More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ παγκόσμια πολιτική σε 100 λέξεις, της Έλενορ Λέβενσον (εικ.: Πολ Μπόστον)

    Η παγκόσμια πολιτική σε 100 λέξεις, της Έλενορ Λέβενσον (εικ.: Πολ Μπόστον)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-12) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε.
    Ουίνστον Τσώρτσιλ

    No man is an island. Κανείς άνθρωπος δεν είναι ένα νησί, δεν είναι μόνος, δεν είναι μια έρημος ανεξάρτητη από ό,τι άλλο υπάρχει στη Γη. Ακόμα και ένας ερημίτης, βρίσκεται σε -μερική έστω- αλληλεπίδραση με κάθε ψηφίδα του κόσμου.

    Το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στην Ελλάδα ίσως να μην προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στην Κίνα, αλλά αν αθροίσεις το φτερούγισμα μερικών εκατομμυρίων πεταλούδων, μελισσών και πυγολαμπίδων, ίσως ένα ανεπαίσθητο αεράκι να κουνάει απαλά τα πέταλα ενός λουλουδιού λίγο μακρύτερα απ’ ό,τι πιστεύεις ότι μπορεί να συμβεί.

    Και όταν μιλάμε για πολιτική, μιλάμε για την τέχνη του εφικτού, μιλάμε για πολλές πεταλούδες και μέλισσες που εφορμούν προς τα λουλούδια του μεγάλου λιβαδιού της Γης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντά τους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δημοκρατία, Γραφειοκρατία, Κυβέρνηση, Έθνος, Λαϊκισμός, Εθνικισμός, Ψήφος, Ανεξαρτησία, Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία, Ακτιβιστής, Δημοψήφισμα, Ουτοπία, Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός, Αναρχία, Προϋπολογισμός, Δικτάτορας, Σκάνδαλο, Διαφθορά, Αντιπροσωπευτικότητα, Διαμαρτυρία, Κόμμα, Αντιπολίτευση, Σύνταγμα, Πολίτης, Παγκοσμιοποίηση, Ισότητα, Ιδεολογία, Φορολογία, Πατριωτισμός, Μοναρχία, Αποκέντρωση, Ομοσπονδία, Πραξικόπημα, Ελευθερία, Φιλελευθερισμός, Εκλογές, Κομμουνισμός, Επανάσταση.

    Είναι οι 40 από τις 100 λέξεις που εκτίμησε η καθηγήτρια πανεπιστημίου Eleanor Levenson ότι απηχούν καλύτερα τον ευρύ όρο “πολιτική” και η αλήθεια είναι ότι έχει κάνει εξαιρετική επιλογή. Αυτές οι 100 λέξεις πραγματικά κυκλώνουν την πολιτική και παρέχουν μια δυνατή εικόνα σε ένα 10-12χρονο παιδί που έχει δημιουργήσει ερωτήματα και αναζητά απαντήσεις.

    Το βιβλίο απαντά σε πλήθος ερωτημάτων και αποριών, σε πλήθος εννοιών και ιδεών. Ποιος έχει την εξουσία και πώς την καταλαμβάνει; Πώς κυβερνώνται οι χώρες; Ποιος παίρνει τις αποφάσεις και πώς; Τον ελέγχει κανείς όταν τα κάνει μαντάρα; Έχει δύναμη η δική σου φωνή; Μπορείς να αλλάξεις πράγματα; Ποια η δύναμη της διαμαρτυρίας και της συλλογικής ευθύνης; Ποιος ψηφίζει τους κανόνες και τους νόμους που διέπουν τη ζωή μας; Είναι όλοι σωστοί; Μπορούμε να τους αλλάξουμε; Έχουμε επιτύχει την ισότητα; Τι είναι τα κόμματα; Ποιος ο ρόλος τους; Τι δουλειά κάνει η αντιπολίτευση; Πότε γίνονται εκλογές; Πώς βγαίνει ο νικητής; Τι είναι το ΑΕΠ; Τι σημαίνει πραξικόπημα;

    Αυτά και άλλα δεκάδες ερωτήματα απαντώνται σε αυτό το βιβλίο με μεθοδικότητα και περιεκτικότητα.

    Η παγκόσμια πολιτική σε 100 λέξεις!

    Για αναγνώστες από 9-10 ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Εστιάζοντας

    Θα τις βρει σε αυτό το βιβλίο; Το πρότζεκτ αρχικά με ενθουσίασε. Ωραίο εξώφυλλο, σκληρόδετο, αντιπροσωπευτική επιλογή των λέξεων, όπως προείπαμε και μια έξοχη εικονογράφηση με εκατό σχεδόν ολοσέλιδα σχέδια να δείχνουν την υψηλή ποιότητα του Paul Boston, ο οποίος ζωγραφίζει με στυλ, με χρώμα στην παλέτα του, με εκφραστικότητα, με συμβολισμούς και περιεκτικές εικόνες.

    Η συγγραφέας τις περισσότερες έννοιες τις εξηγεί σωστά, μεστά, δίνει το στίγμα τους, το περίγραμμά τους, την έκτασή τους. Κι αυτό σε έξι επτά σειρές, τόσο είναι το κείμενο κάθε έννοιας που προσεγγίζεται. Όμως, υπάρχουν και τα διφορούμενα, εκεί που σηκώνει κουβέντα για το πόσο καθαρή εικόνα δίνεται. Αντιγράφω όλο το κείμενο:

    “Αναρχία είναι η ιδέα μιας κοινωνίας χωρίς κυβέρνηση, νόμους και αστυνομία. Για κάποιους η ιδέα μιας τέτοιας κοινωνίας είναι τρομακτική, γιατί φοβούνται πως θα κατέληγε στο να φέρονται όλοι άσχημα στους άλλους, χωρίς αίσθηση του καλού και του κακού∙ για άλλους πρόκειται για μια υπέροχη κοινωνία, ελεύθερη από νόμους που ορίζουν τι μπορεί ο καθένας να κάνει και τι όχι, μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται, χωρίς να χρειάζονται κυβερνήσεις να τους οργανώνουν. Όταν η λέξη αναρχία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, συνήθως σημαίνει πως επικρατεί χάος και σύγχυση, κανείς δεν έχει εξουσία και κανείς δεν ασκεί έλεγχο”.

    Αυτό είναι το κείμενο για την αναρχία. Ε, δεν είναι αυτό ακριβώς η αναρχία, ένα μεγάλο ιδεολογικό-πολιτικό κίνημα το οποίο δεν μπορεί να αφήνεται με το αρνητικό πρόσημο του χάους και της σύγχυσης, επειδή ορισμένοι υποτίθεται εκπρόσωποί του αρέσκονται στο μπάχαλο και το χάος. Είναι κάτι πολύ πιο ευρύ και αρκετά διαφορετικό.

    Βλέποντας τους ορισμούς σε φιλελευθερισμό, κομμουνισμό και λοιπά πολιτεύματα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μόνο στον φιλελευθερισμό δεν βλέπει η συγγραφέας κάποια αρνητικό. Σωστά βλέπει στον κομμουνισμό, σωστά βλέπει στη μοναρχία και τον δικτάτορα, αλλά ο φιλελευθερισμός δεν έχει καμία αρνητική απόχρωση κατά τη γνώμη της. Θα διαφωνήσω.

    Το βιβλίο δεν είναι πολιτικό εγχειρίδιο υψηλής ανάλυσης και δεν είναι ασφαλώς στις προθέσεις της δημιουργού να καθοδηγήσει και να μάθει στα παιδιά τα πάντα.

    Ανακεφαλαιώνοντας: όλα πλούσια, όλα καλαίσθητα, όλα δυνατά, όμως σε 5-6 λέξεις έχω ένα θέμα ότι δεν προσεγγίζονται με αντικειμενικότητα και σφαιρικότητα. Απόψεις.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι

    Τα παιδια ζωγραφίζουν στον τοίχο – Τάνια Τσανακλίδου

    Άν όλα τα παιδιά της γής- Λουκιανός Κηλαηδόνης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η παγκόσμια πολιτική σε 100 λέξεις
    Τίτλος πρωτοτύπου: World Politics in 100 Words
    Συγγραφέας: Eleanor Levenson
    Εικονογράφος: Paul Boston
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος 2022
    Μετάφραση: Γιώργος Τσακνιάς
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 120
    Μέγεθος: 23 X 29
    ISBN: 978-960-484-765-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular