More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΚλασική Λογοτεχνία για… παιδιά! στο Βιβλιοπωλείο Διόπτρα Books & Life, από τη...

    Κλασική Λογοτεχνία για… παιδιά! στο Βιβλιοπωλείο Διόπτρα Books & Life, από τη Διόπτρα και το ELNIPLEX

    Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ και το ELNIPLEX σας προκαλούν να γνωρίσετε τη Σειρά Κλασικής Λογοτεχνίας για παιδιά σε μια συνάντηση – συζήτηση με τους συγγραφείς Μιχάλη Μακρόπουλο και Αργυρώ Πιπίνη και την εικονογράφο Ρένια Μεταλληνού.

    Οι δημιουργοί θα συζητήσουν με τον Απόστολο Πάππο και το κοινό για τη σύνθετη διαδικασία της διασκευής κλασικών βιβλίων για παιδιά και θα μοιραστούν τις σκέψεις τους για τη θέση των κλασικών αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη σύγχρονη εποχή.

    Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024
    Ώρα: 6:30 μ.μ.
    Βιβλιοπωλείο Διόπτρα Books & Life
    Σόλωνος 93-95, Αθήνα 

    Είσοδος ελεύθερη.

    Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά (έχοντας μεταφράσει αρκετά έργα των Ernest Hemingway, Truman Capote, F.S. Fitzgerald, John Steinbeck, Ray Bradbury, Stephen King, Saul Bellow, Richard Powers, Michel Faber, Antoine de Saint-Exupery, Martin Amis, κ.ά.). Έζησε εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κατοικεί στη Λευκάδα με τη σύζυγό του (επίσης μεταφράστρια, καθώς και αφηγήτρια παραμυθιών) και με τα δυο τους παιδιά, και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο. Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία για ενήλικες, τα τέσσερα τελευταία στις εκδόσεις Κίχλη: Το δέντρο του Ιούδα (2014), Τσότσηγια & Ω’μ (2017), Μαύρο νερό (2019), Η θάλασσα (2020), Άρης (2021, μαζί με την ποιήτρια Ελένη Κοφτερού), Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον (2022), το Ποτάμι του χρόνου, μια ερωτική επιστολή προς την τέχνη του κινηματογράφου (2023), καθώς και βιβλία για παιδιά, μεταξύ αυτών τα: Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ (Καστανιώτης, 2005), Το παιδί μες στη βαλίτσα (Πατάκης, 2013), Η μαλαματένια βελανιδιά (Καλειδοσκόπιο, 2020) και το Καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων (Νάκας, 2008), που εκδόθηκε επίσης στα γαλλικά (Le Carnaval des merveilles et des monstres, Editions Planete, 2018) και στα αγγλικά (The Carnival of Marvels and Monsters, Planete Rebelle, 2019). Το Μαύρο νερό  τιμήθηκε με το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του Περιοδικού «www.oanagnostis» 2020, το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας 2020 και το Βραβείο Ελληνικής Λογοτεχνικής Φράσης της Χρονιάς ꟷ Περιοδικό «Literature.gr» 2019. Η Μαλαματένια βελανιδιά τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2021. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν η Φάρμα των Ζώων, οι Άθλιοι και το Πόλεμος και ειρήνη σε διασκευή για παιδιά.

    mixalhs makropoulos interview1

    H Αργυρώ Πιπίνη είναι συγγραφέας, μεταφράστρια και ηθοποιός. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και θέατρο. Μεταφράζει λογοτεχνία, κείμενα για το θέατρο, παιδικά βιβλία. Οργανώνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και προγράμματα για παιδιά και ενήλικες σε συνεργασία με πανεπιστήμια και διάφορους φορείς. Έχει τιμηθεί με βραβεία για τα βιβλία και τις μεταφράσεις της. Με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου και Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου («Ζάζα» και «Μελάκ, μόνος» Καλειδοσκόπιο), με το βραβείο της ΙΒΒΥGreece («Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…» Πατάκης και «Ζάζα» Καλειδοσκόπιο), έχει αναγραφεί στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ κι έχει κερδίσει το βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης («Το δικό τους ταξίδι», «Μελάκ, μόνος» και «Ζάζα»). Πολλά βιβλία της έχουν βρεθεί σε βραχείες λίστες βραβείων καθώς και στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX. Τα βιβλία «Το δικό τους ταξίδι», «Μελάκ, μόνος», «Μικρά Γατικά-Περικλής και Ασπασία», «Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο» και «Ζάζα» έχουν συμπεριληφθεί στα White Ravens της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. Το 2022 ήταν υποψήφια για ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία παιδικής λογοτεχνίας τo Astrid Lindgren Memοrial Award (ALMA).

    Η Ρένια Μεταλληνού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε γραφιστική στον ΑΚΤΟ και για μεγάλο διάστημα εργάστηκε ως γραφίστρια και art director σε περιοδικά και εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Από το 2015 ασχολείται κυρίως με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων για εκδότες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει εικονογραφήσει περισσότερα από τριάντα βιβλία. Ήταν υποψήφια στα World Illustration Awards 2017 για την εικονογράφηση του βιβλίου Όταν το Σύμπαν Συνωμοτεί, εκδ. Μεταίχμιο. Eίναι μέλος στον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Μένει σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους. www.reniametallinouillustration.com

    Ο Απόστολος Πάππος γεννήθηκε το 1976. Το 2012 δημιούργησε τον μετέπειτα βραβευμένο από την IBBY ιστότοπο για το βιβλίο, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό ELNIPLEX.COM. Είναι νηπιαγωγός εδώ και 21 χρόνια και μελετητής της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Έχει λάβει πάνω από 200 συνεντεύξεις από τους κορυφαίους Έλληνες και ξένους δημιουργούς και έχει γράψει κριτικές για περισσότερα από 1.500 βιβλία. Έχει εκδώσει περισσότερα από δέκα εκπαιδευτικά βιβλία και έχει κάνει περισσότερες από 100 ομιλίες και εισηγήσεις για το παιδικό βιβλίο. Δημιούργησε τη Χρυσή Λίστα και εμπνεύστηκε τη δράση της 21ης Δεκεμβρίου “Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως” και τη φιλαναγνωστική εκστρατεία #diavazoume.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular