More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ χλαπάτσα, της Νάντια Σιρίν

    Η χλαπάτσα, της Νάντια Σιρίν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ο θυμός και η έλλειψη ανοχής είναι εχθροί της ορθής κρίσης.
    Μαχάτμα Γκάντι

    Αστείο, ρεαλιστικό, καλοφτιαγμένο βιβλίο για τον θυμό και τη διαχείρισή του από την Νάντια Σιρίν.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Μάντη ήταν. Όλα ξεκίνησαν το πρωί εξαιτίας μιας χαμένης κάλτσας. Μετά ήταν εκείνο το παράταιρο μπιζέλι στο πιάτο. Και ύστερα πάτησε έξω από τις πλάκες του δρόμου που προσπάθησε πολύ να μη συμβεί. Οι φίλοι της έπαιζαν στην παιδική χαρά. Η ίδια δεν είχε διάθεση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ήταν κακόκεφη. Την είχε ξανασυμβεί να είναι ανήσυχη, να γκρινιάζει, να θυμώνει, να έχει ξεσπάσματα. Αλλά σήμερα ήταν εκατό φορές πιο κακόκεφη. Τότε η Μάντη ένιωσε έναν τεράστιο θυμό! Έναν θυμό που έγινε μια τεράστια χλαπάτσα πάνω από το κεφάλι της. Όλη έβλεπαν αυτήν την τεράστια χλαπάτσα.

    “Είσαι καλά;”
    “Θες μια αγκαλιά;”

    Οι φίλοι της προσπάθησαν να βοηθήσουν αλλά μάταια. Η χλαπάτσα μεγάλωνε. Κυριάρχησε παντού. Δεν έβλεπε τίποτε άλλο. Και τότε η Μάντη συνειδητοποίησε πως ότι φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι, μπορούμε και να το… ξεφτιάξουμε!

    Εστιάζοντας

    Barbara throws a wobbler είναι ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου της Νάντια Σιρίν. Throw a wobbler σημαίνει όταν χάνεις την ψυχραιμία σου με ανεξέλεγκτο, εμφανή και θορυβώδη τρόπο, συνήθως για ασήμαντες αφορμές. Η ηρωίδα είναι η Μάντη. Δεν ξέρω γιατί επελέγη να αλλάξει και το όνομα της Μπάρμπαρα σε Μάντη και κυρίως γιατί το “Η Μπάρμπαρα θυμώνει” ή “Η Μπάρμπαρα χάνει την ψυχραιμία της” ή “χάνει τον έλεγχο”, έγινε απλώς Η Χλαπάτσα. Μπορεί να είναι πιο εμπορικός τίτλος για το πλατύ κοινό, αλλά θα το προσπεράσουν όλοι όσοι δεν ξέρουν ότι μέσα κρύβεται μια ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένη ιστορία διαχείρισης θυμού.

    Ναι! Η Νάντια Σιρίν φτιάχνει μια πολύ έξυπνη, ισορροπημένη, άμεση, διεισδυτική, άκρως ρεαλιστική και εν τέλει ορθή φιλοσοφικά προσέγγιση διαχείρισης του θυμού που εκκινεί από μια ακεφιά ή κακοκεφιά, πυροδοτείται από ένα δυο στραβές εκβάσεις σε ασήμαντα πράγματα και γίνεται ένα βουνό, ένα σύννεφο, μια “χλαπάτσα” έστω, πάνω από το κεφάλι σου που καλύπτει όλο το οπτικό σου πεδίο. Καταλήγει στο συμπέρασμα πως τον θυμό τον φτιάχνεις εσύ, εσύ του επιτρέπεις να εμφανιστεί και να γιγαντωθεί και εσύ μπορείς μόνο να του δώσεις μια και να χαθεί ξανά από μέσα σου και μπροστά σου.

    Σπιρτόζικη, παιχνιδιάρικη εικονογράφηση, με μεγάλες, εκφραστικές μορφές, με βλέμματα και εκφράσεις όπου ζωγραφίζονται τα συναισθήματα και οι μεταβολές τους, ωραίες αποχρώσεις και αντιθέσεις, παιχνίδι με δυνατά χρώματα ως κυρίαρχα στο φόντο και έναν πολύ χρήσιμο ολοσέλιδο οδηγό στο τέλος με τα είδη κακοκεφιάς που σας φωνάζει να τον κάνετε αφίσα Α3 στο σπίτι ή την τάξη σας και να διαχειρίζεστε κάθε φορά κάποια έκρηξη θυμού.

    Πολύ χρήσιμο βιβλίο σε ένα συναίσθημα που καταλαμβάνει μορφή επιδημίας σε αρκετές περιόδους, κοινωνίες, οικογένειες, άλλα σύνολα.

    Για αναγνώστες από 3 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η χλαπάτσα
    Σειρά: Barbara throws a wobbler
    Συγγραφέας: Nadia Shireen
    Εικονογράφος: Nadia Shireen
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2023
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Υπεύθυνη έκδοση: Υβόνη Καρύδη
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23,2 Χ 28,5
    ISBN: 978-6180-701-80-7

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular