More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ μικρή ζαχαροπλάστισσα, της Χέιλι Μπάρετ (εικ.: Άλισον Τζέι)

    Η μικρή ζαχαροπλάστισσα, της Χέιλι Μπάρετ (εικ.: Άλισον Τζέι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ας είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους που μας κάνουν χαρούμενους,
    είναι οι γοητευτικοί κηπουροί που κάνουν την ψυχή μας να ανθίζει.

    Marcel Proust

    Μια ξεχωριστή ιστορία για την φιλία, την αλληλεγγύη, την καλοσύνη την ανεκτίμητη βοήθεια σε μια δύσκολη στιγμή στη ζαχαροπλάστισσα, από απρόσμενους φίλους που την εκτιμούν και τη θαυμάζουν.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η μικρή ζαχαροπλάστισσα έχει ένα επιτυχημένο κατάστημα γλυκών και τα γλυκά της γίνονται ανάρπαστα. Φυσικά έχει δίπλα της διαλεχτούς βοηθούς που φτιάχνουν εκλεράκια και σουδάκια, πραλίνες και κεκάκια, αφράτες φλωρεντίνες και ένα σωρό λαχταριστά γλυκά. Η ζαχαροπλάστισσα είναι μια γλυκιά μέλισσα, γλυκιά σαν τα γλυκά της και οι βοηθοί της κόκκινες πασχαλίτσες εκπαιδευμένες στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Πλήθος από πελάτες έντομα, καλοντυμένα περιμένουν στη σειρά, να δοκιμάσουν τα γλυκά της κι εκείνη τους καλωσορίζει με κέρασμα ένα σουδάκι.

    Όμως ένας δυνατός άνεμος στην κουζίνα της φυσά και οι πασχαλίτσες πετάνε από το ανοιχτό παράθυρο και τα εγκαταλείπουν όλα δίχως δεύτερη σκέψη.

    Μέσα στην κουζίνα γίνεται αλαλούμ… ώσπου ακούγεται ένα μεγάλο μπουμ. Η απόλυτη καταστροφή και όλα άνω κάτι. Τι θα κάνει τώρα η ζαχαροπλάστισσα; Τίποτα δεν έμεινε όρθιο! Πώς θα καταφέρει να τα βάλει όλα σε τάξη και να ευχαριστήσει τους πελάτες της.

    Το τριζόνι δίνει εντολή για δράση και μέρμηγκες και μερμηγκίνες βάζουν όλοι μαζί ένα χεράκι για να μαζευτεί όλο αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί στην κουζίνα. Η μικρή ζαχαροπλάστισσα δεν πιστεύει στα μάτια της και δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνηση της. Οι φίλοι της κατάφεραν να κάνουν την κουζίνα της να αστράφτει στη στιγμή.

    Εστιάζοντας

    Ένας ύμνος στη φιλία με τετράστιχα που μένουν στο μυαλό και έχουν μια ποιητική αύρα. Μια ιστορία για μια γλυκιά ζαχαροπλάστισσα που υπάρχει και περιποιείται με αγάπη τους φίλους της. Μα και οι πελάτες της απέδειξαν πόσο τη νοιάζονται και πόσο καλοί φίλοι είναι με την καρδιά τους.

    Η μετάφραση έχει γίνει από την αφηγήτρια παραμυθιών και συγγραφέα Εύη Γεροκώστα και αποτυπώνει εύστοχα το ύφος και τη δομή της ιστορίας. Διαβάζοντας την ιστορία σε πιάνει μια επιθυμία για ένα γλυκάκι και δεν έχεις παρά να διαλέξεις από το μενού της ζαχαροπλάστισσας κι αν διψάσεις να φτιάξεις μια ροζ λεμονάδα.

    Η εξαιρετική εικονογράφηση της Άλισον Τζέι ζωντανεύει τον μικρόκοσμο των εντόμων, με πρωταγωνίστρια τη μικρή ζαχαροπλάστισσα, τη μέλισσα που φτιάχνει διαλεχτά γλυκά. Δίνεται έμφαση στη λεπτομέρεια και παραπέμπει στη βικτωριανή εποχή με τα έντομα ντυμένα με κομψά ρούχα και εκλεπτυσμένους τρόπους. Το σερβίτσιο με τα φλιτζανάκια που σερβίρεται τσάι τριαντάφυλλο αλλά και τα υπέροχα γλυκά στολισμένα σε πιατέλες σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις. Ζωντανά χρώματα και η μέλισσα σε τεράστιο μέγεθος κυριαρχεί στις σελίδες του βιβλίου. Ξεχωρίζει η σκηνή που η μέλισσα είναι ξαπλωμένη στο κρεββάτι της, αλλά δε μετράει προβατάκια για να κοιμηθεί αλλά μετράει φιλαράκια…

    «Φίλοι που ξέρουν ν΄ αγαπούν, φίλοι που βοηθάνε,
    φίλοι που για τους φίλους τους όλα τα τολμάνε!
    »

    Μια ιστορία που μπορείτε να αφηγηθείτε, να μοιράσετε ρόλους, να παίξετε στο σχολείο σκηνές της ιστορίας με την κατάλληλη μουσική και να διασκεδάσετε. Να βρείτε συνταγές και να φτιάξετε τον κατάλογο με τα γλυκά που έχει το κατάστημα γλυκών. Να πειραματιστείτε στην κουζίνα φτιάχνοντας διαλεχτά γλυκά, όμως διαλέξτε κάποιο φίλο να σας βοηθήσει αλλά και να μοιραστείτε τη χαρά της δημιουργίας.

    Για αναγνώστες από περίπου 5 ετών.

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Flight of the Bumble-bee

    Rondo Alla Turca- Mozart

    Tchaikovsky – Waltz of the Flowers

    Four Seasons ~ Vivald

    Johannes Brahms – Hungarian Dance No. 5

    Georges Bizet – “Les Toreadors” from Carmen Suite No. 1

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μικρή ζαχαροπλάστισσα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Τhe tiny baker
    Συγγραφέας: Hayley Barrett
    Εικονογράφος: Alison Jay
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
    Επιμέλεια: Βαρβάρα Καρζή
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 26,1 Χ 25,3
    ISBN: 978-618-5482-23-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular