More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ ώρα του ουρανού πήγε ροζ με πορτοκαλί, της Λίλιας Γκούνη Σοφικίτη...

    Η ώρα του ουρανού πήγε ροζ με πορτοκαλί, της Λίλιας Γκούνη Σοφικίτη (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3,5+ (target 4-7) – Picture book για παιδιά

    Χαίρου τον καλό καιρό, γιατί ο κακός δε λείπει
    Ελληνική παροιμία

    Εικόνες ομορφιάς, αθωότητας, ξεγνοιασιάς, αυθεντικής εναρμόνισης των παιδιών με τη φύση από τη Λίλια Γκούνη Σοφικίτη και τον Βασίλη Κουτσογιάννη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Οι φρεσκοτηγανισμένες αυγοφέτες της γιαγιάς. Οι αστερίες στα δίχτυα του παππού. Η κούνια που κρέμεται από την κερασιά. Η θάλασσα με τα ξαδέρφια. Οι κότες που τρώνε λίγο σπιτίσιο φαγητό. Οι ιστορίες του παππού όταν ο ουρανός γίνεται ροζ προς πορτοκαλί. Οι λουκουμάδες με το μέλι. Η φωτιά το βράδυ δίπλα στη βάρκα. Οι πυγολαμπίδες με το διάσπαρτο φως τους. Ώρα για ύπνο.

    Εστιάζοντας

    Η ζωή μας είναι στιγμές. Δεν συντίθεται από συνεχόμενες καταστάσεις αδιατάρακτης ευτυχίας και ευδαιμονίας. Είναι αφύσικο, είναι ενεργειακά, συμπαντικά ακατόρθωτο. “Χαίρου το καλό γιατί το κακό θα σ’ εύρει” ή “Χαίρου τον καλό καιρό, γιατί ο κακός δε λείπει” κατά μια άλλη εκδοχή, λέει η παλιά παροιμία, τόσο λακωνικά προσδιορισμένη μέσα στο ελάχιστο των λέξεων που συμπυκνώνει μερικούς τόνους σοφίας και φιλτραρισμένης φαιάς ουσίας. Αυτή είναι και ο πυρήνας του βιβλίου της Λίλιας Γκούνη Σοφικίτη που εικονογράφησε ο Βασίλης Κουτσογιάννης, οι οποίοι συνεργάζονται υποδειγματικά σε αυτό το όμορφο picture book που πλημμυρίζει το βλέμμα με εικόνες χαράς, με μυρωδιές, με καλοκαιρινά χρώματα, γεμίζοντας με ευγνωμοσύνη για τις πολλές μικρές χαρές της ζωής τον αναγνώστη. Καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος, ουρανός, αμμουδιές, αστερίες, βαρκάδες, μια τεράστια κερασιά, αυγοφέτες, χρώματα, ένα σπίτι μέσα στην πανδαισία της φύσης. Αυτή η απόλυτη επαφή, η εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο, η απόλαυση της παιδικότητας, της ανεμελιάς που αυτή εμπεριέχει στο φυσικό της περίβλημα, απεικονίζονται με λιτότητα στις λέξεις, οι οποίες παρόλα αυτά κουβαλούν ομορφιά και νοηματικό βάρος. Η συγγραφέας μοιάζει να έχει κρατήσει κάθε απαραίτητη λέξη, δημιουργώντας ένα ιδιαιτέρως βραχύ κείμενο που παραδίδεται στην αγκαλιά των εικόνων του ωραιότατου εικονογράφου Βασίλη Κουτσογιάννη, οι οποίες το ενισχύουν, το πλουτίζουν, επιχρωματίζουν την υπάρχουσα επιφάνειά του, του δίνουν την ονειρική οπτική διέξοδο που είχε ανάγκη.

    Τα δισέλιδα των δύο δημιουργών μοιάζουν με καλλιτεχνικές καρτ ποστάλ που αναδίδουν την ομορφιά της ζωής στο απλό, στο ελάχιστο, στο εκεί δα. Παππούς, γιαγιά, ιστορίες, παρέες, ήχοι. Ο ουρανός που αλλάζει χρώματα καθώς ο ήλιος παίζει με τα σύννεφα και μαζί του, με τους υδρατμούς της θάλασσας. Μόνο έναν τζίτζικα θα πρόσθετα, τίποτε άλλο δεν μου έλειψε κι αυτό λόγω προσωπικής εμμονής με το συμπαθές έντομο.

    Κυκλοφορεί σε χαρτόδετη και σκληρόδετη έκδοση.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η ώρα του ουρανού πήγε ροζ με πορτοκαλί
    Συγγραφέας: Λίλια Γκούνη Σοφικίτη
    Εικονογράφος: Βασίλης Κουτσογιάννης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2022
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 26,5 X 26,5
    ISBN: 978-618-07-0339-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular