More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι περιπέτειες του νεαρού Λουπέν- Κυνηγώντας τον Μεσιέ Μουστακί, της Μάρτα Παλατσέζι

    Οι περιπέτειες του νεαρού Λουπέν- Κυνηγώντας τον Μεσιέ Μουστακί, της Μάρτα Παλατσέζι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    «Τον έχω δει είκοσι φορές και κάθε φορά ήταν διαφορετικός άνθρωπος, ακόμη και ο ίδιος μου είπε σε μια περίσταση: «Δεν ξέρω πια ποιος είμαι. Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τον εαυτό μου στον καθρέφτη»
    Maurice Leblanc για τον Arsene Lupin

    «Είναι λάθος να κλέβεις, όλοι το λένε.
    Όχι αν το κάνεις για τους σωστούς λόγους, λέω εγώ».

    Περί τίνος πρόκειται

    Πώς ένας απατεωνίσκος που ακούει στο όνομα Αρσέν Λουπέν, καταφέρνει να γίνει ο διασημότερος και πιο αγαπητός κλέφτης- τζέντλεμαν;

    Την απάντηση θα την ανακαλύψουμε στο μυθιστόρημα της Μάρτα Παλατσέζι, «Οι περιπέτειες του νεαρού Λουπέν- Κυνηγώντας τον Μεσιέ Μουστακί», όπου η συγγραφέας μάς μεταφέρει στο περιπετειώδες παρελθόν του πιο διάσημου και αγαπημένου κλέφτη στον κόσμο.

    Ποιος όμως ήταν ο Αρσέν Λουπέν;

    Ο Λουπέν ήταν ένας χαρακτήρας που εμπνεύστηκε ο Γάλλος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και διηγημάτων – Maurice Leblanc- όταν το 1905 ο εκδότης του μηνιαίου εγκυκλοπαιδικού περιοδικού Je sais tout του παρήγγειλε μια σειρά διηγημάτων στο ύφος των περιπετειών του Σέρλοκ Χολμς για να δημοσιευθούν σε συνέχειες. Έτσι ο Αρσέν Λουπέν έμελλε να γίνει ο πιο δημοφιλής κλέφτης στη λογοτεχνία.

    Καλός και κακός ταυτόχρονα, ιδιόμορφος και εξαιρετικά ευφυής, σαγηνευτικός και μυστηριώδης, ένας αριστοκράτης απατεώνας αλλά και σκληρός τιμωρός, υπερασπιστής του ηθικών αξιών της κοινωνίας, ο οποίος δρούσε στη Γαλλία της Μπελ Επόκ,

    Πιθανότατα ο χαρακτήρας του Αρσέν Λουπέν βασίστηκε στον Γάλλο αναρχικό Μαριούς Ζακόμπ, ο οποίος απασχολούσε συχνά τις Αρχές στις αρχές του 20ού αιώνα με μια σειρά κλοπών στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας αλλά διακρίνονταν από υψηλή αίσθηση του χιούμορ και γενναιοδωρία προς τα θύματά του. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη δίκη ήταν ο Μωρίς Λεμπλάν.

    Στο μυθιστόρημα της Παλατσέζι συναντάμε τον εντεκάχρονο Λουπέν σε ένα άθλιο ορφανοτροφείο το οποίο διευθύνει ένα άπληστο και αδίστακτο ζευγάρι. Τα υπόλοιπα ορφανά τον αγαπούσαν γιατί έκλεβε φαγητό από την κουζίνα και το μοιραζόταν  με όλους. Ένα βράδυ όμως θα τον πιάσουν στα πράσα και  η κα Κουβαρντού θα τον πετάξει έξω στην παγωνιά και στο χιόνι. Όμως πριν από τον Λουπέν, ένα άλλο παιδί είχε εκδιωχθεί από το ορφανοτροφείο και είχε παραδοθεί σε έναν παράξενο άνδρα με μαύρο μουστάκι. Οι πιθανότητες για να επιβιώσει ο Λουπέν ήταν ελάχιστες.

    Δυόμιση χρόνια μετά, το 1889 και καθώς η Γαλλία γιορτάζει την εκατονταετηρίδα της Επανάστασης και ανοίγει τις πύλες της η μεγάλη Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι εγκαινιάζοντας τον Πύργο του Άιφελ, το αγόρι δίχως ρίζες, που έχει ανατρέψει όλες τις πιθανότητες και ζει πια στο πιο διαβόητο κτίριο της πόλης – την Αγχόνη- όπου οι γείτονές του είναι παραχαράκτες, ληστές τραπεζών και άνθρωποι του υποκόσμου, έχει καταφέρει με την εξυπνάδα, την ταχύτητα, τη γενναιοδωρία και την ηθική του, να γίνει ένας «σεβάσμιος κλέφτης», ο οποίος δεν έκλεβε ποτέ χωρίς λόγο και πάντα είναι εξαιρετικά γενναιόδωρος με τους ανήμπορους, τους άπορους και τα ορφανά της γειτονιάς.

    Μυστηριώδη γεγονότα, ένας δύστροπος δαμαστής ελεφάντων, μία επιδέξια σχοινοβάτισσα, ένας εχθρός που θα γίνει φίλος, απαγωγές, εξαφανίσεις, κλοπές, αποδράσεις, μεταμφιέσεις, ανατροπές και δολοφονίες, μια ιδιαίτερη υπογραφή που εμφανίζεται σε διάφορα σημεία της πόλης, ένα διαμαντένιο περιδέραιου που ανήκε στη βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα, ένας παράξενος Κόμης, ένα κοκκινομάλλικο κορίτσι, ένα άγνωστο δισέγγονο, ένας παλιός πίνακας, ένας παλιός γνώριμος, μια παραγεμισμένη κουκουβάγια, και φυσικά ο άγνωστος άνδρας με το μαύρο μουστάκι θα αποτελέσουν τα κομμάτια ενός ηθικά ανήθικου ψηφιδωτού που βάζοντάς τα στη σωστή θέση θα παρασύρουν τον Λουπέν σε μια απρόσμενη περιπέτεια και θα του αποκαλύψουν την αλήθεια που αναζητά.

    Εστιάζοντας

    Η Μάρτα Παλατσέζι, μένοντας πιστή στο ύφος του Maurice Leblanc, συνθέτει μια ιστορία με έντονη δράση, αγωνία, χιούμορ και φυσικά μυστήριο. Με λόγο απλό και στρωτό, με όμορφες και λεπτομερείς περιγραφές, με καλοδουλεμένους χαρακτήρες και με εστίαση στην κοινωνική ηθική της Μπελ Επόκ αλλά και στο αίσθημα τιμής ενός λωποδύτη που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος.

    Σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη δημοσιευμένη ιστορία του, και μετά από δεκάδες διασκευές, βιβλία, θεατρικά, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ο απατεώνας- αριστοκράτης συνεχίζει να γοητεύει μικρούς και μεγάλους και σίγουρα η Μάρτα Παλατσέζι μας προσφέρει έναν ακόμα λόγο για να τον γνωρίσουμε.

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Arsène Lupin – Gentleman Cambrioleur (Jacques Dutronc)

    Arsène

    Arsene Lupin Full Theme

    Yves Montand – Sous Le Ciel De Paris (with lyrics)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι περιπέτειες του νεαρού Λουπέν- Κυνηγώντας τον Μεσιέ Μουστακί
    Τίτλος πρωτοτύπου: Le avventure del giovane Lupin – Caccia al dottor Moustache
    Συγγραφέας: Marta Palazzesi
    Εικονογράφηση εξωφ.: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Λένα Ταχμαζίδου
    Διορθώσεις: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελίδες: 208
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-9735-2

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular