More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ υφήλιος των παραμυθιών, του Μάνου Κοντολέων

    Η υφήλιος των παραμυθιών, του Μάνου Κοντολέων

    Πρόκειται για τη συλλεκτική επανέκδοση τεσσάρων βιβλίων του Μάνου Κοντολέων και των εκδόσεων Πατάκη με τον τίτλο της σειράς υπό τον οποίο κυκλοφόρησαν. Τα βιβλία “Παραμύθια από τόπους της Ασίας” (2002), “Παραμύθια από τόπους της Αφρικής” (2002), “Παραμύθια από τόπους της Λατινικής Αμερικής” (2003) και “Παραμύθια από τόπους της Μεσογείου” (2006) απαρτίζουν αυτόν τον pocket size τόμο και αυτή η εκδοτική τους συνύπαρξη στις ίδιες σελίδες το κάνουν γεγονος.

    Κάνοντας μια μεγάλη έρευνα στα λαϊκά παραμύθια όλου του κόσμου, ο Μάνος Κοντολέων κράτησε στις σημειώσεις του μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα από τους τέσσερις ορίζοντες: Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική, Μεσόγειος. Τέσσερις τόποι, τέσσερις χωροχρόνοι που γιόμιζαν αιώνα τον αιώνα με ιστορίες, από στόμα σε στόμα, από πένα σε χαρτί. Μαζί με την Σκανδιναβία, οι πιο παραμυθότοποι.

    Ιστορίες με χιούμορ, με προφανή διδάγματα ή χωρίς, με τη σοφία των λαών πανταχού παρούσα, με αρχετυπικούς μύθους, με συγ-κοινωνούντες μύθους, με ανθρώπους και με ζώα, με έξυπνους και αφελείς ήρωες, με μαγικά αντικείμενα, με άλογες ή έλλογες πράξεις και πάντα με ύψιστη αναγνωστική απόλαυση.

    Γιατί κανείς άνθρωπος, ίσως κι ο πιο άξεστος που πέρασε από τη γη ακόμα ακόμα, δεν πέρασε όλη τη ζωή του δίχως να πει ή να ακούσει ένα παραμύθι καθισμένος γύρω από ένα τραπέζι, πλάι σε μια φωτιά, πίσω από κάποιο ακουστικό. Κι αυτό, δίχως να τον κάνει παραμυθά ή αναγνώστη παραμυθιών, είναι μια αόρατη σχεδόν κλωστή που τον ενώνει με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, οι οποίοι σαν ισχνές ψηφίδες καλύπτουν μέτρο το μέτρο τον κόσμο.

    Με την καλοζυγισμένη γλώσσα ενός έμπειρου παππού παραμυθά που τα λέει στα εγγόνια του τα μεσημέρια ή τα βράδια πριν την ξαπόσταση, με την ακμαία γλώσσα ενός ανθρώπου που βρίσκεται πάντα σε ανοιχτή γραμμή με το παραμύθι και τα γνήσια συστατικά του, με τις παλεμένες λέξεις που δημιουργούν αφηγήσεις γλυκές – ακόμα κι όταν οι πράξεις και το θέμα σκληραίνουν τις καρδιές- ο Μάνος Κοντολέων ανασυνθέτει παραμύθια καληνύχτας και καλημέρας, παραμύθια για κάθε ώρα και στιγμή, παραμύθια “πες μου μια ωραία ιστορία, παππού/γιαγιά”, τραβώντας τα από την τρανή φαρέτρα των απλών ανθρώπων που τα ταξίδεψαν, τα αλλοίωσαν, τα έφθειραν αλλά δεν τα εξαφάνισαν, όπως τα ανθεκτικά σκαριά κουβαλούν από λιμάνι σε λιμάνι όλα τα σημάδια του δαρμού τους στα κύματα, αλλά όχι ναυάγια.

    Κι άμα θες θα μάθεις και γιατί οι παπαγάλοι επαναλαμβάνουν τα λόγια των ανθρώπων, γιατί δεν έχει τίγρεις το Βόρνεο, πόσες σκοτούρες μπορεί να φέρει το χρήμα όταν δεν το μετρήσεις σωστά όπως ο Τσι, γιατί τα ελάφια και τα τζάγκουαρ δεν μένουνε ποτέ μαζί, τι λένε μεταξύ τους οι γλυκοπατάτες ενός αγρότη από τη Γουινέα, για τον κυνηγό Όγιο με τη μαγική φλογέρα, για το βασιλιά και τον φτωχό χωρικό Κάβουρα, το τι έγινε κι ο βάτραχος έχασε την ουρά του, γιατί οι άνθρωποι ζούνε με τον τρόπο του φεγγαριού κι όχι της μπανάνας και πολλά ακόμα, τότε επιβιβαστείτε στο καράβι της υφηλίου των παραμυθιών και παρέα με τον καπετάνιο Μ. Κοντολέων σαλπάρετε για μαγικές αναγνώσεις κι ακροάσεις.

    Για παιδιά από 4 ετών ως ακροατές και ασφαλώς για όλους όσοι αγαπούν μια καλή ιστορία. Και τούτο το βιβλίο έχει πολλές στις 263 pocket σελίδες του.

    Από τις εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η υφήλιος των παραμυθιών
    Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
    Εικονογράφηση.: Άννα Μενδρινού
    Εκδόσεις: Πατάκης, Μάρτιος 2017
    Σελίδες: 263
    Μέγεθος: 12,2 Χ 18,3
    ISBN: 978-960-16-6703-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular