More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-201812-15 ετώνΛέξεις που πονάνε, της Άμπι Κούπερ

    Λέξεις που πονάνε, της Άμπι Κούπερ

    “Sticks and stones may break my bones, but words will never break me.”

    «Κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν πως ακόμα και μια λέξη μόνο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Κάνουν λάθος.
    Εντάξει, μερικές λέξεις έχουν ανάγκη να βρίσκονται μαζί με άλλες λέξεις για να βγάλουν νόημα. Χρειάζονται η μία την άλλη μέσα σε ένα βιβλίο, σε ένα τραγούδι ή σε ένα μήνυμα, διαφορετικά μένεις να τις κοιτάζεις με σουφρωμένη μύτη και να σκέφτεσαι: Ε; Τι λέει πάλι εδώ;
    Όμως μερικές λέξεις δεν έχουν ανάγκη από άλλες. Τα λένε όλα, μα όλα, από μόνες τους. Και αυτό εγώ το ξέρω πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.»

    Η Ελίζ είμαι ένα κορίτσι λίγο διαφορετικό. Ένα κορίτσι που πάσχει από ΛΕΦ (Λεξιφάνεια), μια παράξενη ασθένεια που κάνει τις λέξεις  να εμφανίζονται πάνω στο σώμα της, σαν τατουάζ. Οι άσχημοι χαρακτηρισμοί της προκαλούσαν φαγούρα και πόνο, ενώ οι όμορφες λέξεις είναι ανακουφιστικές. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε όταν στο σώμα της άρχισαν να εμφανίζονται και οι λέξεις που σκεφτόταν  η ίδια για τον εαυτό της.

    Τα πράγματα συνεχίζουν να  αλλάζουν και μάλιστα προς το χειρότερο.
    Νέα σχολική χρονιά-πρώτη γυμνασίου, νέο σχολείο, μια κολλητή που επιλέγει άλλες φίλες, ένα αγόρι που την αφήνει, αγενείς συμμαθητές θα είναι μερικές ακόμα από τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελίζ.
    Μέχρι που μια μέρα λαμβάνει ένα σημείωμα: «Ξέρω ποια είσαι και ξέρω τι περνάς. Θέλω να σε βοηθήσω».
    Μια ανέλπιστη βοήθεια θα της δείξει τον δρόμο για να σταθεί στα πόδια της, να αποδεχτεί τον εαυτό της, να γίνει δυνατή και να βρει τρόπους να χειρίζεται όλες τις καταστάσεις, να αισθάνεται καλά ό,τι και να γίνει, να δέχεται και το καλό και το κακό και… τη φαγούρα.

    «Απλές λέξεις ήταν, κι όμως θα μου άλλαζαν όλη τη ζωή. Ή μάλλον, μου την είχαν ήδη αλλάξει».

    Πολλές κουβέντες, πολλά λόγια, πολλές λέξεις.
    Λέξεις όμορφες κι άλλες πικρές. Λέξεις που δίνουν χαρά κι άλλες που προκαλούν λύπη.
    Η ζωή μας είναι γεμάτη από δαύτες. Όμως απ’ όλες αυτές που ταξιδεύουν καθημερινά στα πέρατα του κόσμου υπάρχουν κάποιες που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή μας. Ποιες είναι αυτές;

    Οι λέξεις οι πικρές, οι ανούσιες, αυτές που ξεπετάγονται από το στόμα μας χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, αυτές οι τόσο δυνατές και αιχμηρές, αυτές που μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά κι από ένα ακονισμένο μαχαίρι, αυτές που αφήνουν τις βαθύτερες χαρακιές.
    Ποιος θα φανταζόταν τη δύναμή τους;

    Μια κλωτσιά, ένα χτύπημα στο σώμα θα μας πονέσουν αλλά οι πληγές μας θα επουλωθούν. Η λεκτική βία είναι αυτή που θα προκαλέσει ψυχολογική πίεση, συναισθηματική αστάθεια ιδίως σε ένα παιδί που προσπαθεί καθημερινά να ισορροπήσει, να βρει το δρόμο του, να γνωρίσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του. Σε έναν έφηβο τόσο ευάλωτο που ακόμα και μια απλή λέξη είναι ικανή να αλλάξει όλη του τη ζωή.

    Ερευνητές από το Friedrich Schiller University Jena ανακάλυψαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις, οι οποίες έχουν την «ικανότητα» να προκαλούν την αίσθηση του πόνου. Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pain», ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά σε λέξεις με συγκεκριμένο αρνητικό περιεχόμενο, όπως ακριβώς και στον σωματικό πόνο.

    Οι λέξεις είναι αυτές που πονούν τελικά περισσότερο αλλά η εξουσία τους πάνω μας είναι τόσο δυνατή όσο τους επιτρέπουμε να είναι. Το μυστικό κρύβεται στην αυτοεκτίμηση γιατί αυτή θα μας κάνει να αγαπήσουμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας για να δουν την ομορφιά της ψυχής μας και οι άλλοι. Θυμηθείτε, οι λέξεις είναι αυτές που πληγώνουν αλλά μπορούν να γίνουν και ένα πανίσχυρο γιατρικό για την επούλωση των πληγών που έχουν ανοίξει.

    «Ίσως όλοι να έχουμε στο μυαλό μας λέξεις που μας τρώνε μερικές φορές. Ας τις σκεφτούμε πριν τις ξεστομίσουμε».

    Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και την Abby Cooper μια όμορφη ιστορία για την λεκτική βία, την αποδοχή, την διαφορετικότητα και την αυτοεκτίμηση. Ένα βιβλίο που μου θύμισε το «Θαύμα» της R.J. Palacio.
    Για παιδιά από 10 χρονών.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Λέξεις που πονάνε
    Συγγραφέας: Abby Cooper
    Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάρτιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Γιάννης Βογιατζής
    Σελίδες: 272
    Μέγεθος: 14,5 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-569-650-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular