More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ τελευταία μαύρη γάτα, του Ευγένιου Τριβιζά (επετειακή έκδοση, 20 χρόνια, εικ.:...

    Η τελευταία μαύρη γάτα, του Ευγένιου Τριβιζά (επετειακή έκδοση, 20 χρόνια, εικ.: Στίβεν Γουέστ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-14) – Λογοτεχνία για παιδιά

    “Πρώτα εξαφανίστηκε ο Μεταξονούρης. Μετά ο Σαλταπήδας. Μετά εξαφανίστηκαν ο Νιαουρίνος, ο Γκιουζέπε, ο Ραμσής, η Αραπίνα, ο Σαρδανάπαλος και η Μπιζού. όλες αυτές οι γάτες δεν είχαν κανένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα εκτός από ένα. Ένα μόνο. Το χρώμα τους. Το μαύρο κατάμαυρο χρώμα τους.”

    Η Τελευταία Μαύρη Γάτα, ένα από τα πλέον κορυφαία και εμβληματικά έργα της νεώτερης παιδικής λογοτεχνίας συμπλήρωσε το 2021 είκοσι χρόνια από την πρώτη έκδοσή του και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν στις 8 Δεκεμβρίου μια σούπερ επετειακή έκδοση!

    Η Τελευταία Μαύρη Γάτα είναι μια σπουδαία αλληγορική ιστορία πάνω στον φανατισμό, την εξουσία, το μίσος, τον ρατσισμό, τις προκαταλήψεις, τις στερεοτυπικές μας αναφορές, ενώ παράλληλα διαβάζουμε μια περιπέτεια που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μας σε όλες τις 350 σελίδες του!

    Περί τίνος πρόκειται

    Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Πείθουν μάλιστα την κοινή γνώμη ότι για όλα τα δεινά που μαστίζουν την κοινωνία από την ποδάγρα και τον λεκέ στη γραβάτα μέχρι τα γκολ που δεν μπαίνουν ευθύνονται οι μαύρες γάτες. Μέχρι και ο πρωθυπουργός πείστηκε να υποστηρίξει τη ρατσιστική καμπάνια της αδελφότητας. Με αυτό τον τρόπο θα αποποιηθεί των ευθυνών η κυβέρνησή του και η οργή του λαού για τα κακώς κείμενα θα στραφεί στις μαύρες γάτες! Οι γάτες θα θεωρηθούν υπεύθυνες για τις χαμηλές συντάξεις, τα ετοιμόρροπα σχολεία, τα βρώμικα νοσοκομεία. Οι γάτες θα φταίνε για τις δωροδοκίες, τις δωροληψίες και τις επιλήψιμες δοσοληψίες!

    Οι μαύρες γάτες βεβαίως δεν έμειναν με σταυρωμένες ουρές. Ζήτησαν βοήθεια από τις υπόλοιπες γκρι, καφέ κι άσπρες γάτες. Όμως εκείνες, φοβούμενες μήπως η οργή στραφεί πάνω τους, αρκέστηκαν στην νοερή συμπαράσταση. Άλλωστε, “όσο λιγοστεύουν οι γάτες , τόσο περισσότερα γίνονται τα ποντίκια, τα ψαροκέφαλα και οι σκουπιδομεζέδες που αναλογούν σε όσες απομένουν. Με άλλα λόγια, το κατά κεφαλήν σκουπίδι αυξάνεται”. Όταν σχεδόν όλες οι μαύρες γάτες είχαν εξολοθρευτεί, το μένος της μυστικής αδελφότητας στράφηκε και στις υπόλοιπες γάτες ανεξαρτήτως χρώματος. Όλες κρίθηκαν ένοχες για την κακοτυχία του νησιού κι εξοντώθηκαν.

    Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη όχι μόνο να επιζήσει αλλά και να ξεσκεπάσει τη συνωμοσία που κρύβεται πίσω από όλη αυτή την υπόθεση. Και θα τα καταφέρει παρ’ όλους τους διωγμούς, τις δυσκολίες και την πικρή προδοσία του παντοτινού έρωτα.

    Εστιάζοντας

    Η τελευταία μαύρη γάτα του Ευγένιου Τριβιζά είναι ένα θαυμάσιο, πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, μια απίθανη προσομοίωση στον ανθρώπινο κόσμο. Δεν είναι μόνο το θέμα των προκαταλήψεων και του ρατσισμού που προσεγγίζεται με ευφυή τρόπο. Είναι οι ολοκληρωμένες περσόνες του ζωικού και μη βασιλείου αλλά και οι καταστάσεις που αναπόφευκτα οδηγούν σε αναγωγές με τον εξωκειμενικό, πραγματικό, κοινωνικοπολιτικό κόσμο. Οι πολιτικοί εθίζονται στη διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο και οι καιροσκόποι δεν χάνουν ευκαιρία να στήσουν μια πλεκτάνη για εύκολο κέρδος. Ο λαός, από την άλλη, μέσω της προπαγάνδας, αποπροσανατολίζεται, πείθεται για την απειλή “της μαύρης γάτας” κι επιδίδεται μετά μανίας στη γατοκτονία. Η λογική χάνεται και μαζί η βαθύτερη έννοια της αποδοχής και της συνύπαρξης. Οι προβληματισμοί κορυφώνονται μαζί με την αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ ο διδακτισμός απουσιάζει παντελώς.

    Ο Τριβιζάς υπαινίσσεται, σημαίνει, αναπτύσσει απροσδόκητες γέφυρες προς τον σύγχρονο κόσμο των ανθρώπων, συνθέτει μια παρωδία που σε εκπλήσσει μα και συγκινεί για τις ασύλληπτες και διαχρονικές ομοιότητές της με όσα βιώνουν οι άνθρωποι εδώ και δεκαετίες (μην πούμε αιώνες). Διακρίσεις, αποκλεισμός, αυθαιρεσία της εξουσίας που επιζητεί όχι απλά τη διατήρησή της αλλά την αποσιώπηση κάθε φωνής, fake news (τότε που αυτά δεν ξέραμε καν τι ήταν), πατριωτισμός, προδοσία, αντίσταση, διώξεις, ταυτότητα μέσω της αναζήτησης του εαυτού σε πολεμικό τοπίο φίμωσης, επανάσταση, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ένα σπουδαίο σύμπαν δια χειρός του σπουδαίου παραμυθά.

    Ένα αλληγορικό κείμενο γεμάτο συγκινήσεις, μηνύματα, χιούμορ, απόγνωση κι ελπίδα που αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες! Ένα βιβλίο σταθμός στη συγγραφική πορεία του Ευγένιου Τριβιζά!. Άλλωστε…

    Σας τα λέω όλα αυτά
    γιατί εδώ στο νησί μας,
    όπως κι αλλού,
    οι γάτες ξεχνάνε
    και η τρέλα
    δε θέλει πολύ
    να φουντώσει πάλι
    φτου ξανά κι απ’την αρχή…

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Έγραψαν

    Ένας υποβλητικός μύθος που διερευνά την κάθοδο ενός έθνους στα βάθη του δολοφονικού φανατισμού. Μια ιστορία που θερμαίνει τις καρδιές…
    Elaine Williams, Times Educational Supplement

    Η δυναμική του ρατσισμού και το ηθικό καθήκον της αντίστασης εναντίον του σπάνια έχουν αποδοθεί με τόσο ελκυστικό τρόπο. Η Τελευταία μαύρη γάτα θυμίζει αλληγορία του Αλμπέρ Καμί για ένα νεότερο κοινό.
    Boyd Tonkin, Literary editor, The Independent

    Το ανάλαφρο, όμορφο και διασκεδαστικό βιβλίο του Τριβιζά χωρίς αμφιβολία είναι βιβλίο-παραβολή. Είναι βιβλίο-αντανάκλαση. Ίντριγκα και ερωτική ιστορία. Φιλία και προδοσία. Υπέροχοι και άθλιοι χαρακτήρες. Στο βιβλίο πλανάται μια αύρα θάλασσας, λαχτάρας, ακόμα και η μυρωδιά φρέσκου ψαριού. Γιατί πρώτα από όλα ο Έλληνας Ευγένιος Τριβιζάς δεν είναι φιλόσοφος, ούτε ιεροκήρυκας, είναι απλά ποιητής.
    www.livelib.ru/book

    Η μισαλλοδοξία, η δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων και η απληστία των εταιρικών οικονομικών συμφερόντων σατιρίζονται κατά τρόπο θαυμαστό.
    Gary Mc Keone, Literary Editor, Arts Council, England

    Μια ιστορία ηρωικής αντίστασης στις δεισιδαιμονίες, προκαταλήψεις και φυλετικές διακρίσεις. Ο συγγραφέας κλέβει τις καρδιές των μικρών αναγνωστών με τους ήρωες και τη γλώσσα του.
    Mutfak Banyo Seramik

    Το μυθιστόρημα αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο, τον σύγχρονο κόσμο με τις μηχανορραφίες του, την αναλγησία, το έλλειμμα της δημοκρατίας, την απουσία οραμάτων, εντέλει τον κάθε λογής ρατσισμό του.
    Γιάννης Σ. Παπαδάτος, Διαβάζω

    Ο Ευγένιος Τριβιζάς κηρύσσει πόλεμο στις δεισιδαιμονίες, τις προκαταλήψεις και τις φυλετικές διακρίσεις…
    Haftalik Dergisi

    Ο Τριβιζάς είναι αρκετά έμπειρος κι ευφυής, ώστε να μην πέσει στην παγίδα του διδακτισμού και της ηθικολογίας. Η Τελευταία μαύρη γάτα διαβάζεται με αγωνία κι ενδιαφέρον ως την τελευταία της σελίδα.
    Radikal Kitap

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η τελευταία μαύρη γάτα
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφος: Steven West
    Εκδόσεις: Α’ έκδοση Ελληνικά Γράμματα 2001, Νέα εμπλουτισμένη έκδοση Μεταίχμιο, Φεβρουάριος 2012, Επετειακή έκδοση για τα 20 χρόνια Μεταίχμιο, Φεβρουάριος 2021
    Επιχρωματισμός: Τέτη Ραπτοπούλου, Στέφανος Πατέρας
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Μαρία Κουτσιούμπα
    Σελιδοποίηση: Γιώτα Μπόμπου
    Σελίδες: 408
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2786-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular