More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Μια θέση στον ήλιο, του Νίκου Αντωνίου (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Μια θέση στον ήλιο, του Νίκου Αντωνίου (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Είναι το φως! Ήμασταν μια ζωή στο σκοτάδι και τώρα βγήκαμε στο φως. Κάνε λίγη υπομονή, Φόνη. Άντεξε”.

    Ο Νίκος Αντωνίου φτιάχνει μια αλληγορική ιστορία για την αμφισβήτηση της τυφλής υπακοής στην εξουσία, τη μάχη να δεις τι υπάρχει πέρα από όσα σου λένε και την αιώνια μάχη του σκοταδιού και του φωτός. Η Ντανιέλα Σταματιάδη παραδίδει μια ακόμα σπουδαία εικονογραφική δουλειά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Κάποτε, πολύ παλιά, βαθιά κάτω στη γη, ζούσαν κάτι παράξενα πλάσματα, οι τάρταροι, που έμοιαζαν με μεγάλα ποντίκια, ζούσαν στο απόλυτο σκοτάδι και έσκαβαν λαγούμια και σήραγγες για να βρουν σκουλήκια και ρίζες να φάνε και κυρίως να πάνε στον βασιλιά τους και τους αξιωματούχους του, που απ’ το πολύ φαγητό είχαν γίνει τεράστιοι. Τάρταρος του μήνα ανακηρυσσόταν όποιος είχε πάει το περισσότερο φαγητό στον βασιλιά.

    Ο Ήρα, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτός ήταν όλος κι όλος ο κόσμος. Βλέπει τις ρίζες να πηγαίνουν ψηλά, προς τα επάνω, και θέλει να ψάξει τι συμβαίνει, τι υπάρχει πέρα από τον σκοτεινό τους κόσμο. Ρώτησε έναν αξιωματούχο, τον αποπήρε αμέσως. Ρώτησε τον σοφό βασιλιά, τα ίδια. Το είδε ως μεγάλη προσβολή. Και τότε, η μόνη που τον πίστευε, η Φόνη, τον προέτρεψε να ψάξει μόνος του για τις απαντήσεις. Κι εκείνος, σκάβοντας συνεχώς, εγκαταλείπει το σκοτεινό βασίλειο και φτάνει στο φως…

    Εστιάζοντας

    Ο Νίκος Αντωνίου γράφει μια υπόγεια φάρμα των ζώων, όπου οι τάρταροι, βυθισμένοι στο σκότος του κάτω κόσμου, αγνοούν καθ’ υπόδειξη οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία ζωής ή κόσμο. Ο βασιλιάς και οι αξιωματούχοι απολαμβάνουν μια θεάρεστη ζωή, την ώρα που οι υπόλοιποι δουλεύουν, φέρνουν και αναπαράγουν μια ζωή άνευ σκοπού. Όταν ο Ήρα, πρώτα οραματίζεται, μετά επιχειρεί και τέλος ανακαλύπτει μια δίοδο προς έναν άλλο κόσμο, προς το φως και τα χρώματα, δέχεται επίθεση, απειλές, φυλάκιση. Κι όταν καταφέρνει να ξεφύγει, θα δουν κι άλλοι τον δρόμο της απόδρασης ως ευκαιρία.

    Στην ελληνική μυθολογία ο Τάρταρος ήταν γιος του Πλούτωνα (ή του Αιθέρα ή του Χάους κατ’ άλλες καταγραφές) και της Γαίας. Θεωρούνταν δευτερεύουσα θεότητα του Κάτω Κόσμου, ενώ τα Τάρταρα φέρονται ως ένας τόπος τιμωρίας των ψυχών. Το δε Ήρα, που μεταφέρεται ως αρσενικό, παραπέμπει είτε στην Ήρα, αδερφή του Πλούτωνα, θεού του Κάτω Κόσμου, η οποία εκπροσωπεί τον αέρα, είτε στον Ηρακλή, τον ημίθεο, εμβληματικό ήρωα που τολμούσε και έφερνε εις πέρας τις επικίνδυνες αποστολές. Η δε Φόνη προέρχεται προφανώς από την Περσεφόνη και τον περίφημο μύθο της με τον Κάτω Κόσμο και τη θεά Δήμητρα.

    Αυτοί οι δύο, με διαφορετικό τρόπο, εκπροσωπούν την ασυμβίβαστη φύση, τη μάχη για να ανακαλύψεις τις άγνωστες ή χαμένες Ατλαντίδες, όσα υπάρχουν πίσω από τον τοίχο που σου τοποθετούν άρχοντες και εξουσίες. Το οργουελικό σκότος του 1984, ενάντια στη φιλοδοξία ότι δεν μπορούμε όλοι να εκτελούμε εντολές. Η μάχη σκοταδιού και φωτός, προφανώς και είναι από τα πλέον αλληγορικά σημεία της ιστορίας. Και αυτή η αντιπαραβολή τους αξίζει σε όλα τα επίπεδα να τη μελετήσετε.

    Η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, από το εξώφυλλο ήδη, σε προδιαθέτει ότι θα ανοίξεις ένα καλοφτιαγμένο βιβλίο. Αυτή είναι η αξία ενός/μίας σπουδαίου/-ας εικονογράφου. Να βάζει στις ράγες ένα τρένο πριν καν το δεις να κινείται. Οι λευκές υπόγειες στοές μέσα μαύρο σκότος της υπόγειας ζωής, οι όμορφες γραμμές με τις λευκές χαραμάδες στα σώματα των ταρτάρων και η αντίθεση με τον πολύχρωμα, φωτεινό κόσμο, όταν αυτός εμφανίζεται, είναι μερικές μόνο από τις πινελιές που βάζει η Ντανιέλα Σταματιάδη σε μια ακόμα προσεγμένη δουλειά της.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καστανιώτη

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Μια θέση στον ήλιο
    Συγγραφέας:

    Νίκος Αντωνίου

    Εικονογράφος:

    Ντανιέλα Σταματιάδη

    Εκδόσεις:

    Καστανιώτης, Οκτώβριος 2023

    Σελίδες:

    32

    Μέγεθος:

    21,5 X 28,5

    ISBN:

    978-960-03-7181-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular