More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγγραφείςΒασιλική Τσουρή: "Αν δε μπεις, λένε, στα παπούτσια του άλλου είναι αδύνατο...

    Βασιλική Τσουρή: “Αν δε μπεις, λένε, στα παπούτσια του άλλου είναι αδύνατο να νιώσεις τι πραγματικά του συμβαίνει”

    Γεννήθηκε στην Αθήνα τη χρονιά που οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν το «Another brick in the wall». Με το που έμαθε να διαβάζει και να γράφει ερωτεύτηκε τις λέξεις και τις ιστορίες που κρύβονταν πίσω τους. Πάντα απορούσε πώς παλιότερα, χωρίς τις σημερινές τεχνικές ευκολίες, κατάφερναν να συνεννοηθούν άνθρωποι εντελώς διαφορετικών φυλών και πολιτισμών. Για παράδειγμα πώς οι Ισπανοί κατακτητές έμαθαν να μεταφράζουν ινδιάνικες γλώσσες και αντιστρόφως, πώς έμαθε κινέζικα ο Μάρκο Πόλο από ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα από ιταλικά, πώς «συνομίλησαν» με τους Αβορίγινες οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι κτλ.

    Για να λύσει τις απορίες της, σπούδασε Γλωσσολογία και Διδακτική των γλωσσών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αμέσως μετά ξεκίνησε να εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων. Παράλληλα άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Λίγα χρόνια αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές της στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και ασχολείται με τις διεθνείς και τις δημόσιες σχέσεις. Είναι μαμά του μικρού Κωνσταντίνου.

    Με αφορμή το νέο της βιβλίο “Η Μελίνα και το μέλι“, μια ιστορία που γράφτηκε με σκοπό να θίξει το μείζων ζήτημα του κινδύνου της  έκλειψης των μελισσών και να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του ανθρώπου για την προστασία της…

    … η Βασιλική Τσουρή σε #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.

    Βασιλική, αν σου ζητούσα να μας συστηθείς με λίγα λόγια, την πορεία σου μέχρι σήμερα και να μας πεις ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα σου, που σε ώθησε στη συγγραφή βιβλίων;

    Πριν ακόμα ολοκληρώσω τις σπουδές μου στη Γλωσσολογία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησα να εργάζομαι ως μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Η αγάπη μου για τα βιβλία με οδήγησαν πριν από κάμποσα χρόνια στη φιλόξενη οικογένεια της Ελληνοεκδοτικής, με την οποία έχω την τύχη να συνεργάζομαι μέχρι σήμερα άλλοτε ως επιμελήτρια, άλλοτε ως συγγραφέας αλλά κυρίως ως υπεύθυνη επικοινωνίας. Στη δική μου περίπτωση η συγγραφή ήταν εκείνη που μου διάλεξε. Τα χρόνια πέρασαν, οι σπουδές και τα ενδιαφέροντά μου εμπλουτίστηκαν, ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι περισσότερο ταυτίζομαι με τον ρόλο του δημιουργικού-εποπτικού αναγνώστη κειμένων παρά του συγγραφέα. Η επιμέλεια διασταυρώνει το βάσανο της κριτικής και την απόλαυση της ανάγνωσης,  κάτι που τη δεδομένη στιγμή της έκδοσης συνήθως λείπει από τον συγγραφέα.

    Ποια η σχέση σου με τα βιβλία ως παιδί; Ποιο βιβλίο έχει χαραχτεί στις παιδικές σου μνήμες και γιατί;

    Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα σπίτι που ξεχείλιζε από βιβλία. Η σύνδεσή μου, λοιπόν, με τη λογοτεχνία υπήρξε καρμική. Από μικρό παιδί δενόμουν και εξακολουθώ να δένομαι με ήρωες και βιβλία.

    Θυμάμαι ακόμα με νοσταλγία όλα εκείνα τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια  στην Κεφαλονιά και τη μεγάλη βιβλιοθήκη της θείας μου στο σαλόνι με τους επιβλητικούς τόμους των κλασικών συγγραφέων.  Νομίζω ότι πολλά από τα οποία έγινα, τα οφείλω σ’ εκείνα τα καλοκαίρια μου στο νησί. Ωστόσο, έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια από τότε που πρωτοέπεσε στα χέρια μου ο  «Δον Κιχώτης » για να καταφέρω να αντιληφθώ την ιδιοφυΐα του Μιχαήλ Θερβάντες πίσω από τις διασκεδαστικές περιπέτειες των ηρώων και τι στην πραγματικότητα σημαίνει να πολεμάς ανεμόμυλους στην καθημερινή ζωή.

    Το βιβλίο σου Η Μελίνα και το μέλι πέρα από το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και τις πληροφορίες για τη μέλισσα και το μέλι πραγματεύεται τις φοβίες ενός μικρού κοριτσιού, της Μελίνας… Ποιο ρόλο παίζουν οι φοβίες στη ζωή μας και αν έχεις κάποια φοβία, πως την αντιμετώπισες;

    Μεγαλώνοντας έχω αποδεχτεί πολλές από τις φοβίες που με στοίχειωναν στο παρελθόν. Γιατί η ουσία δεν είναι να μη φοβάσαι αλλά να υπερνικάς τους φόβους σου. Να κάνεις ειρήνη με τα δαιμόνια σου, καθώς αλλάζουν στο πέρασμα των χρόνων μαζί με το σώμα, τις διαθέσεις και τις συγκυρίες.

    Άλλες φοβίες είναι έκδηλες και άλλες, οι πιο σοβαρές, δεν ξεμυτάνε στο φως. Από αυτές θα πρόκρινα μάλλον την κλειστοφοβία, γιατί όχι μόνο ως φοβία αλλά και ως φόβος με κυνηγάει μέχρι σήμερα στις σχέσεις, στις φιλίες, παντού. Θέλω πάντα την πόρτα ανοιχτή (κι ας μη φύγω).

    Ποια ήταν η αφορμή για να γράψεις την ιστορία της Μελίνας και ποια η δική σου σχέση με τις μέλισσες;

    Η Μελίνα γεννήθηκε αποκλειστικά από την προτροπή του αγαπημένου μου φίλου και εκδότη Διονύση Βαλεριάνου, η πορεία του οποίου αποδεικνύει την ευαισθητοποίησή του σε περιβαλλοντικά θέματα. Όλοι γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος να εξαφανιστούν οι μέλισσες είναι πια υπαρκτός. Δεν πρόκειται για ρητορικό σχήμα ή μια απλή υπόθεση εργασίας. Με τον αφανισμό των μελισσών σπάει η αλυσίδα της ζωής στον πλανήτη, αφαιρείται ένας κρίσιμος κρίκος.

    Και μπορεί πολλοί να υποστηρίζουν ότι η φύση φροντίζει πάντα να καλύπτει τα κενά, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συνέπειες της έκλειψης των μελισσών μπορεί να είναι εφάμιλλες μιας καθόλα αρνητικής αλυσιδωτής αντίδρασης, που θα έχει τον άνθρωπο ως τον τελικό και μοιραίο αποδέκτη.

    Για τους λόγους αυτούς, μέσα από μια κωμική παιδική ιστορία, αποφασίσαμε να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα αυτών των εντόμων για το οικοσύστημα, την εξέλιξη και τη διαιώνιση των ειδών στον πλανήτη, τη συμβολή τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και εντέλει να σημάνουμε ένα καμπανάκι κινδύνου για τον φθίνοντα πληθυσμό τους παγκοσμίως. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο τρόπο από το καφκικό τέχνασμα της μεταμόρφωσης της μικρής μας ηρωίδας σε μέλισσα. Αν δε μπεις, λένε, στα παπούτσια του άλλου είναι αδύνατο να νιώσεις τι πραγματικά του συμβαίνει.

    Η εποχή του covid μας δημιούργησε πολλές φοβίες αλλά μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε και τα πιο σημαντικά πράγματα που είχαμε στη ζωή μας…. Τι ήταν εκείνο που ανακάλυψες για τον εαυτό σου την περίοδο της πανδημίας;

    Οι πρώτοι μήνες της πανδημίας συνέπεσαν με μια πολύ ευτυχισμένη περίοδο στην προσωπική μου ζωή. Μόλις στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης μου και εν μέσω μετακόμισης, ανακοινώθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα. Αναμφισβήτητα  ήταν μια περίοδος δοκιμασίας και ενδοσκόπησης για όλους μας. Ωστόσο ήταν και μια ευκαιρία να δούμε πιο καθαρά όσα δεν επιτρέπει το πολύβουο σκηνικό της ζωής μας.

    Σε μένα ο εγκλεισμός χάρισε άπλετο χώρο και χρόνο να συνειδητοποιήσω τη νέα πραγματικότητα και να προετοιμαστώ καλύτερα ψυχολογικά για το ταξίδι της μητρότητας.

    Μια φράση κλειδί που σε χαρακτηρίζει και λειτουργεί σαν κινητήριος δύναμη κόντρα σε κάθε αντιξοότητα και δυσκολία…

    Υπάρχει πάντα ένας τρόπος, εάν είσαι αποφασισμένος.

    Μπορείς να μας αποκαλύψεις κάποιο όνειρο σου για το μέλλον;

    Ονειρεύομαι υγεία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να  είμαστε σε θέση να πραγματοποιούμε τα σχέδιά μας.

    Βασιλική Τσουρή
    Η Μελίνα και το μέλι –)

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular