More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΕικονογράφοιΜαρία Παγκάλου: "Ένα μεγάλο μου όνειρο είναι να γίνω σπουδαία ζωγράφος"

    Μαρία Παγκάλου: “Ένα μεγάλο μου όνειρο είναι να γίνω σπουδαία ζωγράφος”

    Εικονογράφος παιδικών και όχι μόνο βιβλίων και εκκολαπτόμενη ηθοποιός. Σπούδασε στη δραματική σχολή και ονειρεύτηκε να γίνει ηθοποιός. Ονειρεύτηκε επίσης να ζωγραφίζει και να εκθέτει τα έργα της, να τα πουλάει, να τα χαρίζει, να γεμίζουν άνθρωποι και σπίτια με αυτά. Κάπως έτσι, έφτιαξε τη Little miss Grumpy, ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραφε τις δουλειές της. Αλλά η Little miss Grumpy έχει και ένα κάπως πιο κανονικό όνομα. Όνομα που υπογράφει εικονογραφικά το βιβλίο της Φρόσως Φωτεινάκη με τίτλο Και η αγάπη …σε ποιο σπίτι μένει; που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

    Η εικονογράφος Μαρία Παγκάλου σε #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.

    Τι όνειρα κάνατε ως παιδί, ποιες προσδοκίες είχατε;

    Ως παιδί, κάθε μέρα έκανα και διαφορετικά όνειρα. Κι ακόμα το ίδιο ισχύει. Οι προσδοκίες και οι στόχοι μου αλλάζουν κάθε μέρα. Ένα μεγάλο μου όνειρο είναι να γίνω σπουδαία ζωγράφος.

    Το “μικρόβιο” της ζωγραφικής πότε φώλιασε μέσα σας; Ζωγραφίζατε παντού;

    Δεν θα έλεγα πως πρόκειται για μικρόβιο. Τα μικρόβια κάνουν κακό. Πρόκειται για αγάπη, για την πιο πιστή, ανιδιοτελή, αγνή και απύθμενη αγάπη που την πρωτοαισθάνθηκα ως μωρό. Και ναι, ζωγράφιζα παντού, με αγαπημένο μου σημείο το κάτω μέρος του τραπεζιού.

    Πώς ήταν η ζωή σας, πριν γίνεται επίσημα εικονογράφος;

    Είχε πλάκα, αλλά δεν είχε πολύ χρώμα.

    Αλήθεια, γιατί Little Miss Grumpy;

    Δεν υπάρχει πολύ μεγάλο βάθος πίσω από αυτή την απόφαση. Γκρινιάζω, είμαι μικροσκοπική, και είμαι και κυρία.

    Έχετε εντοπίσει ποιοι δημιουργοί επηρέασαν τη ματιά σας;

    Σε όλη μου την εφηβεία εκστασιαζόμουν βλέποντας τη δουλειά της Fafi, μιας Γαλλίδας σκιτσογράφου που, ενώ σταμάτησα σε κάποια φάση της ζωής μου να παρακολουθώ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο μέσω του αποθέματος έμπνευσης που είχε δημιουργήσει μέσα μου.

    Πώς δουλεύετε; Με ποιον τρόπο ζωγραφίζετε ένα βιβλίο; Υπάρχει κάτι που σας μιλάει;

    Διαβάζω το κείμενο και μου δημιουργούνται στιγμιαία εικόνες. Αυτές εμπιστεύομαι. Δεν σπάω ποτέ το κεφάλι μου για να γεννήσω μια εικόνα. Πάντα ακούω εκείνη που δημιουργήθηκε πρώτη στη φαντασία μου. Μετά η μία φέρνει την άλλη και σιγά σιγά γεννιέται ένα νέο βιβλίο. Συνήθως παίρνω φωτιά και τις ζωγραφίζω απνευστί. Και ποτέ με τη σειρά. Ξεκινάω από το αγαπημένο μου σημείο και αφήνω το πιο δύσκολο για το τέλος.

    Πείτε μας λίγα λόγια για τις εικαστικές σας επιλογές, τη χρωματική σας παλέτα, τις καθαρές φόρμες, τα μικροσκοπικά σώματα και τα δυσανάλογα μεγάλα πρόσωπα.

    Μακάρι να μπορούσα να τα κάνω λόγια. Δεν μπορώ τίποτα να σας πω από όλα αυτά. Είναι βασισμένα πάνω στο ένστικτό μου. Και πώς να το εξηγήσεις το ένστικτο;

    Οι επιλογές μου, τα χρώματα, οι φόρμες, τα πρόσωπα και οι χαρακτήρες είναι όλα αποτέλεσμα μιας καθημερινότητας γεμάτης παρατήρηση προς το καθετί, γεμάτης επιρροές όχι από ρεύματα και κινήματα αλλά από στιγμιαία συναισθήματα, παιδικό ενθουσιασμό και αυθορμητισμό, και μπόλικη αλήθεια.

    Και η αγάπη …σε ποιο σπίτι μένει; Με ποιον τρόπο δουλέψατε εικαστικά αυτό το βιβλίο;

    Όπως ακριβώς περιέγραψα και λίγο πιο πάνω. Όπως δουλεύω με όλα τα βιβλία. Η διαφορά ήταν πως το θέμα που αγγίζει το συγκεκριμένο βιβλίο, το διαζύγιο, ήταν μια μεγάλη πρόκληση και ήθελα να αποτυπώσω την ιστορία με τον πιο γλυκό τρόπο που μπορούσα.

    Πώς ήταν η συνεργασία σας με την κα Φωτεινάκη;

    Η Φρόσω είναι ένας πολύ γλυκός και υπομονετικός άνθρωπος. Ήταν η πρώτη της επαφή με τη συγγραφή παιδικού βιβλίου κι έτσι χρειάστηκε πολλές φορές να την καθησυχάσω κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Κάθε συγγραφέας πιστεύω πως νιώθει το βιβλίο του σαν το παιδί του.

    Καταφέρατε να πετύχετε αυτά που ονειρευτήκατε; Τώρα πού ταξιδεύετε και ποια νέα όνειρα έχει γεννήσει η ανήσυχη φαντασία σας;

    Πραγματοποίησα πολλά από τα όνειρά μου μέχρι στιγμής. Αλλά υπάρχουν χιλιάδες ακόμα που περιμένουν να τα πραγματοποιήσω. Δεν θα πω ποτέ πως τα κατάφερα, για να συνεχίζω να προσπαθώ και να παλεύω πάντα. Όσο για την ανήσυχη φαντασία μου, όλο και κάτι νέο σκαρφίζεται. Αλλά, αν σας το αποκαλύψω, πώς θα δω τις αντιδράσεις σας δείχνοντάς σας το αποτέλεσμα; Η απήχηση ή η αδιαφορία του κόσμου που παρακολουθεί τη δουλειά μου είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του επαγγέλματός μου.

    Μαρία Παγκάλου
    Και η αγάπη… σε ποιο σπίτι μένει; –)

    Εκδόσεις Διόπτρα

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular