More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΜεγάλες ερωτήσεις από μικρά παιδιά (3 βιβλία): Γιατί να κοιμάμαι; Γιατί βρέχει;...

    Μεγάλες ερωτήσεις από μικρά παιδιά (3 βιβλία): Γιατί να κοιμάμαι; Γιατί βρέχει; Γιατί να τρώω λαχανικά;

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 1,5+ (target 2-4) – Εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά

    Ξέρεις ότι τα παιδιά έχουν πια μεγαλώσει,
    όταν κάνουν ερωτήσεις που έχουν απαντήσεις.
    John J. Plomp 

    Τρία βιβλία με έξυπνη ματιά τα οποία με απλά λόγια και επιχειρήματα στοχεύουν να βοηθήσουν τους γονείς να απαντήσουν στα απανωτά “γιατί” των παιδιών που τους κατακλύζουν.

    Περί τίνος πρόκειται

    Τα μικρά παιδιά έχουν μεγάλη περιέργεια για τον κόσμο γύρω τους. Τους αρέσει να μας κάνουν πολλές ερωτήσεις και πιστεύουν ότι εμείς οι μεγάλοι μπορούμε να τους δώσουμε όλες τις απαντήσεις. Πολλές φορές  δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Αλήθεια τι μπορεί να απαντήσει κάποιος σε ένα παιδί που ρωτάει συνέχεια και έχει απορίες ;

    Σας προτείνουμε τρία μικρά βιβλία που δίνουν απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα των παιδιών:

    1. Γιατί πρέπει να κοιμάμαι,

    2. Γιατί βρέχει;

    3. γιατί πρέπει να φάω λαχανικά;

    Μια σειρά βιβλίων που έχει ως στόχο να διασκεδάσει τους μικρούς μας φίλους αλλά και να βοηθήσει τους γονείς να απαντήσουν με απλά λόγια, στις πιο συνηθισμένες όμως ταυτόχρονα δύσκολες ερωτήσεις τους. Κείμενο και εικονογράφηση από τη Σάιμον Κάουτσμαν, τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη.

    Τρία βιβλία για μικρά χεράκια με όμορφες εικόνες σε σκληρόδετη έκδοση που θα αποτελέσουν μια πρώτη προσέγγιση να απαντηθούν με απλά λόγια τα πρώτα ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά. Στην ηλικία των 2- 3 ετών το παιδί κάνει συνεχώς ερωτήσεις προκειμένου να μάθει όσο μπορεί περισσότερα πράγματα για τον κόσμο που το περιβάλλει. Οι γονείς οφείλουν να του δημιουργήσουν ασφαλές περιβάλλον αλλά και να απαντήσουν σε αυτά τα πρώτα ερωτήματα με σαφήνεια χωρίς περιττές λεπτομέρειες που δεν μπορεί να αφομοιώσει το παιδί σε αυτό το στάδιο γνωστικής ανάπτυξης.

    Το βιβλίο “Γιατί να κοιμάμαι” περιέχει ερωτήσεις που κάνουν συνήθως τα μικρά παιδιά όταν έρθει η ώρα να κοιμηθούν…

    -Γιατί πρέπει να κοιμηθώ τώρα;
    -Για να ξεκουράσεις το μυαλό και το σώμα σου.
    -Γιατί να ξεκουράσω το μυαλό και το σώμα μου;
    -Γιατί σήμερα έκανες πολλά πράγματα.

    Πόσες φορές δεν έχει γίνει ανάλογος διάλογος ανάμεσα σε ένα παιδί που πρέπει να κοιμηθεί και ένα γονιό που προσπαθεί να το πείσει ότι είναι η ώρα για ύπνο και ξεκούραση! Μια σύντομη ανασκόπηση της ημέρας που πέρασε, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και μια γλυκιά καληνύχτα με ένα φιλί θα προετοιμάσουν το παιδί για να δει τα πιο όμορφα όνειρα.
    Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα δισέλιδο με πολλά παράθυρα που θα ανακαλύψετε περισσότερες απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα των παιδιών. Αλήθεια γνωρίζετε πόσο διαρκεί ένα όνειρο; γιατί ονειρευόμαστε; τι θα συμβεί αν δεν κοιμηθούμε μια μέρα; Διαβάζοντας το μικρό βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα καταφέρετε να απαντήσετε με απλά λόγια σε τυχόν απορίες που έχουν όλα τα παιδιά σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία.

    Το βιβλίο “Γιατί βρέχει;” ανήκει στην κατηγορία φυσικά φαινόμενα ‘όπως η βροχή που όμως θα κατανοήσει καλύτερα το παιδί στη νηπιακή ηλικία. Σε αυτό το στάδιο το παιδί δεν έχει ωριμάσει αρκετά για να κατανοήσει τον κύκλο του νερού. Οπότε οι απαντήσεις  των μεγάλων θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο γνωστικό επίπεδο του παιδιού.

    – Γιατί βρέχει;

    – Γιατί η βροχή είναι χρήσιμη

    – Γιατί η βροχή είναι χρήσιμη;

    – Γιατί τα φυτά χρειάζονται νερό για να μεγαλώσουν
    κι εμείς θέλουμε τα φυτά να μεγαλώνουν.
    – Γιατί θέλουμε τα φυτά να μεγαλώνουν;
    Σε αυτό το στάδιο το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του και προσπαθεί να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα. Στόχος μας είναι να καταλάβει πόσο απαραίτητη είναι η βροχή για να μεγαλώσουν τα φυτά, τα φρούτα, οι σπόροι και να έχουμε νερό να πιούμε.

    Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα δισέλιδο με πολλά παράθυρα που θα ανακαλύψετε λεπτομέρειες για τη βροχή που ίσως δε γνωρίζατε. Για παράδειγμα πόσο χρόνο χρειάζεται μια σταγόνα για να πέσει στο χώμα; πόση βροχή πέφτει στη γη; έχει μυρωδιά η βροχή; Σίγουρα κάποιες απορίες των παιδιών προσχολική ηλικίας είναι κοινές και ψάχνουν απαντήσεις…

    Το βιβλίο “ Γιατί να τρώω λαχανικά;” μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τα παιδιά για να δοκιμάσουν να βάλουν στη διατροφή τους τα λαχανικά και να τα αγαπήσουν. Συνήθως τα παιδιά υιοθετούν τις διατροφικές συνήθειες των μεγάλων. Άρα αν δεν τρώτε εσείς τα λαχανικά μην περιμένετε να τα δοκιμάσουν τα παιδιά σας. Οι ερωτήσεις των παιδιών σε αυτή την ηλικία είναι απανωτές …

    – Γιατί να τρώω λαχανικά;
    – Γιατί σου κάνουν καλό.

    – Γιατί μου κάνουν καλό;
    – Γιατί έχουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
    που χρειάζεται το σώμα σου.

    Τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να να δοκιμάσουν λαχανικά όπως το καρότο, το λάχανο, την πατάτα. Σίγουρα παίζει ρόλο ο τρόπος που θα μαγειρέψουμε τα λαχανικά αλλά και το σερβίρισμα στο πιάτο. Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στα παιδιά για τις βιταμίνες που μας προσφέρουν για υγιές σώμα και μυαλό. Το παιδί δοκιμάζει αλλά και μαθαίνει πληροφορίες για τα λαχανικά και πόσο απαραίτητα είναι για τον οργανισμό.

    Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα δισέλιδο με πολλά παράθυρα με χρήσιμες πληροφορίες για τα λαχανικά που δεν γνωρίζατε όπως ότι μερικές γλυκοπατάτες μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος ακόμη και τα 3 μέτρα. Αν το χρώμα της πατάτας γίνει πράσινο, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης. Προσοχή λοιπόν για να τρώμε σωστά τις αγαπημένες μας πατάτες.

    Εστιάζοντας

    Βιβλία με μια έξυπνη ματιά με στόχο να βοηθήσουν τους γονείς να απαντήσουν στα απανωτά “γιατί” των παιδιών που τους κατακλύζουν. Με απλά λόγια και επιχειρήματα, δίνεται μια ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας μέσα από τα μάτια του μικρού παιδιού όπου όλα φαντάζουν δύσκολα.

    Απλές καθημερινές ρουτίνες για τους μεγάλους, οι οποίες, όμως, για ένα παιδί φαντάζουν ακατανόητες, δίχως πειστική απάντηση. Γιατί πρέπει να κοιμηθώ αφού δε νυστάζω ή θέλω να παίξω ακόμα; Ένα παιδί προφανώς και αντιδρά στην προτροπή να κοιμηθεί νωρίς. Γιατί βρέχει και δεν μπορώ να παίξω στην αυλή, να βγούμε βόλτα, να πάμε στα ξαδέρφια μου; Γιατί πρέπει να τρώω λαχανικά αφού δεν μου αρέσουν και έχουμε εναλλακτική πίτσα και μακαρόνια; Τι μου προσφέρουν;

    Όλα αυτά ζυμώνονται μέσα σε αυτές τις απλές, πειστικές προσεγγίσεις από τον Σάιμον Κάουτσμαν.

    Για αναγνώστες από 1,5 – 2 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Γιατί να κοιμάμαι;
    Γιατί βρέχει;
    Γιατί να τρώω λαχανικά;
    Σειρά: Μεγάλες ερωτήσεις από μικρά παιδιά
    Συγγραφέας: ​Simon Couchman
    Εικονογράφος: ​Simon Couchman
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, Μάιος 2022
    Σελίδες: 16
    Μέγεθος: 13,9 Χ 18
    ISBN: 978-618-5482-30-5
    978-618-5482-29-9
    978-618-5482-28-2

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular