More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΛουίζα: Το κόκκινο κουμπάκι, της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη (εικ.: Ζακλίν Πολενάκη)

    Λουίζα: Το κόκκινο κουμπάκι, της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη (εικ.: Ζακλίν Πολενάκη)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει ενδεικτική σελίδα- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο

    κουμπί < κομβίον < υποκοριστικό του κόμβος

    Η Λουίζα με τη μαμά της επισκέπτονται τη μοδίστρα. Η Λουίζα παίζει κρυφτό με τη γάτα της μοδίστρας που παίρνει τα μέτρα για ένα νέο φουστάνι. Θα της βάλει μπορντούρα κόκκινα κεράσια κεντημένα με κόκκινα κουμπάκια. Λίγες μέρες μετά το φόρεμα είναι έτοιμο. Η Λουίζα είναι χαρούμενη. Παίζει, απολαμβάνει. Ώσπου… αχ! Ένα κουμπάκι λείπει από την άκρη του φουστανιού της. Κλαίει. Το κουμπάκι βρίσκεται ήδη μακριά. Σε κάποια λακκούβα του δρόμου ή μπροστά από τα πόδια ενός σκαθαριού ή στα δάχτυλα μιας γυναίκας που το βρίσκει και το ράβει στο στήθος μίας κούκλας στο μέρος της καρδιάς…

    Ποιο παιδί ράβει σήμερα φόρεμα σε μοδίστρα; Ποιο παιδί ξέρει πώς είναι να σε μετρούν στον ώμο και στην πλάτη και στην πλάτη για να παραχθεί ένα φουστάνι; Δεν είναι ρετρό, παιδιά, ούτε νοσταλγία, έχει ουσία το πράγμα. Το 90% των ρούχων που φοράμε έρχονται από ξένες χώρες. Τα περισσότερα από αυτά από χώρες φτωχές, αποφεύγω να τις πω τριτοκοσμικές γιατί τα εγκλήματα γίνονται και στις… πρωτοκοσμικές. Σε αυτές τις χώρες λοιπόν, τις φτωχές, τη βρώμικη δουλειά την κάνουν παιδιά, ακόμα και αλυσοδεμένα για να δουλεύουν 15- και 17 ώρες δίχως διάλειμμα. Αυτά τα ρούχα πιθανότατα φοράς και φορώ, εκτός αν έχεις λίγη έγνοια και προσέχεις τι αγοράζεις. Ή εκτός κι αν ράβεις ένα φουστανάκι σε κάποια μοδίστρα, όπως η Λουίζα.

    Το δεύτερο που εκπέμπει αυτό το βιβλίο είναι μια ολάκερη δόση παιδικότητας και ανεμελιάς. Το παιχνίδι με τη γάτα, το χοροπηδητό στα σκαλιά, η παρατήρηση των μυρμηγκιών, η χαρά για το νέο φόρεμα, τα κόκκινα κουμπάκια. Κι ύστερα έρχεται η θλίψη για την απώλεια. Απώλεια αγαπημένου αντικειμένου σε παιδί. Μη σου τύχει. Θρήνος βαθύς. Μα η τύχη, το κάρμα, οι ενέργειες εκεί έξω κάποτε επιφυλάσσουν μια ιδιαίτερη μοίρα στα αντικείμενα. Όχι! Όχι ακριβώς. Είναι και αυτό αλλά κυρίως είναι εκείνη η ματιά κάποιων ανθρώπων που βλέπουν στα αντικείμενα, ακόμα και σε ένα πεταμένο κουμπί, κάτι, μια ομορφιά, μια χρηστικότητα, μια αξιοποίηση, μια νέα θέση. Μια νέα ζωή. Το κουμπί θα βρει μια νέα ζωή και η Λουίζα δε θα την τη στερήσει. Γιατί ο εγωισμός και η ιδιοκτησία δεν χωρούν μπροστά στην αξία και το όμορφο. Και η νέα ζωή του κουμπιού άξιζε δυο φορές την προηγούμενή του.

    Για όλα αυτά τα παλιά, ασήμαντα, μικρά πράγματα, που χάνουν τον δρόμο τους, που μας πονά η απώλειά τους, αλλά μια δεύτερη ευκαιρία τους δίνεται, για εκείνους τους ανθρώπους που δεν βλέπουν απλά κουμπιά και άψυχες ορδές παραπεταμένων αντικειμένων, για τις δεύτερες ευκαιρίες και τις νέες ζωές που πρέπει να δίνεις στα πάντα, έγραψε με ομορφιά, με τρυφερότητα, με λυρισμό, με ενσυναίσθηση και ωραίο βλέμμα η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη και της κέντησε, ήδη από το εσώφυλλο, με ενδιαφέρουσα οπτική και προσέγγιση τις εικόνες η Ζακλίν Πολενάκη, της οποίας όχι τόσο οι μορφές που είναι κάπως πιο ρετρό, αλλά οι γεωμετρίες και τα αφαιρετικά της σκίτσα μας άρεσαν πολύ. Ειδικότερα κάποιες παλ πινελιές, κάποιες αντιθέσεις αλλά και ορισμένα αντικείμενα (π.χ. παράθυρο με το κουμπί) που αφέθηκαν μέσα σε έναν όγκο χρώματος είναι πολύ πετυχημένα και καλαίσθητα.

    Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο που παίρνει ένα σύνηθες αντικείμενο στα εικονογραφημένα βιβλία και τα παραμύθια (το κουμπί, δες εδώ και εδώ και εδώ και εδώ) και το μετατρέπει σε αξία ζωής.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός.

    Εσωτερική σελίδα

    Με μια ματιά

    • Ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο που παίρνει ένα σύνηθες αντικείμενο στα εικονογραφημένα βιβλία και τα παραμύθια και το μετατρέπει σε αξίες ζωή: Για όλα τα ασήμαντα, μικρά πράγματα που χάνουν τον δρόμο τους, που μας πονά η απώλειά τους, αλλά μια δεύτερη ευκαιρία τους δίνεται, για εκείνους τους ανθρώπους που δεν βλέπουν απλά κουμπιά και άψυχες ορδές παραπεταμένων αντικειμένων, για τις δεύτερες ευκαιρίες και τις νέες ζωές που πρέπει να δίνεις στα πάντα.
    • Με ενδιαφέρουσα οπτική και προσέγγιση οι εικόνες η Ζακλίν Πολενάκη, ιδίως οι γεωμετρίες και τα αφαιρετικά της σκίτσα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θέμα νυχτερινού αγγέλου- Μάνος Χατζιδάκις

    Ragtime – Νίκος Πλατύραχος

    Η μελαγχολία της ευτυχίας- Μάνος Χατζιδάκις

    Ώρες μου χρωματιστές-Γιώργος Σταυριανός

    Κόκκινα φανάρια-Σταύρος Ξαρχάκος

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Λουίζα: Το κόκκινο κουμπάκι
    Συγγραφέας: Σοφία Πολίτου-Βερβέρη
    Εικονογράφηση: Ζακλίν Πολενάκη
    Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός, Δεκέμβριος 2020
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 Χ 24
    ISBN: 978-960-8259-37-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular