More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Η Μαγεία της Όρασης, των Ρομάνα Ρομανίσιν και Αντρέι Λέσιβ

    Η Μαγεία της Όρασης, των Ρομάνα Ρομανίσιν και Αντρέι Λέσιβ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-12) – Βιβλίο γνώσεων

    Ωτα γαρ τυγχάνει ανθρώποισι εόντα απιστότερα οφθαλμών.
    (μετ.: Οι άνθρωποι πιστεύουν λιγότερο τ’ αυτιά τους απ’ ό,τι τα μάτια τους)
    Ηρόδοτος

    Δύο πολύ αξιόλογοι Ουκρανοί δημιουργοί, η Romana Romanyshyn και ο Andriy Lesiv δημιούργησαν μια εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία με τίτλο «Η Μαγεία της Όρασης». Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του πρότζεκτ τους “I hear – I see – I feel the world”, που βραβεύτηκε, ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις, με Χρυσό Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια 2018 (Bologna Ragazzi Award) στην κατηγορία των μη λογοτεχνικών βιβλίων.

    Οι δύο τους, που γνωρίστηκαν στα 15 τους κατά τις σπουδές τους και έκτοτε συνοδοιπορούν, έχουν δημιουργήσει το Agrafka Art Studio και έχουν λάβει πολλές και μεγάλες διακρίσεις: τρεις φορές νικητές στη Μπολόνια και τέσσερις φορές στη Λίστα White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου. Ανάμεσα στα βιβλία τους που έχουν ξεχωρίσει -για την ακρίβεια σάρωσαν- υπήρξε και μια διασκευή του παραδοσιακού ουκρανικού λαϊκού παραμυθιού Το γάντι το οποίο έχουμε αναδείξει στην Ελλάδα μέσω πολλών άρθρων και το οποίο το 2011 και το 2012 έλαβε μεταξύ άλλων εγχώρια και διεθνή βραβεία (Βιβλίο της χρονιάς στο Φόρουμ του Λβιβ, τιμητική αναγραφή στη Μπιενάλε εικονογράφησης της Μπρατισλάβα, ειδική αναφορά στη λίστα The White Ravens το 2012.

    Είναι το δεύτερο βιβλίο τους που φέρνουν οι Εκδόσεις Φουρφούρι, μετά από εκείνο για την ακοή. «Η Μαγεία της Όρασης» είναι μια μαγική περιπλάνηση στον αχανή κόσμο των ματιών. Γνωρίζατε πως όταν γεννιόμαστε βλέπουμε για λίγες μέρες τον κόσμο ανάποδα και θολά; Ότι το πιο σπάνιο χρώμα των ματιών είναι το πράσινο με μόλις 2% στον κόσμο. Ότι από τα τρία βασικά ή τα επτά χρώματα του φάσματος μπορούν να παραχθούν αμέτρητες αποχρώσεις, πολλές από τις οποίες θα δεις στο βιβλίο; Ότι κάτω από το δέρμα του προσώπου μας υπάρχουν 43 μύες που εκφράζουν όλα μας τα συναισθήματα; Ότι ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται πολύ πιο γρήγορα τις οπτικές εικόνες από ό,τι τις λέξεις ή τους ήχους, γι’ αυτό και σχεδόν όλες οι πινακίδες στους δρόμους είναι οπτικές εικόνες που δεν συνοδεύονται από λέξεις; Ότι δεν μπορούμε να δούμε τα αστέρια στον ουρανό των μεγάλων πόλεων λόγω της μεγάλης φωτορύπανσης (ε, αυτό ίσως το ξέρατε);

    Δεν έχει νόημα να σας πω τις πληροφορίες που θα βρείτε στο βιβλίο. Είναι πολλές, καλά διατυπωμένες, δίχως υπερφόρτωση στις σελίδες που πνίγουν την πληροφορία αλλά και το βλέμμα, καθώς οι δυο δημιουργοί δείχνουν να είναι λάτρεις του μινιμαλισμού και της Less is more λογικής. Επίσης, επιλέγουν να βάλουν ένα κορίτσι με γυαλιά και φόρεμα με βούλες αλλά και μία κουκουβάγια λόγω της φημισμένης όρασής της προκειμένου να τονίσουν τη σχέση τους με την όραση. Η κουκουβάγια υπήρξε και το σύμβολο σοφίας της θεάς Αθηνάς, κάτι που ίσως έπαιξε ρόλο στην ένταξη της στο βιβλίο. Αυτή είναι η βάση του βιβλίου.

    Θα διακρίνετε όλοι όσοι ανοίξετε το βιβλίο ότι δεν είναι απλώς ένα βιβλίο γνώσεων με θέμα την όραση αλλά ταυτόχρονα και ένα ασυνήθιστο βιβλίο τέχνης που φλερτάρει μαζί της κάθε στιγμή αφού δεν βλέπει την όραση ιατρικά και εγκυκλοπαιδικά αλλά ως ένα φαινόμενο ζωής και δημιουργίας, επηρεασμένο από χρώματα, διατάξεις, μορφές και σχήματα που παραπέμπουν σε ποικίλα ρεύματα και καλλιτέχνες: στον πουαντιγισμό του Σερά ο οποίος αποθεώνει την κουκκίδα ως το ελάχιστο σημείο όρασης και τέχνης, στον γεωμετρικό μινιμαλισμό του Donald Clarence Judd, στον ανατιλίτικο μίνιμαλ πουαντιγισμό της Yayoi Kusama, στην αφηρημένη τέχνη του W. Kandinsky και το κίνημα του Γαλάζιου Καβαλάρη των αρχών του 20ου αι., στην αντισυμβατική κουλτούρα της Outsider art των καλλιτεχνών του δρόμου.

    Πάνω απ’ όλα βλέπεις δύο καλλιτέχνες που έθεσαν την οπτική πληροφορία σε ισάξια μοίρα και αξία με την κειμενική/λεκτική, που επεξεργάστηκαν σοβαρά την πολυπλοκότητα της όρασης ως αίσθησης και συνέθεσαν μία μοναδική ξενάγηση στον κόσμο της ως βασικό αισθητηριακό όχημά μας στη ζωή, σεβόμενοι την ανυπέρβλητη ισχύ της. Μέσα από αυτήν την ισορροπία εικόνων και λέξεων, οι δυο καλλιτέχνες πέτυχαν να μοιράσουν με αρμονία και δύναμη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών που δεν λειτουργούν ως προσωρινά infos τα οποία θα εντυπωσιάσουν και θα αποβληθούν σε πρώτη ευκαιρία κατά το νυχτερινό ξεσκαρτάρισμα του ύπνου, αλλά ως ουσιαστικές γνώσεις που θα παραμείνουν, θα προβληματίσουν, θα μετασχηματιστούν.

    Κάτι που φαίνεται αλλά οι περισσότεροι δεν θα καταλάβουν πού οφείλεται, είναι τα pantone και φωσφορίζοντα χρώματα που χρησιμοποίησαν οι δυο δημιουργοί για να επιτύχουν αυτόν τον διεισδυτικό φωτισμό που θα αντικρίσετε και θα σας “τυφλώσει” με φόντο συνήθως το λευκό αλλά και τα μπλε, σομόν/κοραλί, χρυσοκίτρινο που κυριαρχούν και περιβάλλουν χρωματικά όλες τις σελίδες.

    Φως, σκοτάδι, αναπηρία όρασης, αντικατοπτρισμοί οφθαλμαπάτες, πρόσληψη πραγματικότητας, είδωλα, χρωματικές παραλλαγές και ποικιλία, οπτικά σήματα, Μπράιγ, τεχνολογία, γυαλιά, αντίληψη, τέχνη, ομορφιά, αισθητική, οπτική γωνία.

    Ένα βιβλίο που πρέπει να ξέρεις πού θα το δώσεις, πού θα το χαρίσεις και πώς θα το αγκαλιάσεις για να το αναδείξεις και να βγάλεις την ουσία του. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ασύγκριτη Οδύσσεια των ματιών μας.

    Για αναγνώστες από 6-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Φουρφούρι.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Θα διακρίνετε όλοι όσοι ανοίξετε το βιβλίο ότι δεν είναι απλώς ένα βιβλίο γνώσεων με θέμα την όραση αλλά ταυτόχρονα και ένα ασυνήθιστο βιβλίο τέχνης που φλερτάρει μαζί της κάθε στιγμή αφού δεν βλέπει την όραση ιατρικά και εγκυκλοπαιδικά αλλά ως ένα φαινόμενο ζωής και δημιουργίας, επηρεασμένο από χρώματα, διατάξεις, μορφές και σχήματα που παραπέμπουν σε ποικίλα ρεύματα και καλλιτέχνες.
    • Φως, σκοτάδι, αναπηρία όρασης, αντικατοπτρισμοί, οφθαλμαπάτες, πρόσληψη πραγματικότητας, είδωλα, χρωματικές παραλλαγές και ποικιλία, οπτικά σήματα, Μπράιγ, τεχνολογία, γυαλιά, αντίληψη, τέχνη, ομορφιά, αισθητική, οπτική γωνία.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Alex Clare- Damn your eyes- lyrics

    Don’t Look Up – Main Title Suite (Bonus Track)

    Cant Take My Eyes Off You – Frankie Valli and The 4 Seasons + lyrics

    Catch me if you Can Soundtrack-01 Catch me if you Can

    Νατάσσα Μποφίλιου – Κοίτα Με | Official Video Clip

    Τετ α τετ- Γιάννης Σπανός

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Μαγεία της Όρασης
    Τίτλος πρωτοτύπου: I see that
    Συγγραφέας: Romana Romanyshyn
    Εικονογράφος: Andriy Lesiv
    Εκδόσεις: Φουρφούρι, Δεκέμβριος 2021
    Μετάφραση: Θάνος Καραγιαννόπουλος
    Επιμέλεια σειράς: Νίκος Χατζόπουλος
    Σχεδ/κή προσαρμογή: Λίλα Κούπριζα
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 25 Χ 28
    ISBN: 978-618-54-8833-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular