More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΚάρυς, ο μικρός Κυκλαδίτης, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Κάρυς, ο μικρός Κυκλαδίτης, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Info: Πριν την ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων το σχήμα της Σαντορίνης ήταν στρογγυλό και ως εκ τούτου ονομαζόταν Στρογγύλη (νήσος). Αργότερα ονομάστηκε Καλλίστη ή Καλλιστώ (δηλαδή η ομορφότερη), Φιλητέρη, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη. Το όνομα Θήρα το έλαβε από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που την αποίκησε πρώτος, ενώ το όνομα Σαντορίνη ελήφθη από τους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε μια εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Περίσα). 

    Τέταρτο βιβλίο για την πολύ αξιόλογη σειρά «Οι Αρχαίοι µου Φίλοι» μετά την Αλεξάνδρα, η μικρή Μυκηναία (Μυκηναϊκός πολιτισμός, στην Ακρόπολη των Μυκηνών), το Γλαύκος, ο μικρός Μινωίτης (Μινωϊκός πολιτισμός, Κνωσός, βασιλιάς Μίνωας) και τη Μυρρίνη η μικρή Αθηναία, (Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.).

    Αυτή τη φορά η Κατερίνα Σέρβη επιστρέφει με τον μεγάλο Κυκλαδικό πολιτισμό. Το βιβλίο φέρει τον τίτλο Κάρυς, ο μικρός Κυκλαδίτης και ξεκινά με τη γη… να τρέμει! Το ηφαίστειο έχει αγριέψει ξανά. Κυκλάδες! Ψηλά αρχοντικά, οι τοίχοι των σπιτιών ζωγραφισμένοι περίτεχνα με σκηνές από την καθημερινότητά τους, καραβοκύρηδες, ναυτικοί και καράβια, εμπόριο στα λιμάνια, αγροί και ελαιώνες, κοσμήματα, γιορτές προς τιμήν των θεών, παιχνίδια με αίγαγρους και ταύρους, αγγεία, εγχειρίδια (μαχαίρια), υφάσματα και αγορές, κροκοσυλλέκτριες, προϊόντα και καλούδια της γης και των σπιτιών, ταξίδια στη θάλασσα τη μεγάλη.

    Κάρυς, ένα από τα ονόματα που οι ειδικοί διάβασαν σε πήλινες πινακίδες Γραμμικής Α. Ακρωτήρι, νότιο άκρο της Θήρας, της Σαντορίνης, της άνυδρης, εμβληματικής στεριάς της Αγίας Ειρήνης, που κοιτάζει με ευθύτητα την Κνωσσό και τον Μινωικό Πολιτισμό, με τον οποίο επικοινωνούσε εμφανώς, αποτελώντας ίσως μινωική αποικία.

    Με εξαιρετική μεστότητα, η συγγραφέας συμπεριλαμβάνει μέσα σε λίγες σελίδες έναν πολιτισμό αιώνων, αποτυπώνοντας, θα έλεγα, τον βασικό ιστό αυτού του θαυμάσιου πολιτισμού που αναπτύχθηκε μεταξύ αυτών των μικρών ηφαιστειακών αναδύσεων γης διατεταγμένων σε κύκλο γύρω από την ιερή Δήλο. Αρχιτεκτονική, τέχνη, συνήθειες, καθημερινότητα, γεωργία, εμπόριο, θρησκεία, καλλιέργειες, παιδιά, γυναίκες, όνειρα. Όλα χωρούν μέσα στις λέξεις της συγγραφέα, η οποία, όπως σε όλη τη σειρά, κινείται πάνω στην επιστημονική γνώση, δημιουργώντας μια απλή αλλά στέρεη μυθοπλασία ώστε να μας γνωρίσει με ακρίβεια τον κόσμο των Κυκλάδων, με δικό της κέντρο τη Σαντορίνη.

    Αν δείτε και τα τέσσερα βιβλία της σειράς μαζί, θα καταλάβετε ότι το παιδί αναγνώστης θα έχει μια συνεπή, ακριβή, υπεύθυνη και γοητευτική εποπτεία ήδη ενός μεγάλου μέρους του αρχαίου ελληνικού κόσμου: Μυκηναϊκός, Μινωικός, κλασική Αθήνα, Κυκλαδικός. Αυτά τα βιβλία λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, μαρτυρώντας τους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς στα παιδιά, δείχνοντας διαφορές, ομοιότητες, αντιστοιχήσεις, επιρροές.

    Το προτείνω για την ισορροπία, την ακρίβεια, την λιτότητα, τη γνώση που παρέχει δίχως άγχος και εγκυκλοπαιδική λογική, αλλά ανοίγοντας παράθυρα περαιτέρω γνώσης στα παιδιά. Παράθυρα που ανοίγουν και με το έξοχο παράρτημα στο τέλος του βιβλίου, όπου επεξηγούνται όροι και βασικές έννοιες του βιβλίου.

    Να σημειώσω ξανά ότι η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση είναι σημαντικός παράγοντας στο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς αποτυπώνει εύληπτα και καλαίσθητα, με λεπτομέρεια και αρτιότητα αυτές τις κατακερματισμένες ψηφίδες του Κυκλαδικού Πολιτισμού, αποδίδοντας με τις επιλογές της σε χρώματα και τις μίξεις με πραγματικά έργα τέχνης την ατμόσφαιρα που έχει ανάγκη ο αναγνώστης για να τρυπώσει στην εποχή, να γοητευθεί και να την ψάξει.

    Δείτε όλα τα βιβλία της σειράς εδώ.

    Για παιδιά από 4 ετών με αιχμή του δόρατος τις ηλικίες 5-7.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Με εξαιρετική μεστότητα, η συγγραφέας συμπεριλαμβάνει μέσα σε λίγες σελίδες έναν πολιτισμό αιώνων, αποτυπώνοντας, θα έλεγα, τον βασικό ιστό αυτού του θαυμάσιου πολιτισμού που αναπτύχθηκε μεταξύ αυτών των μικρών ηφαιστειακών αναδύσεων γης διατεταγμένων σε κύκλο γύρω από την ιερή Δήλο. Αρχιτεκτονική, τέχνη, συνήθειες, καθημερινότητα, γεωργία, εμπόριο, θρησκεία, καλλιέργειες, παιδιά, γυναίκες, όνειρα. Όλα χωρούν μέσα στις λέξεις της συγγραφέα, η οποία, όπως σε όλη τη σειρά, κινείται πάνω στην επιστημονική γνώση, δημιουργώντας μια απλή αλλά στέρεη μυθοπλασία ώστε να μας γνωρίσει με ακρίβεια τον κόσμο των Κυκλάδων, με δικό της κέντρο τη Σαντορίνη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Σαντορίνη – Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας

    Κυκλαδίτικο-Μανώλης Μητσιάς

    Ancient Greek Music – The Lyre of Classical Antiquity…

    Pausis (παῦσις) | Pausa | Ancient Greek Lyre | Rui Fu | Bendir

    Yanni – Santorini (Official Live Video From the Pyramids in 1080p)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Κάρυς, ο μικρός Κυκλαδίτης
    Σειρά: Οι αρχαίοι μου φίλοι
    Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη
    Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2021
    Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    Ηλ. σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22
    ISBN: 978-960-16-8028-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular