More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ Μελίνα και το μέλι, της Βασιλικής Τσουρή (εικ.: Μαριάννα Φραγκούλη)

    Η Μελίνα και το μέλι, της Βασιλικής Τσουρή (εικ.: Μαριάννα Φραγκούλη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    “Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο άνθρωπος
    έπρεπε αν παλεύει με τη φύση για να επιβιώσει.
    Στον αιώνα μας έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί
    ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει”
    Jacques- Yvew Cousteau
    Από το βιβλίο

    Η Μελίνα είναι ένα μικρό κορίτσι που νοιώθει φόβο για τις μέλισσες και μάλλον δεν τις συμπαθεί και τόσο. Όταν μια μέρα λοιπόν μια μέλισσα εισβάλλει από το παράθυρο στην τάξη της και αρχίζει να κάνει βόλτες γύρω από το κεφάλι της, εκείνη τινάχτηκε σαν ελατήριο από το φόβο της και στο πέρασμα της παραπάτησε κι έριξε κάτω δυο κορίτσια. Η δασκάλα της την κοίταξε αυστηρά και της έκανε παρατήρηση. Εκείνη όμως δεν έλεγε να ηρεμήσει και άρχισε να τσιρίζει: “Σκοτώστε την κυρία! Θα μας τσιμπήσει… τις μισώωω! Μακάρι να εξαφανιστούν όλες μια για πάντα!”.

    “Οι μέλισσες δεν τσιμπούν αν δεν τις πειράξεις… πετάχτηκε ο Βασίλης ο συμμαθητής της. Μάταια η δασκάλα της η κυρία Ελπίδα προσπαθούσε να την καθησυχάσει και να της εξηγήσει ότι οι μέλισσες είναι έξυπνες και χρήσιμες καθώς μεταφέρουν τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και βοηθούν τα φυτά να πολλαπλασιαστούν. Ευτυχώς η μέλισσα βρήκε γρήγορα την έξοδο από το παράθυρο σαν να κατάλαβε ότι δεν ήταν επιθυμητή στην τάξη.

    Εκείνη τη μέρα η Μελίνα γύρισε σπίτι, έφαγε ανόρεχτα και κλείστηκε στο δωμάτιο της. Κάτι παράξενο συνέβη εκείνη τη μέρα, μόλις κάθισε στην καρέκλα του γραφείου της κι έκλεισε τα μάτια…

    Μεταμορφώθηκε σε μια μέλισσα και το δωμάτιο της έδειχνε τεράστιο. Φαντάζεστε το τρόμο που ένιωσε όταν ανακάλυψε ότι έγινε μια κιτρινόμαυρη, αηδιαστική μέλισσα. Αναρωτήθηκε μήπως κοιμάται και όλα αυτά είναι ένα κακό όνειρο. Έπρεπε κάτι να κάνει και πέταξε από το ανοιχτό παράθυρο έξω στον κήπο. Πετούσε ελεύθερη, από λουλούδι σε λουλούδι και άρχισε να απομακρύνεται ώσπου σκοτείνιασε. Τότε κάθισε σ’ ένα κλαδί ελιάς να σκεφτεί τι θα κάνει και έβαλε τα κλάματα…

    Η μικρή μας Μελίνα ένοιωσε απογοητευμένη καθώς έγινε αυτό που φοβόταν περισσότερο στη ζωή της. Μόνη της λύση ήταν να ακολουθήσει την πρώτη μέλισσα που συνάντησε στην κυψέλη καθώς  εκεί έξω υπήρχε ο κίνδυνος να καταλήξει στο στόμα καμιάς αράχνης.  Αυτή δεν ήταν άλλη παρά εκείνη η μέλισσα που τόσο φοβήθηκε στο σχολείο, πρόθυμη τώρα να τη βοηθήσει.
    Έπρεπε τώρα να αποδείξει στις άλλες μέλισσες την αξία της και να βοηθήσει κι εκείνη σαν κανονική μέλισσα. Η Μελίνα από εχθρός γίνεται σύμμαχος με τις μέλισσες. Η ζωή της αλλάζει και αντιλαμβάνεται πόσο λάθος έκανε που τις μισούσε. Ήρθε η στιγμή να αλλάξει στάση και τώρα μάχεται στο πλευρό τους ενάντια σε κάθε εχθρό. Τώρα όλα μοιάζουν σαν ένα κακό όνειρο…

    Η Μελίνα δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό της να ζει μαζί με τις μέλισσες και τώρα είναι μια από αυτές.

    Τα παιδιά κάποιες φορές μεγεθύνουν τους φόβους τους και καταβάλλονται από εμμονές . Όμως όταν γνωρίσουν καλύτερα τις φοβίες τους και νοιώσουν ασφάλεια τότε ο φόβος μικραίνει. Μαθαίνουν να κοιτάζουν κατάματα το φόβο και να αντιμετωπίζουν με θάρρος κάθε τι που τα τρομάζει. Η Μελίνα υποσυνείδητα μεταφέρεται στον κόσμο των μελισσών και μαθίνει για τη χρησιμότητα τους. Είναι πλάσματα που νοιώθουν κι εκείνα φόβο και αμύνονται για τη ζωή τους.

    Γενικός κανόνας είναι: μην ενοχλείς την μέλισσα για να μην σε ενοχλήσει. Η αλήθεια είναι ότι η μέλισσα δεν τσιμπάει ποτέ χωρίς σημαντικό λόγο. Η μέλισσα κεντρίζει μια και μοναδική φορά στη ζωή της και μετά πεθαίνει! Καλό είναι να υπάρχει ενημέρωση για τα μικρά παιδιά, πως πρέπει να αντιδράσουν και τι να κάνουν σε περίπτωση παρουσίας της μέλισσας. Η ψυχραιμία, οι ήρεμες κινήσεις, η κάλυψη του προσώπου και η απομάκρυνση (όχι τρέχοντας) θα κάνουν τη μέλισσα να απομακρυνθεί. Επίσης όταν η μέλισσα είναι κοντά στην κυψέλη της, είναι πιο επιθετική γιατί θέλει να υπερασπιστεί το μελίσσι.

    Η συγγραφέας Βασιλική Τσουρή χρησιμοποιεί το τέχνασμα της μεταμόρφωσης για να μας υπενθυμίσει ότι “αν δεν μπεις στα παπούτσια του άλλου δεν μπορείς να τον καταλάβεις…”. Πράγματι η Μελίνα αλλάζει μόνο όταν ζει σαν μέλισσα και ανακαλύπτει τη μεγάλη προσφορά της στη φύση.

    Οι εικόνες της Μαριάννας Φραγκούλη πλαισιώνουν αρμονικά το κείμενο. Η μέλισσα κάθε άλλο παρά απειλητική, δείχνει το πιο γλυκό πλάσμα στον πλανήτη. Ένα λιβάδι γεμάτο παπαρούνες και μέλισσες σε μεταφέρει νοερά στην εξοχή και γίνεται χώρος δράσης της ιστορίας.

    Στο παράρτημα του βιβλίου οι μικροί μας φίλοι μπορούν να ανακαλύψουν χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή της μέλισσας, το μελίσσι, τις εργάτριες, τους κηφήνες, τη βασίλισσα σε κάθε μελίσσι. Θα μάθουν για την επικονίαση, τη σημαντικότερη προσφορά της μέλισσας καθώς είναι αυτή που γονιμοποιεί τα περισσότερα άνθη στον κόσμο και βοηθάει στην ύπαρξη φυτών στον πλανήτη μας. Μάλιστα πολλοί ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν εξαφανιστεί η μέλισσα τότε και το ανθρώπινο είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση. Αν δεν γνωρίζετε πως φτιάχνεται το μέλι, θα ανακαλύψετε πόσο δύσκολη και κοπιαστική είναι η παραγωγή του. Για να παραχθούν 100 γραμμάρια μέλι, θα χρειαστεί το νέκταρ από 400.000 άνθη! Κι όπως λέει μια παροιμία: “Μία η μέλισσα, μέλι δε φτάνει”.
    Η μέλισσα θεωρείται το παλαιότερο έντομο του πλανήτη μας  και χρειάζεται την προστασία μας.

    Καθώς πλησιάζουν Χριστούγεννα μπορείτε να φτιάξετε μελομακάρονα και δίπλες με αγνό μέλι μαζί με τους μικρούς μας φίλους και να απολαύσετε το πολύτιμο αυτό αγαθό που μας δίνει η μέλισσα. Ένα γλυκό παραμύθι σαν μέλι για να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά και να μάθετε για τις μέλισσες και το μέλι. Διαβάζοντας την ιστορία της Μελίνας και μαθαίνοντας για τη ζωή της μέλισσας, θα δείτε αυτό το ωφέλιμο έντομο με διαφορετική ματιά!

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Η συγγραφέας

    Γεννήθηκε στην Αθήνα τη χρονιά που οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν το «Anotherbrickinthewall».Με το που έμαθε να διαβάζει και να γράφει ερωτεύτηκε τις λέξεις και τις ιστορίες που κρύβονταν πίσω τους. Πάντα απορούσε πώς παλιότερα, χωρίς τις σημερινές τεχνικές ευκολίες, κατάφερναν να συνεννοηθούν άνθρωποι εντελώς διαφορετικών φυλών και πολιτισμών. Για παράδειγμα πώς οι Ισπανοί κατακτητές έμαθαν να μεταφράζουν ινδιάνικες γλώσσες και αντιστρόφως, πώς έμαθε κινέζικα ο Μάρκο Πόλο από ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα από ιταλικά, πώς «συνομίλησαν» με τους Αβορίγινες οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι κ.λπ. Για να λύσει τις απορίες της, σπούδασε Γλωσσολογία και Διδακτική των γλωσσών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αμέσως μετά ξεκίνησε να εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων. Παράλληλα άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Λίγα χρόνια αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές της στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και ασχολείται με τις διεθνείς και τις δημόσιες σχέσεις. Είναι μαμά του μικρού Κωνσταντίνου.

    Με μια ματιά

    • Η συγγραφέας Βασιλική Τσουρή χρησιμοποιεί το τέχνασμα της μεταμόρφωσης για να μας υπενθυμίσει ότι “αν δεν μπεις στα παπούτσια του άλλου δεν μπορείς να τον καταλάβεις…”.
    • Στο παράρτημα του βιβλίου οι μικροί μας φίλοι μπορούν να ανακαλύψουν χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή της μέλισσας, το μελίσσι, τις εργάτριες, τους κηφήνες, τη βασίλισσα σε κάθε μελίσσι.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Το πέταγμα της μέλισσας (Ρίμσκυ Κόρσακωφ) – Yuja Wang

    Μελίνα από το μέλι, Μελίνα Τανάγρη

    Η μέλισσα Σουσού, Νίκος Χριστοδούλου

    Μέλισσες Φωτεινή, Βελεσιώτη

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Μελίνα και το μέλι
    Συγγραφέας: Βασιλική Τσουρή
    Εικονογράφος: Μαριάννα Φραγκούλη
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Μάιος 2021
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής: Ευτυχία Χρηστίδη
    Πληροφοριακά κείμενα για τις μέλισσες και μέλι: Διονύσης Βαλεριάνος
    Εικονογρ. πληροφοριών:
    Μαρία Μανουρά
    Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Ντότσικα, Χριστίνα Νάζαρη
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-563-411-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular