More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Περ αποφασίζει - Εγώ και οι άλλοι, της Μαριέττας Κόντου (εικ.:...

    Η Περ αποφασίζει – Εγώ και οι άλλοι, της Μαριέττας Κόντου (εικ.: Χρύσα Σπυρίδωνος)

    h per apofasizei cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Κι εγώ λέω ότι πάνω απ όλα είμαι παιδί…

    Η Μαριέττα Κόντου γράφει για την οριοθέτηση του σώματος, των επιθυμιών, τη συναίνεση και την αποδοχή καταστάσεων, κινήσεων, από το φιλί και την αγκαλιά μέχρι και το κράτημα του χεριού. Ένα βιβλίο αιχμής.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Περ, ο Όλιβερ (σκύλος) και η Σερενάτα (γάτα). Εντάξει, μένουν και η μαμά και ο μπαμπάς στο σπίτι. Α, και η γιαγιά και ο παππούς. Το σύνολο επτά στο σπίτι. Ο Όλιβερ δεν έχει πρόβλημα με τον κόσμο, μάλλον του αρέσει η φασαρία, η Σερενάτα από την άλλη όχι και τόσο. Και η Περ; Η Περ μοιάζει και στους δυο και ταυτόχρονα είναι διαφορετική. Άλλοτε θέλει κόσμο, άλλες ώρες όχι και τόσο. Της αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές, αλλά όχι πάντα και όχι με όλους. Όταν την αγκάλιασε ο κύριος Βεραμάν, του είπε ότι τον συμπαθεί αλλά χωρίς αγκαλιές. Της αρέσει δηλαδή να διαλέγει τις αγκαλιές και τα φιλιά που θα δώσει και θα πάρει. Αλλά και να κάνει μπάνιο μόνη της και να τη βοηθούν μόνο όταν το ζητάει. Μα και να μην την τσιμπάνε ούτε να τη γαργαλάνε. Γενικά η Πιερ θέλει να κάνει μόνο όσα την κάνουν να μη νιώθει άβολα!

    Εστιάζοντας

    Είναι από εκείνα τα βιβλία που συμπυκνώνουν σύγχρονα αξιώματα σεβασμού και αυτοσεβασμού, αυτοπροσδιορισμού, βημάτων προς την αυτονομία, ιδιωτικότητας, προσωπικού χώρου και οριοθέτησης των άλλων, αλλά και του εαυτού.

    Η συγγραφέας Μαριέττα Κόντου δημιουργεί μια ηρωίδα η οποία δεν στέκεται απλώς στις αθέλητες αγκαλιές και τα άβολα φιλιά, ούτε σε επιλεκτικές ενοχλητικές για τα παιδιά συνθήκες. Το τρίπτυχο που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλα όσα καταγράφει η Περ είναι οι λέξεις επιλογή-συναίνεση-απόφαση. Η Περ θέλει να επιλέγει αν θέλει και πότε θέλει. Η Περ θέλει να συναινεί και όχι να υποχρεούται ή να της επιβάλλεται κάτι. Η Περι θέλει να αποφασίζει μόνη της πότε θέλει βοήθεια, πότε θέλει σύμπραξη, πότε, για παράδειγμα, ο κόσμος είναι μια επιθυμητή κατάσταση και πότε γίνεται αφόρητη, καταπιεστική συνύπαρξη.

    Πολλοί γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους (κυρίως οι παλαιότεροι) μέσα σε ένα ερεβώδες χάος τύψεων. “Η γιαγιά σε παρακαλούσε για ένα φιλάκι αλλά εσύ δεν της το έδωσες” ή “ο θείος Νίκος πήγε να σε αγκαλιάσει και εσύ έφυγες“. Και κάπου εκεί, καταρρίπτεται ο αυτοπροσδιορισμός, η σωματική οριοθέτηση και αυτοδιάθεση, ωθώντας τα παιδιά στην αποδοχή καταστάσεων που δεν επιθυμούν.

    Η Περ είναι ένα παιδί που έχει τις αγωνίες, τις απορίες, τα άγχη, τις επιφυλάξεις που έχουν τα πιο πολλά παιδιά. Μέσα από τον τρόπο που ξεδιπλώνει τις σκέψεις της, μπορούμε να δούμε τα παιδιά ως υποκείμενα και φορείς αθωότητας που πρέπει να διαφυλάξουμε, αλλά και μιας διαπαιδαγώγησης με σαφή στοιχεία. Όχι, ναι, θέλω, δεν θέλω, επιτρέπω, δεν επιτρέπω, συναινώ, αρνούμαι, αποδέχομαι, νιώθω ασφαλής, νιώθω άβολα. Η Περ, με τον τρόπο που αναπτύσσεται μέσα από την ιστορία της, γίνεται ένα πρότυπο για κάθε παιδί: επιλέγει, έχει άποψη και επιθυμίες, αρνείται και δεν αισθάνεται ενοχές. Έτσι διαμορφώνεται το παιδί που δεν νιώθει ενοχές για τις επιλογές, τις αποδοχές και κυρίως τις αρνήσεις του.

    Ο πληθωρικός, σπιρτόζικος λόγος της καθίσταται διεισδυτικός, υπερβαίνει τις παλιές συμβάσεις μικροαστικής ευγένειας που εγώ αποκαλώ συγκαλυμμένο επαρχιωτισμό κακής προοπτικής και μετακινεί τη γνώση μας προς τις σύγχρονες αξίες (που κατά βάση έρχονται από παλιά) της αυτο-οριοθέτησης και της αυτ-απόφασης (συγχωρήστε μου τις αδόκιμες λέξεις).

    Η περιπαικτική, διασκεδαστική, παιδική εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος που μετακινείται ως διάταξη και στυλ μέσα στις σελίδες, δημιουργεί μια ευχάριστη κινητικότητα στο βλέμμα, σε ωθεί να ακολουθείς τις εικόνες καθώς αυτές συμπλέκονται με το κείμενο, ενώ δημιουργεί οπτικές αποτυπώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον σχολιασμού (λέγε με οπτική επέκταση της αφήγησης).

    Το θεωρώ βιβλίο αιχμής για σχολείο και σπίτια για θέμα κεφαλαιώδες.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η Περ αποφασίζει - Εγώ και οι άλλοι
    Συγγραφέας:

    Mαριέττα Κόντου

    Εικονογράφος:

    Χρύσα Σπυρίδωνος

    Εκδόσεις:

    Μεταίχμιο, 9 Νοεμβρίου 2023

    Σειρά:

    Σε καταλαβαίνω – No 4

    Επιμέλεια:

    Θοδωρής Τσώλης

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    22,5 Χ 26

    ISBN:

    978-618-03-3565-1

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular