More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ οικογένεια Γκρίφιν ταξιδεύει με αερόστατο – Βιβλίο 1, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου...

    Η οικογένεια Γκρίφιν ταξιδεύει με αερόστατο – Βιβλίο 1, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Λίλα Καλογερή)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ο καλός ταξιδευτής δεν έχει σταθερά σχέδια και
    δεν έχει καμιά πρόθεση να φτάσει κάπου.
    Λάο Τσε

    Ο Όλιβερ Γκρίφιν ζει σ’ ένα κατάφυτο βουνό μαζί με τους γονείς του, εντελώς απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε μέρα πηγαίνει στο ποτάμι να ψάξει για βατράχια και να ξαπλώσει στην όχθη του. Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει την ησυχία του. Στην πραγματικότητα δεν έχουν φύγει ποτέ από τον τόπο τους. Αυτό το καλοκαίρι όμως θα είναι διαφορετικό… Ο κύριος Γκρίφιν το είχε υποσχεθεί: ήρθε η στιγμή να κάνουν ένα ταξίδι και να γνωρίσουν τον κόσμο. Σαν ένας άλλος Φιλέας Φογκ θα ταξίδευε με την οικογένεια του με ένα αερόστατο.

    Αφού μελέτησε προσεκτικά το χάρτη ξεκίνησαν να ανεβαίνουν ψηλά στα σύννεφα με προορισμό ένα μέρος πολύ ξεχωριστό. Μα ένα μικρό λάθος στο μέτρημα έβγαλε τον κύριο Γκρίφιν από τον δρόμο του και περιπλανήθηκαν για πολλές ώρες μέχρι που προσγειώθηκαν στον Βόρειο Πόλο. Μόλις κατέβηκαν αντίκρισαν χαμογελαστό Εσκιμώο που τους καλωσόρισε και τους κάλεσε στο ιγκλού του για ένα τσάι. Χάιδεψαν δύο ταράνδους και σαν ανέβηκαν στο αερόστατο χαιρέτησαν μια πολική αρκούδα που έπαιζε στο χιόνι.

    “Φτάσαμε; ρώτησε ο Όλιβερ.
    Ο κύριος Γκρίφιν έξυσε το κεφάλι του.
    Η κυρία Γκρίφιν έτριψε τα μάτια της.

    Μέχρι που…”

    Αυτή τη φορά βρέθηκαν σ’ ένα μέρος με ψηλούς ουρανοξύστες, κίνηση, φασαρία, πολύ κόσμο… Ήταν η Νέα Υόρκη. Σίγουρα ο κύριος Γκρίφιν έπεσε έξω στους υπολογισμούς του, όμως τίποτα δεν θα χαλάσει την καλή διάθεση και το ευχάριστο κλίμα της οικογένειας. Η κυρία Γκρίφιν θέλησε να δοκιμάσει μπέιγκελ και αγόρασε για όλους. Ο κύριος Γκρίφιν κοίταξε το χάρτη προσεκτικά και ένοιωθε πια με σιγουριά ότι η περιπλάνηση στους αιθέρες θα συνεχιστεί με επόμενο προορισμό την κορυφή ενός βουνού.

    Μα που να βρέθηκαν αυτή τη φορά; Ένας πλανόδιος πωλητής τους ενημέρωσε ότι βρίσκονταν στο Περού. Η κυρία Γκρίφιν αγόρασε τρία υφαντά. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν λάμα από κοντά. Ίσα που πρόλαβαν να τα χαιρετήσουν και ανέβηκαν πάλι στο αερόστατο.

    Ο κύριος Γκριφιν έπεσε έξω στους υπολογισμούς του για άλλη μια φορά. Με έκπληξη ανακάλυψε ότι είχαν φτάσει στο Κονγκό, όπου εννέα παιδιά έπαιζαν στο ποτάμι μαζί με τέσσερις κροκόδειλους. Έκαναν μια βόλτα στη ζούγκλα μέχρι που συνάντησαν δυο γορίλες. Ώρα για επιβίβαση στο αερόστατο. Ίσα που πρόλαβε η κυρία Γκριφιν να κόψει ένα τσαμπί μπανάνες.

    Η οικογένεια Γκρίφιν προσγειώθηκε σε μια απέραντη παραλία κάπου στον Ινδικό ωκεανό. Ένας σέρφερ τους καλωσόρισε στην Αυστραλία. Πότε πρόλαβαν να αλλάξουν ήπειρο μη με ρωτήσετε…

    Έμαθα όμως ότι έφαγαν από τρία ψημένα ζαχαρωτά, χαιρέτησαν δέκα σέρφερ και είδαν εφτά καγκουρό να χοροπηδούν στους αμμόλοφους. Ο κύριος Γκρίιφιν έκανε τους υπολογισμούς του και μελέτησε το χάρτη προσεκτικά, πέρασαν θάλασσες και βουνά ώσπου έφτασαν Νέο Δελχί… Ινδίες! Συνάντησαν ένα καραβάνι με οκτώ ελέφαντες και δοκίμασαν μάνγκο, όμως έπρεπε να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Άραγε που θα κάνει διακοπές φέτος η οικογένεια Γκρίφιν;

    Ποιο θα ήταν αυτό το ξεχωριστό το μέρος που θα τους έκανε να χαλαρώσουν και να περάσουν ένα αξέχαστο καλοκαίρι;

    Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου χρησιμοποιεί την τεχνική της επανάληψης ως λειτουργικό εργαλείο που συναντάμε συχνά στην αφήγηση των παραμυθιών και αρέσει πολύ στα παιδιά. Ο κύριος και η κυρία Γκρίφιν αναρωτιούνται σε ποιο μέρος βρέθηκαν πάλι, ο μικρός Όλιβερ ρωτάει κάθε φορά αν έφτασαν στο σωστό μέρος και ένας κάτοικος τους καλωσορίζει. Ένα άλλο στοιχείο που παρατηρεί ο αναγνώστης είναι η ευγένεια και γενικότερα οι καλοί τρόποι της οικογένειας που αποτελούν στοιχείο των ελληνικών μύθων και των παραμυθιών.

    Η πολύχρωμη εικονογράφηση με τα πιο απίθανα μέρη, τους κατοίκους με την τοπική ενδυμασία, τα ζώα και τα τοπικά εδέσματα επιφυλάσσει εκπλήξεις στον αναγνώστη και του κλείνει το μάτι για να ψάξει να βρει τις χώρες στο χάρτη. Ευκαιρία να κάνετε μια περιήγηση σε μέρη του κόσμου με διαφορετικό πολιτισμό και κουλτούρα.

    Στις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνονται με τα πιο ζωντανά χρώματα αντιπροσωπευτικές εικόνες από κάθε τόπο οι οποίες σε προσκαλούν σ’ ένα παιχνίδι συγκέντρωσης και μνήμης. Για παράδειγμα μπορούν να μετρήσουν οι μικροί μας φίλοι πόσους ταράνδους χάιδεψαν ή πόσα χειροποίητα υφαντά αγόρασε η κυρία Γκρίφιν στο Περού; Ένα μάθημα Γεωγραφίας για μικρούς και μεγάλους και κάθε σελίδα ένας διαφορετικός προορισμός. Εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται το Κονγκό; Μπορείτε να σημειώσετε με πολύχρωμες πινέζες και να ενώσετε με μια κόκκινη κλωστή, τις χώρες που επισκέφτηκε η οικογένεια Γκρίφιν. Με ποια σειρά επισκέφτηκαν κάθε χώρα, τι τους έκανε εντύπωση και ποιος ήταν ο τελικός προορισμός του ταξιδιού;

    Η εικονογράφος Λίλα Καλογερή καταφέρνει να δημιουργήσει εικόνες με στοιχεία από τη  κουλτούρα και τον πολιτισμό κάθε χώρας. Με μια δεύτερη ανάγνωση τα παιδιά μπορούν να “διαβάσουν” την ιστορία, να αναγνωρίσουν τα μέρη και να αφηγηθούν την ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Μπορούν να περιγράψουν τις εικόνες και να μετρήσουν τους ανθρώπους, τα ζώα, τα γλυκά, τα φρούτα. Να επιλέξουν ποια χώρα τους εντυπωσίασε περισσότερο και που θα ήθελαν να ταξιδέψουν με την οικογένεια τους. Να ζωγραφίσουν τον αγαπημένο τους προορισμό με τα πιο ζωντανά χρώματα. Να αναπαραστήσουν με παντομίμα κάθε εικόνα του βιβλίου και να ανακαλύψουν σε συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό την παραδοσιακή μουσική κάθε χώρας, να παίξουν σκηνές από το βιβλίο και να χορέψουν.

    Η ιστορία της οικογένειας Γκρίφιν σε παρασύρει σε ταξίδια του νου, εξάπτει τη φαντασία, γεμίζει τον αέρα με μυρωδιές από τοπικά φαγητά και γλυκά. Γνωρίζουν έναν κάτοικο κάθε φορά και παίρνουν πληροφορίες για το μέρος και τα τοπικά προϊόντα. Φυσικά δεν τους τρομάζει το κρύο που κάνει στο Βόρειο πόλο, ούτε η ζέστη της Αφρικής, όμως φοβούνται τους κροκόδειλους και λατρεύουν τα γλυκά. Κυριαρχεί το στοιχείο της έκπληξης τόσο για την οικογένεια Γκρίφιν όσο και για τον αναγνώστη καθώς δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος προορισμός και ταξιδεύουν με ένα αερόστατο στα πιο απίθανα μέρη.

    Σημασία έχει το ταξίδι, η διάθεση για περιπέτεια η ενότητα της οικογένειας και όχι ο προορισμός.

    Η οικογένεια Γκρίφιν ταξιδεύει με αερόστατο είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς και αναμένουμε τη συνέχεια.

    Για αναγνώστες από 4,5-5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Με μια ματιά

    • Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου χρησιμοποιεί την τεχνική της επανάληψης ως λειτουργικό εργαλείο που συναντάμε συχνά στην αφήγηση των παραμυθιών και αρέσει πολύ στα παιδιά. Ο κύριος και η κυρία Γκρίφιν αναρωτιούνται σε ποιο μέρος βρέθηκαν πάλι, ο μικρός Όλιβερ ρωτάει κάθε φορά αν έφτασαν στο σωστό μέρος και ένας κάτοικος τους καλωσορίζει. Ένα άλλο στοιχείο που παρατηρεί ο αναγνώστης είναι η ευγένεια και γενικότερα οι καλοί τρόποι της οικογένειας που αποτελούν στοιχείο των ελληνικών μύθων και των παραμυθιών.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Το ταξίδι – ορχηστρικό

    Όταν έρχονται τα σύννεφα – Μάνος Χατζηδάκης

    Μαρκόπουλος ΓιάννηςΝοσταλγία-Επιχείρηση Απόλλων

    Αν θυμηθείς τ΄ όνειρό μου – Μίκης Θεοδωράκης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η οικογένεια Γκρίφιν ταξιδεύει με αερόστατο – Βιβλίο 1
    Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
    Εικονογράφος: Λίλα Καλογερή
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική,  Νοέμβριος 2021
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής Δάφνη Κουλούρη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-563-456-8

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular