More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΚυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο, του Φίλιππου Μανδηλαρά (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο, του Φίλιππου Μανδηλαρά (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    “Στη μέση του Αιγαίου θα τα βρεις,
    στον άνεμο να πλέουν,
    πάρε το πλοίο της γραμμής
    να δεις πώς αναπνέουν!”

    Ένα ακόμη βιβλίο της πετυχημένης σειράς “Η πρώτη μου ιστορία” για να γνωρίσουν τα παιδιά μικρής ηλικίας με ευχάριστο τρόπο τα νησιά των κυκλάδων. Ποιά είναι αυτά τα νησιά; Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή, πως δημιουργήθηκαν; Μετά από αναταράξεις της γης, οι πεδιάδες βούλιαξαν και τα βράχια χάθηκαν κι απέμειναν μόνο οι μύτες πάνω απ’ τα βουνά. Αυτά τα βράχια άλλα μικρά κι άλλα μεγάλα, πολύ αργότερα τα είπανε νησιά, σχηματίζουν έναν κύκλο και στη μέση βρίσκεται η Δήλος. Σύμφωνα με τη Μυθολογία εκεί κρύφτηκε η Λητώ για να γεννήσει τα παιδιά της.Αυτό το σύμπλεγμα νησιών οι άνθρωποι τις ονόμασαν κυκλάδες.Δεν είναι και λίγα, διακόσια είκοσι νησιά και βραχονησίδες έχουν οι κυκλάδες. Εκεί άνθισε και ο Πρώτος κυκλαδικός πολιτισμός (3200 – 2000 πχ.)

    Στα νησιά αυτά οι άνθρωποι ανακάλυψαν τον ορυκτό τους πλούτο αλλά και τα εκλεκτά ψάρια και οι περισσότεροιμε τον καιρό, έγιναν ναυτικοί, έμποροι ή ψαράδες. Με τόσο πλούτο στις ακτές αλλά και στα αμπάρια των πλοίων που περνούσαν γρήγορα τα νησιά έγιναν πόλος έλξης για κουρσάρους και πειρατές. Πέρασαν βυζαντινοί, βενετοί, Γενοβέζοι κι έπειτα Τούρκοι, Ενετοί και τα νησιά ερήμωσαν μα κατοικήθηκαν ξανά. Πόλεμοι και καταστροφές ρήμαξαν τα νησιά ώσπου η λευτεριά σήμανε το τέλος του λαθρεμπορίου και της πειρατείας.

    Σήμερα οι κυκλάδες αποτελούν προορισμό για πολλόυς τουρίστες, που έρχονται να χαρούν τον ήλιο, τη θάλασσα και τα λευκά σοκάκια, να χορέψουν μπάλο και να γνωρίσουν την ομορφιά τους αλλά και τον πολιτισμό τους. Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η Σύρος με το πολυσύχναστο λιμάνι της και το Δημοτικό θέατρο “Απόλλων” ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα για τους επισκέπτες της.

    Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια παραπέμπει σε αξιόλογα έργα της κεραμικής τέχνης γνωστά ως κυκλαδίτικα ειδώλια, αλλά και τοιχογραφίες, με εικόνες και λεζάντες με πληροφοριακό υλικό από την Ιστορία. Ένα βιβλίο λεύκωμα αναμνήσεων για τις κυκλάδες και ένα ταξίδι στην ιστορία που δεν θα βαρεθούν λεπτό οι μικροί μας φίλοι. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς συνθέτει μέσα σε 36 σελίδες ένα ευχάριστο ανάγνωσμα με ομοιοκαταληξίες και λόγο που ρέει χωρίς λεπτομέρειες που κουράζουν. Η πολύχρωμη και χιουμοριστική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια το απογειώνει και μας καλεί ν’ απολαύσουμε ένα ταξίδι στις κυκλάδες με αύρα καλοκαιριού.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο
    Σειρά: Η πρώτη μου ιστορία
    Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάιος 2017
    Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 20 Χ 20
    ISBN: 978-960-569-670-2
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular