More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Κουρείο Κλαμπ, της Σολεδάδ Ρομέρο Μαρίνιο (εικ.: Σιάνα Τεϊμόυ)

    Κουρείο Κλαμπ, της Σολεδάδ Ρομέρο Μαρίνιο (εικ.: Σιάνα Τεϊμόυ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-11) – Εικονογραφημένο βιβλίο μυστηρίου για παιδιά+

    Εξιχνίασε το έγκλημα που κρύβεται σ’ αυτό το βιβλίο. Πρόσεξε καλά καθεμία λέξη και παρατήρησε λεπτομερώς τις εικόνες. Τα πάντα μπορεί να είναι στοιχεία κλειδιά. Οποιοδήποτε από τα πρόσωπα μπορεί να είναι ο δολοφόνος, αλλά μόνο αν προσέξεις καλά κι έχεις ακονισμένη την όσφρηση, θα μπορέ΄σεις να τον ξεμασκαρέψεις.
    Από το βιβλίο

    Ένας εξαίρετος φόρος τιμής στα αστυνομικά μυθιστορήματα μυστηρίου γραμμένο και εικονογραφημένο με στυλ και αγκαθοκριστική μαεστρία.

    Περί τίνος πρόκειται

    Βρισκόμαστε στο Σικάγο, τη δεκαετία του 1920. Ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του καταστροφές και ζημιές. Στο Σικάγο προσπαθούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες καλοπέρασες. Έχτιζαν γυάλινους ουρανοξύστες, άκουγαν τζαζ και χόρευαν τσάρλεστον σε μυστικά κλαμπ. Η πόλη ξεχείλιζε από πλούτο και διασκέδαση αλλά ήταν και επικίνδυνη καθώς είχαν μαζευτεί και αρκετοί γκάνγκστερ.

    Ο Μπιγκ Τούλιο, άλλοτε σωματοφύλακας, ανήλθε στην ιεραρχία και έγινε ο μεγάλος αρχηγός της μαφίας. Ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλιά του και μόνο η κόρη του, η Λουκρητία Μπεράρντι φαίνεται ότι μπορεί να κοντραριστεί μαζί του. Στο μυστικό κλαμπ όπου κρύβει το υπόγειο του Κουρείου του, προσέρχεται κόσμος πολύς. Όλη η πόλη θα πάει εκεί. Αλλά κάποιοι έχουν λόγους να μισούν τον Μπιγκ Τούλιο.

    Την ώρα που ήρθε η τούρτα και όλοι μαζί τραγουδούσαν δυνατά το τραγούδι των γενεθλίων, ακούστηκε ένας δυνατός πυροβολισμός. Κάποιος δολοφονήθηκε μπροστά σ’ όλο τον κόσμο! Και αυτός είναι ο Μπιγκ Τούλιο. Ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά μας. Η Βόλντεμαρ, η νεαρή συγγραφέας, προτείνει να λυθεί η υπόθεση εδώ και τώρα. Είστε έτοιμοι να περπατήσετε μαζί της τον δρόμο του μυστηρίου και να ανακαλύψετε τον ένοχο της δολοφονίας του Μπιγκ Τούλιο;

    Εστιάζοντας

    Εξαιρετικό βιβλίο. Θαυμάσια ιδέα και εκτέλεση από τις Σολεδάδ Ρομέρο Μαρίνιο και Σιάνα Τεϊμοϋ, οι οποίες συνδημιουργούν μια πρωτότυπη ιστορία αστυνομικού μυστηρίου που έλκεται από το προ εκατονταετίας πραγματικό κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο του μεταπολεμικού Σικάγου του ’20, της αστραφτερής πόλης πλουσίων, διασκεδαστών, απελπισμένων αναζητούντων εργασία και τυχοδιωκτών όπου έσπευδαν για να ζήσουν τη γυαλάδα της εποχής του μεσοπολέμου. Η δολοφονία του επικεφαλής μαφιόζου γίνεται το κεντρικό γεγονός στη μέση περίπου του βιβλίου και η εξιχνίαση εξελίσσεται σε υπόθεση του αναγνώστη, καθώς παρακολουθεί μαζί με τη συγγραφέα Βόλντεμαρ ενδείξεις, στοιχεία, υπόπτους, προκειμένου να φτάσει(ς) στη λύση του μυστηρίου.

    Συγγραφέας και εικονογράφος σε υποδειγματική συνεργασία μας αφήνουν επιδέξια σε κάθε σελίδα ψήγματα αποπροσανατολισμού καθώς και άλλα που οδηγούν στην επίλυση της υπόθεσης. Η παρατηρητικότητα του αναγνώστη, η συγκέντρωσή του στην ιστορία, η ενδελεχής καχυποψία του για καθετί είναι απαραίτητες δεξιότητες ενός καλού ντετέκτιβ και ζητούνται από τους δημιουργούς ήδη από την πρώτη σελίδα, ενώ ενισχύονται συνεχώς με την ανάπτυξη της ιστορίας, των συμμετεχόντων στη γιορτή του μαφιόζου, οι οποίοι αποτελούν αυτομάτως υποψηφίους ενόχους.

    Το κείμενο είναι βραχύ, αναπτύσσεται μέσα σε text frames  που συμπλέουν με τις εικόνες, διαβάζεται πολύ εύκολα μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, η ίντριγκα και η αγωνία υφαίνονται με μαεστρία, τα στοιχεία αφήνονται δεξιά αριστερά ευφυώς και οι μικρές ή μεγάλες ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Ταυτόχρονα, έχουμε να κάνουμε με μια εικονογράφηση αληθινό κομψοτέχνημα, όπου η Ισπανίδα Xiana Teimoy δουλεύοντας ψηφιακά παρουσιάζει μια από τις πιο καλαίσθητες δουλειές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Οι εικόνες της αποτελούν μια υψηλού επιπέδου κομίστικης επιρροής ανθολογία ανθρώπινων χαρακτήρων, οι οποίοι στήνονται στο περιβάλλον ενός κρυφού Κουρείου με ελάχιστα αντικείμενα και λεπτομέρειες γύρω τους∙ έχοντας μελετήσει άψογα την ενδυματολογία, την ιστορία, το κοινωνικοπολιτιστικό τζαζ και τζογαδορίστικο περιβάλλον του Σικάγου, ακόμα και την κόμη της εποχής, η εικονογράφος προχωρά στην οπτική σήμανση και ανάπτυξη της ιστορίας, καθηλώνοντας τον αναγνώστη με τα βλέμματα, τις εκφράσεις, τις στάσεις των σωμάτων, τις αποκρύψεις, τους αποπροσανατολισμούς, τις αβεβαιότητες που σκορπά, αλλά και τον μίτο που αφήνει μαζί με τη συγγραφέα για να ακολουθήσεις την/τον πραγματική/-ο ένοχη/-ο.

    Η νεαρή συγγραφέας με το εσθονικής προέλευσης όνομα Βόλντεμαρ, ένα μη αμερικάνικό όνομα μέσα στο Σικάγο του ’20, ως άλλος Ηρακλής Πουαρό και ούσα γυναίκα σε μια χώρα όπου οι γυναίκες πάλευαν να βρουν τη θέση τους στην ισορροπία της ανισόρροπης αμερικανικής κοινωνίας, αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο ντετέκτιβ και τη δημιουργό του, Αγκάθα Κρίστι, καθώς το περιβάλλον κειμενικά και συγγραφικά παραπέμπει στα κλειδιά και την επιδεξιότητα της σπουδαίας συγγραφέα. Θα έλεγα όμως ότι, πέρα από την Αγκαθοκριστική όψη, αποτελεί έναν ευρύτερο φόρο τιμής στα κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, αλλά και σε μια ολόκληρη εποχή, έτσι όπως ραγδαίως μετασχηματιζόταν η βόρεια και ανατολική πλευρά των Η.Π.Α. Το Σικάγο το 1920 είχε πληθυσμό περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, ούσα η πέμπτη πολυπληθέστερη πόλη στον κόσμο, στοιχείο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι πριν 90 χρόνια (1830) η πόλη αυτή δεν υπήρχε καν στον χάρτη και το 1871 κάηκε ολοσχερώς στην περίφημη “μεγάλη φωτιά του Σικάγο”. Η ραγδαία ανάπτυξή της οδήγησε στην έκρηξη του τέλους του 19ου αιώνα που συνεχίστηκε μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο.

    Παράλληλα, βρισκόμαστε στην περίφημη και χαρακτηρισμένη ως “εποχή της τζαζ“, μιας μουσικής που τότε γνώριζε πρωτοφανή άνθηση, αρχικά σε κακόφημα στέκια και αργότερα παντού, και θεωρούνταν συνώνυμη της ανηθικότητας και της παρακμής. Κλασικά εικονογραφημένα όπως για καθετί καινούριο. Είναι η εποχή όπου, νεολαίοι και μη, μαζεύονται σε κλαμπ του Σικάγου και χορεύουν Charleston και Black Bottom, είναι η εποχή που το Σικάγο μαζεύει όλες τις μεγάλες τζαζ προσωπικότητες της Νέας Ορλεάνης που συρρέουν εκεί και δίνει ψωμί σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους της νυχτερινής βιομηχανίας, αποτελώντας πλέον τη βασιλεύουσα στις Η.Π.Α. Είναι η εποχή που θα αρχίσει να αναδύεται το “Σικάγο γίναμε” που μάθαμε αργότερα όταν μιλάμε για έκνομες καταστάσεις. 

    Σε αυτό το απίθανο περιβάλλον, οι δύο δημιουργοί στήνουν αυτή τη θαυμάσια ιστορία και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να γίνουν ντετέκτιβ! Θα το απολαύσετε, καθώς παράλληλα θα έχετε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για συζητήσεις και αναζητήσεις σε ιστορία και μουσική, πολιτική και ανθρώπινες σχέσεις. Ακόμα και στον έρωτα που αποβαίνει καταλυτικός.

    ΥΓ: Προσέξτε καλά! Ο/Η ένοχος θέλει πολλή παρατηρητικότητα.

    Για αναγνώστες από 7-8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Κουρείο Κλαμπ
    Σειρά: La Barberia Club: Chicago anys 20: un club secret i un misteriós assassinat que hauràs de resoldre
    Συγγραφέας: Soledad Romero Mariño
    Εικονογράφος: Xiana Teimoy
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Αγαθή Δημητρουκα
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβονη Καρύδη
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 54
    Μέγεθος: 20 X 24
    ISBN: 978-960-16-6301-2

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular