More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20184-7 ετώνΛυμένα κορδόνια, της Ιωάννας Φαββατά

    Λυμένα κορδόνια, της Ιωάννας Φαββατά

    lymena kordonia cover

    Ένα ζευγάρι παπούτσια. Τα κορδόνια τους λυμένα. Από το εσωτερικό τους ξεχύνεται ένα σύννεφο φτερών σε αποχρώσεις του μπλε – μοβ, απ’ όπου ένα μικρό κορίτσι, σαν βουτυγμένο στο όνειρο, ξεπροβάλλει.

    «Μόνο κορδόνια, αυτό ζήτησα, να έχουν κορδόνια»…

    Και η ιστορία ξεκινά.

    Μια επιθυμία, μια ευχή, μια λαχτάρα μόνο έχει η Σοφία. Τα καινούρια παπούτσια που θα της φέρει η νονά της να έχουν κορδόνια. Μόνο αυτό ζητάει. Μόνο αυτό παρακαλάει. Και αφήνει το χρόνο να κυλά, όπως οι ρόδες του καροτσιού σε κίνηση. Μια εσωτερική ευχή και ένας συμβολισμός που γίνεται εμφανής στην τελευταία σελίδα του βιβλίου. Φτάνοντας στο σπίτι αντικρύζει το το κόκκινο κουτί των παπουτσιών. Η αγωνία της μεγαλώνει. Κλείνει τα μάτια, ανοίγει το κουτί. Έχουν κορδόνια! Ενθουσιασμένη, φοράει τα παπούτσια της. Το μαγικό της ταξίδι αρχίζει με τη βόλτα τους στο δάσος. Τα κορδόνια λύνονται, τα παπούτσια βγαίνουν από τα πόδια της… Το παιχνίδι ξεκινά! Τρέχουν, σκαρφαλώνουν στα δέντρα και συναντούν τα ζώα του δάσους. Ένας αδέσποτος σκύλος, ένας λύκος και δύο αρκούδες θα γίνουν οι συνοδοιπόροι της. Μαζί τους η Σοφία θα διαβεί ένα ιδιαίτερο δρόμο. Θα μπει στο μονοπάτι της περιπέτειας και του ονείρου. Θα φτάσει στο σημείο εκείνο που όλα είναι δυνατά, απτά και όμορφα.

    Από εκείνη την ημέρα, η Σοφία, κάθε βράδυ φοράει τα παπούτσια της και ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο. Ακολουθεί το δικό της δρόμο αγγίζοντας το άπιαστο, το ανέφικτο, το ιδανικό.

    Στον ονειρικό κόσμο της μικρής Σοφίας μας βάζει το βιβλίο της Ιωάννας Φαββατά ήδη με το μαγευτικό εξώφυλλο της Θέντας Μιμηλάκη. Δύσκολα να μην κρατήσεις το βλέμμα σου πάνω του για να το περιεργαστείς λίγο παραπάνω. Τόσο στο εξώφυλλο όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της εικονογράφησης, επικρατούν ψυχρές αποχρώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα κατακόκκινα λυμένα κορδόνια- σαν αυτά να αποτελούν το απαραίτητο συστατικό, το συμπλήρωμα που δίνει ζωή. Η Θέντα Μιμηλάκη έχει δημιουργήσει πολύ όμορφες εικόνες, με μολύβι και κολλάζ. Χαρακτηριστικές είναι οι υφές που εμφανίζουν και θυμίζουν χαρακτική (aqua tinda). Ταξιδιάρικες, γαλήνιες με αέρινο χαρακτήρα εικόνες, αποπνέουν ηρεμία και είναι σε απόλυτη αρμονία με το κείμενο.

    Η ιστορία της Ιωάννας Φαββατά γεμάτη με ήχους, μυρωδιές και χρώματα, ξυπνάει τις αισθήσεις. Τα αφηγηματικά μέρη εναλάσσονται με τα διαλογικά δίνοντας ζωντάνια και παλμό στο κείμενο. Λόγος που ρέει και σε παρασύρει σε ένα μοναδικό ταξίδι φαντασίας, όπου κάθε φόβος καταρρίπτεται. Τα κορδόνια παίζοντας πρωταγωνιστικό και μεταφορικό ρόλο μας γεννούν την απορία –αυτό το ΓΙΑΤΙ- από την πρώτη κιόλας γραμμή. Χωρίς να αφήνει κενά, αλλά και ούτε να πλατυάζει κατορθώνει να κρατάει μικρό και μεγάλο αναγνώστη με καρφωμένο το βλέμμα, μέχρι το τέλος.

    Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ιστορία που με ένα πολύ διακριτικό αλλά συνάμα τόσο δυνατό τρόπο αγγίζει το θέμα της αναπηρίας, της διαφορετικότητας. Αναδεικνύει τη δύναμη του μυαλού και τα ταξίδια που αυτό μπορεί να μας προσφέρει μεσα από τη φαντασία μας.
    Μια διαφορετική προσέγγιση παιδικής λογοτεχνίας που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα παιδικά αναγνώσματα.

    Βραβείο Greek Ibby 2018 «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Η συγγραφέας του βιβλίου Ιωάννα Φαββατά αποκάλυψε στο ELNIPLEX ένα μυστικό του βιβλίου της:
    “Όταν έγραφα το παραμύθι ταξίδεψα στα παιδικά μου χρόνια και θυμήθηκα την δική μου πρώτη φίλη, την Σοφία.
    Έτσι, αποφάσισα να δώσω το όνομα στην ηρωίδα «Σοφία», που μου θυμίζει από πού ήρθα και θα δείχνει πάντα που πάω!

    Στο παιχνίδι, στο γέλιο και στην χαρά των παιδικών μου χρόνων!”

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Λυμένα κορδόνια
    Σειρά: Πολύχρωμη Εικονογράφηση
    Συγγραφέας: Ιωάννα Φαββατά
    Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2017
    Διόρθωση: Κατερίνα Βασιλοπούλου
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-960-16-7741-5
    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular