More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΛάβετε θέσεις των Μιχάλη Τσαμπαλίκα και Αναστασίας Βασιλοπούλου

    Λάβετε θέσεις των Μιχάλη Τσαμπαλίκα και Αναστασίας Βασιλοπούλου

    …Ένα μικρό χωριουδάκι είναι ο Μαραθώνας, μια χούφτα άνθρωποι, λίγα σπίτια κι ένας δρόμος σαν φίδι, χωματόδρομος όλο λακκούβες, που σε πηγαίνει στην μεγάλη πόλη, την Αθήνα. Μικρό παιδάκι είμαι ακόμα. Αμούστακο, άγουρο, βλέπω γύρω μου τον χαλασμό και έχω εντυπωσιαστεί. Μιλούν οι ντόπιοι για ιστορία και θέλω να μάθω. Να μάθω και να ζήσω.

    Λάβετε θέσεις, λοιπόν, γιατί θα κάνουμε ένα ταξίδι αστραπή πίσω στο χρόνο. Το ταξίδι μας θα διαρκέσει τρεις μέρες μόνο: Τετάρτη 27, Πέμπτη 28 και παρασκευή 29 Μαρτίου 1896. Αφορμή για το ταξίδι είναι ο Μαραθώνιος Δρόμος των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής. Ένα ολόκληρο χωριό, ο Μαραθώνας, “ζει” με τον δικό του τρόπο αυτό το γεγονός. Όλα τα γεγονότα θα τα ζήσουμε μέσα από τα μάτια του οκτάχρονου αφηγητή, του Σπύρου. Απολαυστικοί διάλογοι πλάι σε έναν κόκορα που δε λέει να βράσει. Παιδικές απορίες, χιουμοριστικοί συσχετισμοί και υποθέσεις και σπαρταριστά περιστατικά ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη με κινηματογραφικό τρόπο! Ο Σπύρος ζει την ιστορία αλλά στη σύντομη ζωή του έχει ήδη και τη δική του ιστορία να μας αφηγηθεί. Είναι ο Σπύρος που ήρθε να ζήσει με τον αδερφό του παππού του. Ο Σπύρος που όσο κάνει θελήματα, τεντώνει τα αφτιά του να μάθει. Ο Σπύρος που λαχταρά να πάει σχολείο. Ο Σπύρος που αν και μικρός, συμμετέχει με όλη του την ψυχή στα μοναδικά γεγονότα της εποχής του. Τα περιστατικά της καθημερινότητας, όπως η ξεκαρδιστική ιστορία της Βλάχας από τον Βρανά που προσπαθώντας να μαζέψει τις κατσίκες της μπλέχτηκε στα βάτα με τα πόδια ψηλά και τα… βρακιά σε κοινή θέα, μπλέκονται με τα άλλα, τα ιστορικά. Και δεν εννοούμε βέβαια εκείνα τα αποστειρωμένα ιστορικά στοιχεία που διαβάζουμε στα σχολικά εγχειρίδια και τις εγκυκλοπαίδειες. Εννοούμε εκείνες τις πτυχές, τις λεπτομέρειες της ιστορίας που προκύπτουν από διερευνήσεις χρόνων και μαρτυρίες και πηγές από ανθρώπους που περπάτησαν στα δρομάκια του Μαραθώνα και συζήτησαν με ανθρώπους όπως οι απόγονοι του Μαραθωνοδρόμου Βασιλάκου.

    “Δυόμιση ξένοι και μισή Μαραθωνίτισσα χρειάστηκαν για να γραφτεί αυτό το βιβλίο” είπε χαριτολογώντας ο Μ. Τσαμπαλίκας, ο ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου, συμπεριλαμβάνοντας άτυπα στη συγγραφική ομάδα και τον εκπαιδευτικό Σταύρο Τσόνια ο οποίος έδωσε προς αξιοποίηση το πολύτιμο υλικό της έρευνάς του σχετικά με το θέμα. Γιατί ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει αυτό το βιβλίο είναι ότι βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία, τα οποία αξιοποιεί με εκπληκτική μαεστρία αποφεύγοντας τις κοινοτοπίες και τους διδακτισμούς. Δύσκολο εγχείρημα αν σκεφτεί κανείς ότι και οι δύο συγγραφείς είναι δάσκαλοι! Ο Μιχάλης και η Αναστασία έπλασαν τον ήρωά τους και τον έβαλαν να ζήσει τα γεγονότα και τα τους τα αφηγηθεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Δεν εξηγείται με διαφορετικό τρόπο το γεγονός ότι κατάφεραν να γράψουν ένα βιβλίο από κοινού, χωρίς να διαφαίνεται καμιά εναλλαγή συγγραφικού ύφους, λόγου ή οπτικής. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση χαρίζει στο κείμενο αμεσότητα και φρεσκάδα. Βρήκαμε εξάλλου απολαυστικές τις αφελείς παρανοήσεις του μικρού ήρωα που για παράδειγμα μπερδεύει τον αφέτη με τον αφέντη. Η συνεργασία με την Άννα Κοντολέων που ανέλαβε την επιμέλεια, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ήταν προφανώς εποικοδομητική.

    Το elniplex είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει στην ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου, η οποία ήταν μια μικρή γιορτή. Βρεθήκαμε στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου στο Μαραθώνα και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε. Αν δεν το έχετε επισκεφτεί, κάντε το, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και συνδέεται άμεσα με το βιβλίο. Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τα “πρωτάκια” του Δημοτικού σχολείου Τύμβου έλαβαν θέσεις, έτρεξαν κι έφεραν το βιβλίο, κηρύσσοντας συμβολικά την έναρξη της παρουσίασης. Εκκολαπτόμενες  ηθοποιοί από την Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου “δήλος” χάρισαν στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης στο κοινό, διαβάζοντας με μοναδικό τρόπο αποσπάσματα του βιβλίου. Ο Μάνος Κοντολέων και η Άννα Κοντολέων με εύστοχο και άμεσο τρόπο φώτισαν πτυχές του βιβλίου μαζί με την εκπαιδευτικό Ασπασία Χαραλαμπίτα. Παρόντες και φανερά συγκινημένοι ήταν οι απόγονοι του Μαραθωνοδρόμου Χαρίλαου Βασιλάκου. Πάντα τέτοια, ευχόμαστε!
    Αγαπήσαμε το βιβλίο και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Μεταξύ μας, οι ενήλικες αναγνώστες θα το απολαύσετε επίσης, οπότε έχετε ένα επιπλέον κίνητρο να το αγοράσετε στα παιδιά! Το βιβλίο προσφέρεται και για θεατρική απόδοση στο σχολείο.

    Αναστασία & Μιχάλη το elniplex εύχεται να είναι καλοτάξιδο το πρώτο σας βιβλίο! Του αξίζει άλλωστε να αγαπηθεί!

    Ευχαριστούμε θερμά τον Σπύρο Ζαχαριουδάκη για την παραχώρηση των όμορφων φωτογραφιών από την παρουσίαση του βιβλίου.

    lavete_theseis_parousiasi1 lavete_theseis_parousiasi2 lavete_theseis_parousiasi3 lavete_theseis_parousiasi4 lavete_theseis_parousiasi5

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Λάβετε Θέσεις
    Συγγραφέας: Αναστασία Βασιλοπούλου & Μιχάλης Τσαμπαλίκας
    Εικονογράφηση εξωφύλλου: Σταμάτης Μήτσιος
    Σειρά: Βιβλία γνώσεων
    Εκδόσεις: Πατάκης, 2015 
    Επιμέλεια: Άννα Κοντολέων
    Σελίδες: 312
    Μέγεθος: 18 Χ 27
    ISBN: 978-960-16-6267-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular