More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ ποινή είναι θάνατος, του Άντονι Χόροβιτς

    Η ποινή είναι θάνατος, του Άντονι Χόροβιτς

    Διαβάζεται σε 4′-  Ηλικιακό κοινό: 16+ – Αστυνομικό μυθιστόρημα

    Όταν έχεις αποκλείσει το αδύνατο, αυτό που μένει, όσο και να φαίνεται απίθανο, πρέπει να είναι η αλήθεια.
    Άρθουρ Κόναν Ντόιλ

    Συνήθως απολαμβάνω να βρίσκομαι σε πλατό. Λατρεύω την έξαψη να παρακολουθώ τόσους επαγγελματίες να δουλεύουν μαζί – με κόστος δεκάδων χιλιάδων λιρών -, για να δημιουργήσουν το όραμα που έχει γεννηθεί εννιά με δέκα μήνες νωρίτερα μέσα στο κεφάλι μου. Τρελαίνομαι να είμαι κομμάτι όλου αυτού.

    Ο Anthony Horowitz μετά το καθηλωτικό Η λέξη είναι φόνος, τα δεκάδες βιβλία (σειρά Alex Rider, δύο μυθιστορήματων Sherlock Holmes και δύο James Bond, Οι φόνοι της κίσσας κ.α), τις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές (Midsomer Murders – 20η σεζόν και Foyle’s War (2002 -2015), το σενάριο για τη νέα ταινία Tintin, σε σκηνοθεσία του Peter Jackson, τα εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο,  επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό ερευνητή Ντάνιελ Χόθρον και τον βοηθό του Άντονι.

    Στον τίτλο και πάλι τέσσερις λέξεις, Η ποινή είναι θάνατος, θα σε μαγνητίσουν και θα σε αναγκάσουν να καταδυθείς στον κόσμο του Horowitz, χωρίς δεύτερη σκέψη.

    Τι κάνεις εδώ; Είναι κάπως αργά…

    Αυτές ήταν οι τελευταίες καταγεγραμμένες λέξεις του διάσημου δικηγόρου διαζυγίων Ρίτσαρντ Πράις, ο οποίος χτυπήθηκε μέχρι θανάτου στο σπίτι του με ένα εξαιρετικά ακριβό μπουκάλι κρασί, ένα Chateau Lafite του 1982, αξίας δύο χιλιάδων λιρών, δώρο του πελάτη του Άντριαν Λοκγουντ, τον οποίο ο Πράις είχε εκπροσωπήσει στην υπόθεση του διαζυγίου του με την εκκεντρική και επιτυχημένη συγγραφέα Ακίρα Άνο.

    Παράξενο δώρο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Πράις δεν έπινε.

    Ο τρόπος της δολοφονίας δεν είναι το μόνο παράξενο στην υπόθεση, καθώς στον τοίχο πάνω από το πτώμα είναι γραμμένος με πράσινη μπογιά ένας αριθμός «182». Τι να σημαίνει άραγε;  Αλλά και οι τελευταίες λέξεις του δολοφονημένου αποτελούν μυστήριο. Ποιος να ήταν ο ερωτηθείς; Μήπως ο δολοφόνος;

    Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά και η αστυνομία βρίσκεται σε αδιέξοδο, γι’ αυτό καλεί τον ιδιωτικό ερευνητή Ντάνιελ Χόθορν και τον βοηθό του, τον συγγραφέα Άντονι. Όπως είναι ήδη γνωστό, κάθε ιδιοφυής ιδιωτικός ντετέκτιβ χρειάζεται έναν λιγότερο ευφυή αστυνομικό. Ο Χόλμς είχε τον Λεστράντ, Ο Πουαρό τον Τζαπ. Μόλις ο Χόθορν αναλαμβάνει την υπόθεση, καλείται να αναμετρηθεί με την Γκράνσο. Ποιος θα λύσει πρώτος την υπόθεσή;  Ο Χόθρον, η Γκράνσο ή μήπως ο Άντονι;

    Και ενώ ο Άντονι εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην έρευνα, αντιλαμβάνεται ότι κάποια μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν… Ακόμα κι αν γι’ αυτά η ποινή είναι θάνατος.

    Ανασαίνεις στο αυτί μου

    Κάθε σου λέξη μια δίκη

    Η ποινή είναι θάνατος

    Μια δημόσια απειλή από μια ένθερμη φεμινίστρια συγγραφέα, ένα μυστηριώδες μήνυμα με πράσινη μπογιά, ένα απίστευτα ακριβό μπουκάλι κρασί, μια παλιά υπόθεση που έκλεισε βεβιασμένα, τρεις πικραμένες γυναίκες, ένας ύποπτος που απείλησε το θύμα με ένα μπουκάλι κρασί λίγες ημέρες πριν το θάνατό του, δύο φαινομενικά τυχαίοι θάνατοι, μυστικά του παρελθόντος, ψέματα και μισές αλήθειες, διεφθαρμένοι ντετέκτιβ, και μια ομάδα υπόπτων που ο καθένας έχει τα μέσα και τα κίνητρα για να διαπράξει το έγκλημα, σε αποπροσανατολίζουν με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να μαντέψεις τον δολοφόνο. Όπως σε ένα καλειδοσκόπιο, η εικόνα και η άποψή σου αλλάζει συνεχώς, καθώς τα στοιχεία θα ξεπετάγονται από πάσα κατεύθυνση.

    Ένα ψέμα μπορεί να καταστρέψει χίλιες αλήθειες.

    Το παιχνίδι ξεκινά ξανά και για άλλη μια φορά ο Anthony Horowitz, κρατά τον ρόλο όχι μόνο του αφηγητή και δημιουργού της ιστορίας αλλά μετουσιώνεται σε ήρωα του ίδιου του, του μυθιστορήματος. Γίνεται και πάλι ο βοηθός του επιφυλακτικού, αγενή, γκρινιάρη, απόλυτου, αντικοινωνικού και ανυπόφορου ντετέκτιβ Χόθρον στην επίλυση του μυστηρίου, μιμούμενος τα προγενέστερα εκπληκτικά δίδυμα εξιχνίασης μυστηρίων, Χόλμς – Γουάτσον, Πουαρό –Χέιστινγκς.

    Όντας ο ίδιος ο συγγραφέας, πρωταγωνιστής, μοιραία παρουσιάζει σκηνές και λεπτομέρειες της ζωής του και τις περιπλέκει με αναληθή γεγονότα και μυθοπλασίες με τέτοια μαεστρία που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από την φαντασία και σε παρασύρει πίσω από τις μυστικές εισόδους και περάσματα σε έναν λαβύρινθο ενδείξεων και παραπλανήσεων.

    Ανέκαθεν είχα αδυναμία σε μυστικά περάσματα και μέρη όπου απαγορεύεται η είσοδος… Ακόμα και σήμερα, όταν βρίσκομαι σε ένα μουσείο, πολυκατάστημα, θέατρο ή σταθμό του μετρό, πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται τι γίνεται πίσω από κείνες τις κλειδωμένες πόρτες. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι, στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί έναν εύστοχο ορισμό της δημιουργικής γραφής: Ξεκλειδώνεις πόρτες και οδηγείς τους αναγνώστες στην άλλη μεριά.

    Ο συγγραφέας συνθέτει ένα πολυδιάστατο “who done it” μυθιστόρημα, όπως εκείνα της Αγκάθα Κρίστι και του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, αλλά παράλληλα καταφέρνει να το εκσυγχρονίσει όμορφα και λιτά χωρίς ακρότητες και υπερβολές, με το ζωντανό στυλ γραφής, το χιούμορ και την γρήγορη πλοκή του. Ενδεχομένως μια συνήθεια που την έχει αποκομίσει από την ιδιότητά του ως σεναριογράφος. Παράλληλα ανοίγει μυστικές πόρτες και δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να ρίξει μια ματιά στον κόσμο της γραφής, της τηλεόρασης, των εκδόσεων, της δημοσιογραφίας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας.

    Το μόνο που απαιτείται είναι να βάλετε τα κομμάτια στις σωστές θέσεις και θα βρείτε τον δολοφόνο ή … θα γράψτε το δικό σας βιβλίο.

    Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας το να γράψεις ένα βιβλίο μοιάζει με το να λύσεις ένα μυστήριο. Απαιτεί να τοποθετήσεις τα στοιχεία στις σωστές θέσεις ώστε να συμπληρωθεί το σχήμα του.

    Η ποινή είναι θάνατος

    Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

    Με μια ματιά

    • Ο Χόροβιτς κρατά τον ρόλο όχι μόνο του αφηγητή και δημιουργού της ιστορίας αλλά μετουσιώνεται σε ήρωα του ίδιου τού του μυθιστορήματος. Γίνεται και πάλι ο βοηθός του αγενή, γκρινιάρη, αντικοινωνικού και ανυπόφορου ντετέκτιβ Χόθρον στην επίλυση του μυστηρίου, μιμούμενος τα προγενέστερα εκπληκτικά δίδυμα εξιχνίασης μυστηρίων. Έτσι συνθέτει ένα πολυδιάστατο “who done it” μυθιστορήματα, όπως εκείνα της Αγκάθα Κρίστι και του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, αλλά παράλληλα καταφέρνει να το εκσυγχρονίσει όμορφα και λιτά χωρίς ακρότητες και υπερβολές, με το ζωντανό στυλ γραφής, το χιούμορ και την γρήγορη πλοκή του.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Gianni Ferrio “Valentina”

    The Ring Soundtrack – Main Theme

    GINGER SNAPS Theme (Movie Version)

    Le Samouraï: Title Theme

    VENDETTA – JOHN BARRY

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η ποινή είναι θάνατος
    Τίτλος πρωτοτύπου: The sentence is death
    Συγγραφέας: Anthony Horowitz
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Ιούνιος 2020
    Μετάφραση: Χριστιάννα Σακελλαροπούλου
    Επιμέλεια: Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Έρση Σωτηρίου, Εκδόσεις Διόπτρα
    Σελίδες: 384
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-051-7

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular