More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜικρά γατικά: Περικλής και Ασπασία, της Αργυρώς Πιπίνη

    Μικρά γατικά: Περικλής και Ασπασία, της Αργυρώς Πιπίνη

    Η σχέση της Αργυρώς Πιπίνη με τις γάτες είναι σχέση ζωής. Δεν είναι απλώς μια δηλωμένη γατόφιλη, αλλά μια συγγραφέας που εκτιμά βαθιά το ξεχωριστό αυτό οικόσιτο αιλουροειδές που ζει κοντά στον άνθρωπο για περίπου 10.000 χρόνια και ζει τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα τους από πρώτο χέρι.

    Πριν τα “Μικρά Γατικά“, τη νέα ιστορική, χιουμοριστική σειρά της συγγραφέα, της Ιφιγένειας Καμπέρη και των εκδόσεων Πατάκη, η Αργυρώ Πιπίνη είχε υπογράψει ατύπως τα Μεγάλα Γατικά, ήτοι τα βιβλία “Ο Σίμπα και το σύμπαν” (2012, Πατάκη), “Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος” (2010, Μεταίχμιο) και “Μαξ, ο Τυχερόγατος” (2003, Μεταίχμιο). Δεν αποτελούσαν κάποια σειρά, αλλά την γατική αγάπη της συγγραφέα.

    Με το “Περικλής και Ασπασία” τα Μικρά Γατικά μας ξεναγούν στον Χρυσό Αιώνα του μεγάλου πολιτικού άνδρα, στρατηγού και ρήτορα της αρχαίας Αθήνας. Η διάσημη σχέση του με την Ασπασία από την Μίλητο, γυναίκα για την οποία διχάζονται οι ιστορικοί για τον ρόλο της στις αποφάσεις και τη ζωή του μεγάλου άνδρα, φωτίζεται μέσα από το ευφυές εύρημα μιας συνονόματης της Ασπασίας γάτας η οποία μας φανερώνει το περιβάλλον και τα πρόσωπα που έδρασαν γύρω από τον Περικλή.

    Η κοκκινομάλλα και πολυλογού γάτα αφηγείται και αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια. Γιατί εκείνη η “κακίστρω η Ασπασία” που μπήκε στη ζωή του Περικλή φρόντισε να μην μαθευτεί ποτέ ότι η πρώτη Ασπασία στη ζωή του τρανού άντρα ήταν εκείνη η κοκκινωπή γάτα. Ωστόσο, η γάτα η Ασπασία, μέσα από την χιουμοριστική και εύγλωττη (πρωτοπρόσωπη) αφήγησή της αποτυπώνει την καθημερινότητα των Αρχαίων Ελλήνων, ενώ παράλληλα μας συστήνει την Αγαρίστη, μητέρα του Περικλή, τον Μελικέρτη, την Ασπασία τη δεύτερη (την εντελώς δεύτερη και αχώνευτη), τον Αλκιβιάδη, τον Αριστοφάνη, τον Ικτίνο, τον Καλλικράτη, τον Φειδία, τον Ιπποκράτη και την Γλαύκα, την σοφή κουκουβάγια και καλύτερη φίλη της Ασπασίας της γάτας. Συνωμοσίες, πολιτικές έριδες και έχθρες, απόπειρες εξόντωσης, δημοκρατία, εξοστρακισμός, θεωρικά, χορηγίες και θέατρο, Αριστοφάνης και κωμωδία, άλλοτε με νύξεις και άλλοτε με σαφέστερες υποδηλώσεις αναδύονται ως γνώση και περιβάλλον στα αναγνωστικά βλέμματα, δημιουργώντας ένα βιβλίο που ισορροπεί μεταξύ λογοτεχνίας και γνώσης, αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα και τα δύο είδη. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η Αργυρώ Πιπίνη δεν γράφει ένα κλασικό βιβλίο γνώσης, αλλά ένα σύγχρονο λογοτεχνικό βιβλίο που υπαινίσσεται δεξιοτεχνικά τη γνώση και κινητοποιεί να την ψάξεις περισσότερο, παραπέρα και πιο ενδελεχώς.

    Η κομίστικη, πολύ φρέσκια ματιά της Ιφιγένειας Καμπέρη, τα σχέδια της οποίας ενθουσιάζουν με την γλαφυρότητά τους, ευθυγραμμίζεται με την χιουμοριστική διάθεση του κειμένου, ενώ οι παλ αποχρώσεις και οι καθαρές γραμμές και γεωμετρίες αναδύουν την αίσθηση παιδικού σχεδίου, ταιριάζοντας απόλυτα με την εποχή στην οποία αναφέρεται η ιστορία.

    Μικρά Γατικά. Νέα σειρά με μεγάλο ενδιαφέρον από τις Εκδόσεις Πατάκη, για παιδιά 5-8 ετών. Και έρχεται σύντομα το δεύτερο βιβλίο με Αντώνιο και Κλεοπάτρα.

    Διακρίσεις

    Αναγραφή στη λίστα White Ravens

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Περικλής και Ασπασία
    Σειρά: Μικρά γατικά
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφηση: Ιφιγένεια Καμπέρη
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2018
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8186-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular