More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΜη φοβάσαι Λούμπο… μίλα! της Κατερίνας Νιζάµη (εικ.: Νίκος Γιαννόπουλος)

    Μη φοβάσαι Λούμπο… μίλα! της Κατερίνας Νιζάµη (εικ.: Νίκος Γιαννόπουλος)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3-5) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    «Μη φοβάσαι, μίλα είναι το σύνθημα»

    Μια ιστορία με ξεκάθαρο στόχο, να θίξει το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συζήτηση και προβληματισμό.

    Περί τίνος πρόκειται

    Στο δάσος με τις βαλανιδιές, ζούσε ευτυχισμένη μια αρκουδοοικογένεια. Τα δύο αρκουδάκια ο Τούμπο και ο Λούμπο έπαιζαν ξένοιαστα με τους φίλους τους, τον Νάκη Κουνάβη, τον Τρεχάλα τον Λαγό και τον Διαγόρα τον Κάστορα. ΟΙ σκανταλιές και τα γέλια τους δεν είχαν τελειωμό. Κάποια μέρα ήρθε κι εγκαταστάθηκε στη διπλανή φωλιά ένας ευγενικός και πρόσχαρος γείτονας. Ο κύριος Πατούσας έγινε πολύ γρήγορα φίλος με τους γονείς του Τούμπο και του Λούμπο και είχε κερδίσει τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη όλων. Ο Τούμπο όμως, τον τελευταίο καιρό, δείχνει να τον αποφεύγει. Όταν ο κύριος Πατούσας πείθει τον Λούμπο να πάνε μαζί για ψάρεμα, ο Τούμπο καταλαβαίνει πως θα έπρεπε να είχε μιλήσει νωρίτερα για τη συμπεριφορά του και τα ανεπιθύμητα αγκαλιάσματα.

    Εστιάζοντας

    Η συγγραφέας, η οποία είναι εκπαιδευτικός, δημιουργεί μια ιστορία με ξεκάθαρο στόχο, να θίξει το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συζήτηση και προβληματισμό. Τα στοιχεία τα οποία έχουν ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη ιστορία είναι το προφίλ του θύτη αλλά και η στάση του μεγαλύτερου παιδιού το οποίο ενώ έπεσε πρώτο θύμα παρενόχλησης, από φόβο, ντροπή ή και ενοχές, όπως αναφέρει στο οπισθόφυλλο ο ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής Παύλος Βασιλειάδης, σιώπησε. Μέσα από ένα απλό και κατανοητό κείμενο, δίνεται έμφαση στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να αντιδρούν σε παρόμοιες καταστάσεις αλλά στην αξία της δημιουργίας ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και δέκα κανόνες οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια των παιδιών. Όπως γίνεται κατανοητό το συγκεκριμένο βιβλίο  αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια γονιών κι εκπαιδευτικών όσον αφορά στο θέμα της παιδικής κακοποίησης.

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις iWrite.

    BOOK SECRET

    «Η σεξουαλική παρενόχληση- κακοποίηση ήταν ένα θέμα, που πάντα με απασχολούσε. Ειλικρινά, δεν μπορούσα, να αποδεχτώ, ως νηπιαγωγός, μητέρα και άνθρωπος, πως κάποιοι δίχως αιδώ, δεν επιτρέπουν στα παιδιά να, μεγαλώσουν ευτυχισμένα μέσα στην αθωότητα τους! Επέλεξα συνειδητά να επιμορφωθώ στη Σεξουαλική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Προσπαθώ όταν κάτι σπουδάζω να βρω τρόπο να το μεταφέρω στην Εκπαίδευση. Έτσι σκέφτηκα να γράψω ένα  παραμύθι για να προστατέψω την παιδική αθωότητα. Να μιλήσουμε στα παιδιά. Να πάψει να, είναι ένα θέμα ταμπού! Αγαπώ στα  ματιά, ενός ευτυχισμένου παιδιού, να βλέπω τον ισορροπημένο ψυχικά και ευτυχισμένο ενήλικα που πρόκειται να γίνει. Γι αυτό έγραψα, αυτό το παραμύθι, για να ενώσουμε όλοι την φωνή μας και να σώσουμε την αθωότητα, του παιδιού. Εξάλλου όπως έλεγε και ο Χέμινγουεϊ ” Παίρνουμε δύναμη από τα ευτυχισμένα παιδικά  μας χρόνια, για να αντέχουμε αυτόν τον μάταιο κόσμο” Τα παιδικά ευτυχισμένα χρόνια μας, είναι η δύναμη μας, η αντοχή μας!  Γιατί μόνο  αν  σωθεί το παιδί, υπάρχει ελπίδα..»
    Κατερίνα Νιζάμη στο ELNIPLEX

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μη φοβάσαι Λούμπο… μίλα!
    Συγγραφέας: Κατερίνα Νιζάµη
    Εικονογράφος: Νίκος Γιαννόπουλος
    Εκδόσεις: iWrite, Μάρτιος 2023
    Επιμέλεια: Μαίρη Τριανταφύλλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-627-425-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular