More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 5: Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο...

    Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 5: Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο, του Κώστα Στοφόρου (εικ.: Λίλα Καλογερή)

    to gkampi tou vasilia cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Ένα πιόνι που καταφέρνει να φθάσει στο τελευταίο τετράγωνο και γίνεται βασίλισσα, μπορεί να ανατρέψει τα πάντα! Πάντα έπαιρνε κουράγιο από αυτό…

    Πέμπτο βιβλίο για τη σειρά Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας, την ταξιδιωτική, γεωγραφική σειρά μυστηρίου που μετά τις ΗΠΑ. την Ιαπωνία, την Τρανσυλβανία και τη Νορβηγία, ο Κώστας Στοφόρος δημιουργεί μια ιστορία μυστηρίου βγαλμένη από τις πιο άγνωστες σελίδες της Ιταλίας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ελέω γιαγιάς τη βάφτισαν Κρυστάλλα, κι όσο κι αν το καλλώπισε με το Κρίστα, δεν έπαυε να αποτελεί λόγω για πειράγματα στο σχολείο. Μαζί με τον αδερφό της, τον Κομνηνό και τη μητέρα της, εκδράμουν σε ένα άσημο μέρος της Ιταλίας λόγω ενός συνεδρίου συντηρητών έργων τέχνης, βλέπε μαμά. Το μέρος λέγεται Λαντσιάνο, βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία, έχει κάπου 33 χιλιάδες κατοίκους και είναι φημισμένο για το πρώτο καταγεγραμμένο Καθολικό Ευχαριστιακό Θαύμα. Όχι δα! Και για τον περίφημο Τζούλιο Τσέζαρε Πολέριο, έναν από τους μεγαλύτερους σκακιστές όλων των εποχών. Αυτός που επινόησε πρώτος τη “σικελική άμυνα” ή άμυνα Πολέριο (Polerio defence), μια από τις πλέον αποτελεσματικές και δημοφιλείς απαντήσεις άμυνας στην επίθεση των μαύρων Fried Liver Attack, καθώς και το “γκάμπι του βασιλιά”, γνωστό και ως Muzio Gambit ή Polerio Gambit, όπου τα λευκά θυσιάζουν έναν ιππότη για να αποκτήσουν προβάδισμα στον τρόπο ανάπτυξης και τις πιθανότητες επίθεσης. 

    Αυτή η προσωπικότητα και αυτές οι δύο περιβόητες σκακιστικές κινήσεις που τον κατέγραψαν στην σκακιστική ιστορία αποτελούν τον πυρήνα μας πανέξυπνης περιπέτειας που στήνεται γύρω από τον Πολέριο, την Κρίστα και τον Κομνηνό, την μικρή πόλη Λαντσιάνο αλλά και το γειτονικό χωριό Κρέκιο, έναν μυστηριώδη παγωτατζή, έναν ακόμα πιο μυστηριώδη κατάσκοπο που παρακολουθεί τα παιδιά, τον παππού τους και τον Φίλιππο, έναν Ιταλό φίλο που μπαίνει στο παράξενο αυτό παιχνίδι και ένα Βυζαντινό Μουσείο που αγνοείται η ύπαρξή του.

    Αυτή η παρτίδα δεν κερδίζεται εύκολα!

    Εστιάζοντας

    Ο Κώστας Στοφόρος φέρνει στο φως μια βυθισμένη στη λήθη ιστορία και προσωπικότητα, αντλώντας από τη σπουδαία κληρονομιά και οπλοστάσιο του δημοφιλέστερου παιχνιδιού (πλην σπορ) στον κόσμο. Η γοητευτική ιστορία του σκασκιστή Πολέριο και του Λαντσιάνο συμπλέκεται με το βυζαντινό παρελθόν, τη μεγάλη Ιστορία της περιοχής, τη γαστρονομία που φτάνει μέχρι το… σουβλάκι και ακολούθως, όλα αυτά, ενώνονται με το τώρα σε μια καλογραμμένη, συμμετρικά δομημένη, περιπέτεια που κορυφώνεται σταδιακά, αναπτύσσει τις αφηγηματικές της αρετές μία μία, σαν κινήσεις μιας παρτίδας και διασταυρώνει έξυπνα και σε συμβολικό επίπεδο κινήσεις και υπαινιγμούς της σκακιστικής μάχης με την επίλυση μυστηρίων, την ανακάλυψη χαμένων τεκμηρίων, την κατασκοπία και ασφαλώς την τεχνολογία. Με την περίφημη εφαρμογή Πορτολάνο που συνδέει τα παιδιά με την Γεωγραφία και τον Πολιτισμό, οι Κατάσκοποι επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας εμπειρίες, αγωνίες, γνώσεις, απογοητεύσεις, επιτυχίες. Η εφαρμογή είναι παρούσα σε όλα τα βιβλία της σειράς και συνδέει με κοινούς κώδικες τις υποθέσεις και των πέντε μέχρι στιγμής βιβλίων.

    Ο συγγραφέας κατορθώνει να αναδείξει έξοχες πτυχές ιστορίας, πολιτισμού, καθώς συνδέονται με το σκάκι και τις περίφημες κινήσεις του Πολέριο, όπως το γκάμπι του βασιλιά που έδωσε το όνομά του και στο παρόν βιβλίο.

    Το επίτευγμα της σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας , το οποίο ο Κ. Στοφόρος απογειώνει, είναι ότι αξιοποιεί μια εξαίρετη αρχιτεκτονική η οποία αποσπά τη γεωγραφία από βαρετή εκμάθηση ποταμών και βουνών και την μεταπλάθει σε ομόκεντρους κύκλους που εκπέμπουν δεκάδες γνώσεις οι οποίες ανασαίνουν, ενυπάρχουν μέσα στην πραγματική, καθημερινή ζωή. Η γεωγραφία είναι να αγαπήσεις τους τόπους, τα επιτεύγματα, τους ανθρώπους τους, τα απλά και τα σύνθετά τους, από τις πίτσες και τις πιπεριές μέχρι τις περίτεχνες σκακιστικές επιθέσεις που κάνουν ένα απλό πιόνι να γίνεται βασίλισσα και να κερδίζει παρτίδες που έδειχναν χαμένες.

    Η εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή αγκαλιάζει την ατμόσφαιρα της ιταλικής κουλτούρας, βλέπει την Κρίστα ως Μπεθ με καρέ από το δημοφιλές τηλεοπτικό The Queen’s Gambit και προσθέτει μυστήριο με τις οπτικές της επι-σημάνσεις.

    Για αναγνώστες 8-12 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο
    Σειρά:

    Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 5

    Συγγραφέας:

    Κώστας Στοφόρος

    Εικονογράφος:

    Λίλα Καλογερή

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Οκτώβριος 2023

    Επιμέλεια:

    Γιάννης Καπερναράκος

    Σελίδες:

    112

    Μέγεθος:

    16 Χ 21

    ISBN:

    978-618-220-228-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular