More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΝέο περιστατικό λογοκρισίας βιβλίων σε σχολείο στις Η.Π.Α.

    Νέο περιστατικό λογοκρισίας βιβλίων σε σχολείο στις Η.Π.Α.

    Νέο περιστατικό λογοκρισίας επιβεβαιώνεται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το ABC News. Συγκεκριμένα, σε ένα δημόσιο σχολείο του Staten Island, του νοτιότερου από τους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης, πετάχτηκαν στα σκουπίδια εκατοντάδες νέα βιβλία, πολλά εκ των οποίων αφορούσαν σε μαύρους και την LGBTQ κοινότητα, όπως προκύπτει από το τμήμα εκπαίδευσης της πόλης έρευνα μετά από πολλές αναφορές επί του θέματος. Με κολλημένα αυτοκόλλητα μάλιστα πάνω τους που σημείωναν “δεν εγκρίθηκε” και συμπληρωματικούς λόγους της μη έγκρισης.

    Το σχολείο είναι το Henry M. Boehm School, ένα δημοτικό σχολείο και η νέα λογοκριτική αυτή δράση, που δεν γνωρίζουμε από ποιους προήλθε, έρχεται να προστεθεί σε μια σωρεία παρόμοιων περιστατικών σε διάφορα σχολεία και βιβλιοθήκες των Η.Π.Α. Βιβλία όπου ο μπαμπάς συζητιέται ότι είναι τρανς ή όπου έφηβες αγαπούν κάποια συμμαθήτριά τους, θεωρούνται εχθρικά από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι πρωτοστατούν μέσα από διάφορες κοινότητες σε εκδηλώσεις τέτοιου είδους.

    Οι εκδότες, μόλις επιβεβαιώθηκε το περιστατικό, κινήθηκαν γρήγορα και απέστειλαν διαμαρτυρία προς τον επίτροπο των δημοσίων σχολείων της Νέας Υόρκης ζητώντας του να επιστραφούν άμεσα όλα τα βιβλία που φαίνεται να έχουν απορριφθεί, καθώς η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με “παράνομη λογοκρισία“. Η επιστολή γράφτηκε από τον Skip Dye, πρόεδρο της επιτροπής Intellectual Freedom στο Penguin Random house και υπογράφεται από όλους τους μεγάλους εκδότες: Authors Against Book Bans, Candlewick Press, Charlesbridge, Hachette Book Group, Macmillan, Simon & Schuster. “Στηρίζουμε σταθερά τους εκπαιδευτικούς, τους βιβλιοθηκονόμους, τους γονείς, τους μαθητές και τους συγγραφείς που προστατεύουν την ελευθερία της ανάγνωσης εδώ στη Νέα Υόρκη και στην υπόλοιπη Αμερική”, καταλήγει η επιστολή και βρισκόμαστε εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας.

    Η λογοκρισία βιβλίων στις Η.Π.Α. χτυπάει κόκκινα αφού τα βιβλία που λογοκρίθηκαν έφτασαν το 2023 στους 4.240, αύξηση 65% σε σχέση με τα 2.571 βιβλία του 2022, αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών. Το 47% εξ αυτών των βιβλίων, αφορούν σε μαύρους ή queer πρωταγωνιστές.

    Στον τοίχο του εν λόγω σχολείου πάντως, βλέπουμε ότι είναι ζωγραφισμένα παιδιά διαφόρων εθνοτήτων, χρωμάτων και φυλών, γεγονός που δείχνει ότι η βάση του σχολείου δείχνει ανεκτική στη διαφορετικότητα.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular