More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜια αριθμητική ιστορία, του Κωνσταντίνου Μπουτόπουλου

    Μια αριθμητική ιστορία, του Κωνσταντίνου Μπουτόπουλου

    Τίτλος: Μια αριθμητική ιστορία
    Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος
    Εικονογράφηση: Χάρις Σαπουντζή
    Εκδόσεις: Φαίδρα, Δεκέμβριος 2014
    Μέγεθος: 15 Χ 21
    Σελίδες: 55
    ISBN: 978-960-89324-4-9

    Η μικρή Αντιγόνη κοιτάζει το τετράδιό της. Δε μπορεί να το χωνέψει. Άκου 0+1=1. Πού ακούστηκε αυτό; Ποια είναι η θέση του μηδέν αν ισχύει αυτό το αποτρόπαιο πράγμα; Λες και το 1 καταβρόχθιζε το 0 της φάνηκε. Γιατί το μηδέν ήταν ο αγαπημένος της αριθμός. Της θύμισε κουλούρια και λουκουμάδες σε αντίθεση με το 1 που της έφερνε στο μυαλό αυστηρούς τύπους που κουνούν διδακτικά το δάχτυλο.

    Ζαλάδα και απογοήτευση. Αποκοιμήθηκε εύκολα η Αντιγόνη. Κι έπεσε βαθιά. Και προσγειώθηκε σε μια κατάλευκη έρημο, σα φελιζόλ. Κι ύστερα την περικύκλωσαν δυο παράξενοι στρατοί. Τα 1 και τα 0. Τα σοβαρά και αυστηρά 1. Τα αέναα κινούμενα 0.

    Δεν έμοιαζε σε κανέναν τους. Ούτε στα 1, ούτε στα 0. “Είμαι κορίτσι, δεν είμαι αριθμός”, είπε η Αντιγόνη. Τότε εκείνοι άρχισαν να επιχειρηματολογούν. Τα 1 ότι είναι ο πιο σπουδαίος αριθμός αφού όλοι θέλουν να τερματίζουν πρώτοι. Τα μηδέν ότι η αρίθμηση ξεκινά ουσιαστικά από αυτούς.

    Τι είναι προτιμότερο; Να έχεις 1 γλυκό ή 0 γλυκά;

    Πώς θα ξέρεις πως είναι να μην έχεις κανένα γλυκό αν δεν υπήρχε το 0;

    Τα επιχειρήματα έδιναν και έπαιρναν και όλα έμοιαζαν εξίσου λογικά και χρηστικά. Η Αντιγόνη πάλευε να διαλέξει, να καταλήξει, να δεχτεί, να απορρίψει, να συνταχτεί, να παραμείνει ψύχραιμη. Μα ξαφνικά, ένα ντόμινο της απόκαλυψε τη μαγεία των αριθμών, της συνεργασίας τους και της ανούσιας, αδέξιας πάλης τους. Και τότε όλα στο κεφάλι της άλλαξαν κι εκείνο το αχώνευτο 0+1=1 έμπαινε σε μια ράγα τόσο διαφορετική ώστε το αγαπημένο της μηδέν να μοιάζει τόσο μα τόσο σημαντικό.

    Ο Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος γράφει, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα από τα καλύτερα “μαθηματικά” παραμύθια που βρέηκαν ποτέ στα χέρια μου. Μια ιστορία, εξίσου γοητευτική για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Γιατί δεν είναι μόνο ο απόλυτος αριθμός 0 και 1. Δεν είναι καν τα τακτικά αριθμητικά που εκπροσωπούν. Είναι η τάξη, η σοφία κι η αξία τους, οι βαθύτεροι συμβολισμοί και η θέση τους στον κόσμο και τα αντικείμενά του. Ο τρόπος που τα μαθηματικά κι οι απόλυτοι αριθμοί τους τρυπώνουν στον κόσμο της πραγματικής ζωής.

    Η ιστορία της Αντιγόνης τα αγκαλιάζει όλα αυτά πολύ γοητευτικά. Με τη συνδρομή της εικονογράφου Χάρις Σαπουντζή που στήνει ένα εκλυστικό μαθηματικό περιβάλλον, με όμορφες συνθέσεις, αποτυπώσεις και όμορφη αισθητική προσέγγιση στο σύνολό της, η Αριθμητική Ιστορία του Κωνσταντίνου Μπουτόπουλου θα σας παρακινήσει σε πάρα πολλές σκέψεις, ιδέες, παιχνίδια και δράσεις. Αναζητήστε το και είμαι σίγουρος πως δε θα χάσετε.

    Στην πράξη
    Αγώνες Ρητορικής: τα παιδιά επιχειρηματολογούν υπέρ του μηδέν ή υπέρ του ένα. Ποιοι επιχειρηματολογούν καλύτερα; Κερδίζει κάποιος; Μας χρειάζεται ένα βήμα και ενδεχομένως κάποιες κάρτες συμμετοχής. Μια πυξίδα ή ένα ρολόι θα ήταν πολύ χρήσιμα για να δώσουν τη δέουσα επισημότητα αλλά και να αποφευχθούν οι πλατειασμοί.
    Οι στρατοί των 1 και των 0: χωριζόμαστε κατά το δοκούν, σε δύο ομάδες-στρατούς. Φτιάχνουμε στολές ή καπέλα που να θυμίζουν τον αριθμό μας. Τα 0 θα μπορούσαν να έχουν μία στολή από κούτα όπου ένα διπλό 0 να αγκαλιάζει μπροστά και πίσω το σώμα του παιδιού στηριζόμενο στο λαιμό. Τα 1 ενα μεγάλο αριθμό από κούτα που να δένει σα ζώνη γύρω από τη μέση τους. Τα καπέλα θα μπορούσαν να έχουν τους αντίστοιχους αριθμούς. Οι δύο αντιμαχόμενες ομάδες φωνάζουν την υπεροχή της ομάδας τους. Εφευρίσκουν ταλέντα και σημεία υπεροχής του αριθμού τους. Φτιάχνουν “όπλα” που να παραπέμπουν στους αριθμούς τους Στο τέλος συνεργαζόμαστε δημιουργώντας νέους αριθμούς. Τα περιθώρια είναι πολλά. Μέχρι και μικρή παράσταση μπορούμε να ανεβάσουμε.
    Που υπάρχουν; Προσπαθούν να βρούμε αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι, στην τάξη, στην αυλή, στο δρόμο, στο μαγαζί που να μας θυμίζουν το 0 και το 1. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε κάποια από αυτά; Μπορούμε να φτιάξουμε κάποια κατασκευή με ανακυκλώσιμα ή άχρηστα υλικά;
    Τηλεφώνησέ μου: ένα τηλέφωνο με πλήκτρα ή οθόνη αφής. Ένας κατάλογος με τα τηλέφωνα του μπαμπά και της μαμάς. Υπάρχουν το μηδέν και το ένα κάπου; Αν αλλάξουμε θέση στους αριθμούς στα τηλέφωνα τι θα συμβεί; Ποια τηλέφωνα ανάγκη έχουν το 1 και το 0 (100, 112, 166 κτλ);
    Θεατρικό παιχνίδι: περπατάμε, στεκόμαστε, βήχουμε, φουσκώνουμε, ξεφουσκώνουμε, πέφτουμε σαν μηδέν και σαν ένα. Γινόμαστε ρολόγια που γυρίζουν τρελά, συσκευές που ανοίγουν και κλείνουν (on, off, 0 και 1). Κάνουμε καλλιστεία αριθμών. Ο νικητής παίρνει το… 10! Σχηματίζουμε αριθμούς με το σώμα μας (κλασικό παιχνίδι παντομίμας και σωματικής έκφρασης), Ζωντανεύουμε την ιστορία της Αντιγόνης από την αρχή: βαριόμαστε, δυσανασχετούμε, πέφτουμε σε μια έρημο από φελιζόλ, συναντούμε στρατούς, κλείνουμε τα αυτιά μας κτλ.

    Οι ιδέες αξιοποίησης του συγκεκριμένου βιβλίου είναι πάμπολλες. Δώσαμε μερικές μικρές νύξεις.

    Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***

    Ο Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι δάσκαλος και ασχολείται με τη συγγραφή, τη μουσική και το θέατρο. Επικοινωνήστε μαζί του στο kboutop@gmail.com

    Τα βιβλία του
    Σημείο μηδέν, Εκδόσεις Φαίδρα, 2013
    Μια γραμματική ιστορία, Εκδόσεις Φαίδρα, 2014
    Μια αριθμητική ιστορία, Εκδόσεις Φαίδρα, 2014

    ***

    Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

    ***

    Η Χάρις Σαπουντζή γεννήθηκε και ζει στην Αήνα. Είναι απόφοιτη της αρχιτεκτονικής σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δραστηριοποιείται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της γραφιστικής και της εικονογράφησης. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο xaris.arch@yahoo.com

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular