στους άλλους είναι ασφαλής δρόμος για να πορεύεσαι σε όλες τις περιπτώσεις; Σημαντικά θέματα για να σκεφτείς μέσα από μια πραγματικά ευχάριστη ιστορία.

    Τέλος, μαζί με την γνωστή γκόθικ αισθητική των εικόνων της Isabelle Follath, έχουμε ένα μείγμα ελκυστικού τρόμου που αρέσει στα παιδιά αυτών των ηλικιών, κάπου στο 8-13, και οι δύο δημιουργοί το δουλεύουν καλά.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Το Η εκδίκηση του τέρατος (Η Μπέθανυ και το τέρας, βιβλίο 2) συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2023

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μάχη του τέρατος (Η Μπέθανυ και το τέρας, βιβλίο 3)
    Τίτλος πρωτοτύπου: Battle of the Beast (The Beast and the Bethany, book 3)
    Συγγραφέας: Jack Meggitt Phillips
    Εικονογράφος: Isabelle Follath
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2023
    Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελιδοποίηση: Αλέξιος Δ. Μάστορης
    Σελίδες: 288
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-9950-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular