More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜυστική αποστολή: Το χαμένο ημερολόγιο του παππού, της Μαρίας Δασκαλάκη

    Μυστική αποστολή: Το χαμένο ημερολόγιο του παππού, της Μαρίας Δασκαλάκη

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-12) – βιβλίο για παιδιά

    Στις βορειοδυτικές υπώρειες της Ίδης, σε υψόμετρο 380 μ. περίπου, και σε απόσταση 30 χιλ. νότια του Ρεθύμνου βρίσκεται η αρχαία πόλη Ελεύθερνα. Σύμφωνα με την παράδοση είχε πάρει το όνομα της από τον Ελευθερέα, έναν από τους Κουρήτες –τους φύλακες του νεογέννητου Δία.
    ΟΔΥΣΣΕΥΣ- Υπουργείο Πολιτισμού

    «Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Φύγαμε από τα Χανιά χτες το απόγευμα και στο χωριό φτάσαμε αργά το βράδυ. Είχα να έρθω πολλούς μήνες και μου είχε λείψει… Ο Δημήτρης είχε ήδη έρθει με το που έκλεισαν τα σχολεία. Οι θείοι τον άφησαν και ξαναγύρισαν στο Ηράκλειο. Ο τυχερός… Είναι εδώ χωρίς γονείς! Εγώ δεν έχω μαζί μου μόνο τη μαμά, αλλά και τα μικρά. Από χτες που φτάσαμε έχουν χαλάσει τον κόσμο. Ο μπαμπάς σήμερα το πρωί ξαναγύρισε στα Χανιά κι ησύχασε. Τη μαμά όμως τα μικρά την κάνουν ό,τι θέλουν…»

    Η Αριάνθη, μαζί με την μητέρα και τα μικρότερα αδέρφια της αλλά και τον ξάδερφό της Δημήτρη θα περάσει τις καλοκαιρινές της διακοπές στο χωριό των παππούδων της, την Ελεύθερνα. Κοντά στο χωριό, . ακολουθώντας τον κακοτράχαλο χωματόδρομο με το βραχώδες έδαφος, που έστριβε αριστερά από τον κεντρικό δρόμο, και κατηφορίζοντας το μακρύ μονοπάτι, βρισκόσουν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας, στον οποίο τα τελευταία τριάντα χρόνια γίνονταν ανελλιπώς ανασκαφές κι έρχονταν συνεχώς στο φως καινούρια ευρήματα. Εκεί σε αυτόν τον μοναδικό χώρο εργαζόταν η θεία Δανάη, χωμένη ανάμεσα στις καρυδιές και τις ελιές να καταγράφει ευρήματα συντροφιά με το ασίγαστο βουητό των τζιτζικιών. Ο χώρος φαινόταν να ασκεί μια παράξενη επιρροή στη Δανάη, κι έτσι όταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου που ήταν επικεφαλής στις ανασκαφές -Νίκος Πατμανίδης-, ζήτησε εθελοντές φοιτητές για τον αρχαιολογικό χώρο, εκείνη δεν έχασε την ευκαιρία να προσφερθεί.

    Η μέρα δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Φυσούσε ένα αεράκι ανακουφιστικό και η παρέα των πέντε πήρε το μονοπάτι για την Αρχαία Ελεύθερνα, όπου η Δανάη ανυπομονούσε να τους ξεναγήσει. Όμως η ξενάγηση θα εξελιχθεί σε μια ιστορία αποκάλυψης ενός καλά κρυμμένου μυστικού.

    Τα τέσσερα παιδιά, η Δανάη, ο παππούς Χριστόφορος με τις συναρπαστικές αφηγήσεις των περιπετειών του πατέρα του από την Κατοχή, ο καθηγητής Πατμανίδης, δύο μοναδικές “κυρίες”, η Κυρία του Όσερ και η Κόρη της Ελεύθερνας αλλά και ένα ξεφτισμένο ημερολόγιο, ένας παράξενος χάρτης, λευκές σελίδες και πρόχειρα παιδιάστικα σκίτσα, βαθιές εξομολογήσεις και αποκαλύψεις. Με αυτά η Μαρία Δασκαλάκη θα συνθέσει ένα πολύχρωμο, πολυεπίπεδο ψηφιδωτό που θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν και θα μας θυμίσει την αξία της ζωής.

    Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα, καλοκουρδισμένη νεανική περιπέτεια μυστηρίου, με ένταση και ρυθμό, που ανεβάζει σταδιακά τις στροφές της, με γλώσσα πλούσια, στρωτή, με μικρές εκλάμψεις χιούμορ, με συνετή χρήση της Κρητικής ντοπιολαλιάς και των μαντινάδων, με λαογραφικά στοιχεία, ήθη και έθιμα, με άρτια σκιαγραφημένους χαρακτήρες, με φαντασία, αγωνία, σεβασμό, ειλικρίνεια και συναίσθημα, με ιστορικές πληροφορίες και αρχαιολογικά στοιχεία που υποδηλώνουν την ενδελεχή έρευνα της συγγραφέως. Τοποθετημένη μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με σκηνικό τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δημιουργεί μια χρονική γέφυρα που ενώνει την Κρήτη της κατοχής, με την Κρήτη του σήμερα και μας καλεί να αφουγκραστούμε την Ιστορία, να ακολουθήσουμε το νήμα της και να αποκαλύψουμε τις συνδέσεις που θα μας επισημάνουν τη σημασία της διάσωσης της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς από βεβηλώσεις, λεηλασίες και αρπαγές.

    «Ήθελα να κλάψω. Δεν ξέρω εάν έφταιγε ο δρόμος, η φυλακή, ο πόλεμος ή το πόσο κοντά έφτασα στο να μη ζήσω φέτος αυτή τη στιγμή, που κάθε χρόνο μου προκαλεί δέος, μα τα μάτια μου είχαν ήδη βουρκώσει και γύρισα γρήγορα να τα σκουπίσω μη με δει κανείς».

    Η πρώτη ανασκαφική έρευνα διενεργήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας το 1929 από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, υπό τη διεύθυνση του H. Payne. Από το 1985 διενεργούνται συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και έφεραν στο φως σπουδαία αρχαιολογικά λείψανα, που δίνουν την εικόνα της αρχαίας πόλης.

    Ένα αξιόλογο προεφηβικό μυθιστόρημα μυστηρίου και ιστορίας για παιδιά 9+.

    Εκδόσεις Μίνωας

    Με μια ματιά

    • Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα, καλοκουρδισμένη νεανική περιπέτεια μυστηρίου, με ένταση και ρυθμό, που ανεβάζει σταδιακά τις στροφές της, με γλώσσα πλούσια, στρωτή, με μικρές εκλάμψεις χιούμορ, με συνετή χρήση της Κρητικής ντοπιολαλιάς και των μαντινάδων, με λαογραφικά στοιχεία, ήθη και έθιμα, με άρτια σκιαγραφημένους χαρακτήρες, με φαντασία, αγωνία, σεβασμό, ειλικρίνεια και συναίσθημα, με ιστορικές πληροφορίες και αρχαιολογικά στοιχεία που υποδηλώνουν την ενδελεχή έρευνα της συγγραφέως.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Minos Matsas – Cretan Glance

    Μιχάλης Κουνάλης – Ψηλορείτης | Michalis Kounalis – Psiloritis

    Λουδοβίκος Των Ανωγείων – Αλφαβήτα

    Yanni – To the One Who Knows

    Γιώργος Βαρσαμάκης ~ Μυστικά Παραμύθια

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το χαμένο ημερολόγιο του παππού
    Συγγραφέας: Μαρία Δασκαλάκη
    Εικονογράφος: Κριστίν Μενάρ
    Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2022
    Σειρά: Μυστική Αποστολή
    Επιμέλεια: Μαρία Τσιτσωνάκη
    Σελίδες: 193
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1949-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular