More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Γουργούρης, της Τασούλας Επτακοίλη

    Ο Γουργούρης, της Τασούλας Επτακοίλη

    Τίτλος: Ο Γουργούρης
    Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη
    Εικονογράφηση: Τόμεκ Γιοβάνης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2017
    Συλλογή: Σπουργιτάκια 6+)
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 13,7 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-16-7170-3

    Ένας γάτος. Σε ένα διαμέρισμα, σε μια μεγάλη πόλη. Θα πέρασαν δεκαπέντε, ίσως και είκοσι χρόνια, από τότε που πέρασε το κατώφλι ετούτου του σπιτιού. Πήρε πολλή αγάπη εδώ μέσα. Από τη μαμά, από τον μπαμπά, από την Όλγα, ήδη απ’ όταν την έφεραν εδώ από το μαιευτήριο μέσα σε μια καλαθούνα. Τον έπαιρναν παντού μαζί τους, όλα τα νησιά γύρισε. Τον φρόντιζαν σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας. Ο γάτος ήταν ο Γούρης (από το Γουργούρης). Και τώρα έμοιαζε να έχει έρθει η ώρα τον κοιμηθεί τον μεγάλο, βαθύ ύπνο, εκείνον από τον οποίον δεν ξυπνάς ποτέ.

    Και σε ένα μικρό χωριό, πολύ μακριά από την μεγάλη πόλη του Γουργούρη, η Λάρα γέννησε τρία χαριτωμένα μωρά, δύο θηλυκά και ένα αρσενικό. Αλλά αυτό το τρίτο μωρό δεν έμοιαζε και πολύ με σκύλο. Σα γάτος έμοιαζε πανάθεμά τον. Και το σούσουρο στην κοινότητα των ζώων δεν άργησε. Και η απομόνωση δεν άργησε κι αυτή να ‘ρθει. Το μικρό χωριό ήταν… πολύ μικρό για να χωρέσει τον διαφορετικό σκύλο, που δεν γαβγίζει και που όλοι λένε ότι ίσως και να ‘χει κάποιον ιό μεταδοτικό για όλα τα ζώα. 

    Κι αυτά τα δύο ζώα, ο γάτος Γουργούρης κι ο ασπρόμαυρος σκυλάκος του χωριού που δεν γαβγίζει, θα συνδέσουν την ύπαρξή τους με έναν ξεχωριστό τρόπο.

    Τρυφερή, α-στερεοτυπική, ρεαλιστική η διπλή ιστορία της Τασούλας Επτακοίλη, φτιαγμένη σε δύο χρόνους. Η συγγραφέας τραβά την εμπριμέ κουρτίνα που συνήθως τοποθετούμε μπροστά στα μάτια των παιδιών για να τους αποκρύπτουμε τα δυσάρεστα λες κι όταν θα βγουν μόνα στη ζωή θα συναντούν παντού πεταλουδίτσες να λουλουδίζουν και πυγολαμπίδες να φωτοβολούν. Η ζωή είναι όμορφη. Μα η ζωή έχει και πολύ δύσκολες στιγμές. Δύσκολοι αποχαιρετισμοί, ο γάτος μου. Μα αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για το πένθος και την απώλεια, αλλά ένα βιβλίο τι κάνεις μέχρι να έρθει αυτή η ώρα. 

    Το προσδόκιμο ζωής ενός ζώου είναι καταφανώς μικρότερο από του ανθρώπου. Ποιο είναι το στοίχημα, φίλε μου, από τη στιγμή που πιθανότατα το ζώο θα το χάσεις κάποιο στιγμή; Ως σύντροφος μιας θαυμάσιας σκύλας εδώ και 10 χρόνια, ένα στοίχημα έβαλα από τότε που πρωτόρθε πλάι μου: να κάνω τη ζωή της όσο το δυνατόν πιο όμορφη, πιο γεμάτη από αγάπη, όσο πιο αξιοπρεπή και φροντισμένη γινόταν. Το έχω καταφέρει. Και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι την τελευταία ανάσα της, δική της ή δική μου.

    Κι όλα αυτά τα αυτοαναφορικά τα είπα για να καταδείξω πόσο συμφωνώ με την στάση του σπιτιού απέναντι στον Γουργούρη, στάση που οφείλουν όλοι όσοι αποκτούν ένα ζώο. Το ζώο είναι μέλος οικογένειας. Δεν είναι εξάρτημα. Όπου εσύ κι αυτό. Ο,τι εσύ κι αυτό. Τέλος με τα αυτονόητα.

    Στο δεύτερο σκέλος του βιβλίου, στο επίκεντρο μπαίνουν η διαφορετικότητα και η τύχη ενός ζώου που μοιάζει να περισσεύει. Μια ιστορία που φωτίζει τη μοίρα πολλών μόνων ζώων που παίζουν λεπτό το λεπτό την τύχη τους πλάι στις ρόδες των δρόμων, αλλά και το μεγαλείο της μητρότητας. Κι οι δυο ιστορίες μπλέκονται αλλά αυτό θα το ανακαλύψεις εσύ, αναγνώστη.

    Πολύ μου άρεσαν τα ασπρόμαυρα σκίτσα του Τόμεκ Γιοβάνη που διαθέτουν κίνηση, ισορροπία, προοπτική και κυρίως καλοφτιαγμένες μορφές που κερδίζουν το βλέμμα.

    Για παιδιά 7-9 ετών.

    Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

    Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
    Τι πρέπει να κάνετε:

    ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE στη σελίδα των εκδόσεων Πατάκη στο facebook.

    και ακολούθως

    1. Πατήστε Like στην ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
    2. Γράψτε ένα οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση στο facebook
    3. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΤΕ σε διαγωνισμό του ELNIPLEX, στείλτε μήνυμα στη
    σελίδα του elniplex στο facebook γράφοντας “ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ” και τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, μη στείλετε κανένα μήνυμα.

    Ισχύς διαγωνισμού 8 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

    Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε

    Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Έφη Κακαρούγκα

    Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***

    Η Τασούλα Επτακοίλη γεννήθηκε το 1968 στη Σάμο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά από τη διδασκαλία (ευτυχώς ή δυστυχώς) προτίμησε τη δημοσιογραφία. Από το 2003 γράφει στην εφημερίδα Καθημερινή, ενώ επί δεκαπέντε χρόνια ήταν παραγωγός του Μελωδία FM 99,2. Ζει στην Αθήνα.

    Τα βιβλία της
    Το άλλο μου ολόκληρο, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
    Ο Γουργούρης, Εκδόσεις Πατάκη (2017)

    ***

    Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

    ***

    Βιβλία που εικονογράφησε ο Τόμεκ Γιοβάνης.

    Ζαχαράκης, Μέλιος, Ο Μέλιος και το μαγικό μπαστούνι, Λιβάνης – Μύθος (1989)
    Γεωργίου – Νίλσεν, Μυρτώ, Και τον έπλασε σύμφωνα με τη δική του εικόνα, Synergie (2015)
    Νέμα, Σοφία, Ο γάμος του Κοντοπίθαρου, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
    Επτακοίλη, Τασούλα, Ο Γουργούρης, Εκδόσεις Πατάκη (2017)

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular