More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΝεκρός Νικ - Απέθαντοι μπελάδες, των Κώστα Ζαφειρίου και Γιώργου Τυρίκου Εργά...

    Νεκρός Νικ – Απέθαντοι μπελάδες, των Κώστα Ζαφειρίου και Γιώργου Τυρίκου Εργά (εικ.: Κατερίνα Χαδουλού)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 12+ (target 14-19) – Εφηβική/Νεανική Λογοτεχνία

    «Πάντα ήταν προνόμιο των παιδιών και των ηλιθίων να επισημαίνουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Αλλά ο ηλίθιος παραμένει ηλίθιος και ο βασιλιάς παραμένει βασιλιάς».
    Νιλ Γκέιμαν

    «Φφφφ!» έκανε πάλι ο υπάλληλος, αυτή τη φορά πιο δυνατά.

    «Θέλετε κάτι, παρακαλώ;» είπε η μικρή.

    «Φυσικά και θέλω, κορίτσι μου. Τι ξεφυσώ νομίζεις, για να σε δροσίσω; Άντε να τελειώνουμε. Όνομα; Αιτία θανάτου; Πρώτη φορά πεθαίνεις;

    Τι, πέθανες και τώρα νομίζεις ότι όλα θα είναι καλά; Νομίζεις πως επιτέλους θα βρεις την ησυχία σου; Νομίζεις πως τελείωσαν τα προβλήματα, οι έννοιες, οι σκοτούρες, οι υποχρεώσεις και πως μέσα στην ομίχλη του θανάτου θα εξαφανιστούν οι τοξικοί, αυταρχικοί και αντιπαθητικοί άνθρωποι που σε ταλαιπωρούσαν και σου καταδυνάστευαν τη ζωή;  Είσαι γελασμένος.

    Αν σε έθαψαν στο Κοιμητήρι του Ρεπανιδιού, ενός μικρού χωριού σε ένα νησί του βόρειου Αιγαίου, οι μπελάδες σου μόλις ξεκίνησαν. Εκεί κάνει κουμάντο εδώ και πολλούς αιώνες, ο άρχοντας Κορβίνος, ένας φριχτός βρικόλακας ή καλύτερα να πω, ένας «ανασκελάς»,  ταγμένος υποστηριχτής της παράδοσης και του συντηρητισμού, δυνάστης δικτάτορας, ο οποίος έχει επιβάλει ένα σωρό απαγορεύσεις στους απέθαντους. Ούτε ένας , ούτε δύο, ούτε καν 20, παρά 345 κανόνες, παρακαλώ, που είναι υποχρεωμένος κάθε νέος νεκρός να τους υπακούει.

    Κανόνας Νο1 : Δεν επιτρέπεται το γέλιο. Επιτρέπεται το βογκητό, το σούρσιμο αλυσίδων καθώς και παρεμφερείς μακάβριοι ήχοι.

    Κανόνας Νο2: Απαγορεύονται οι διασκεδάσεις παντός τύπου. Επιτρέπεται μόνο ο χορός των νεκρών, κάθε Μάη.

    Κανόνας Νο3: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις στο κοιμητήρι. Για να συναντήσεις φίλους σου πρέπει να διαθέτεις ενυπόγραφη άδεια από τον ψευτοποιητή Κερκυραίο κάβουρα, Κασέριο, τον γραμματέα του άρχοντα Κορβίνο… Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα…

    … Ετούτες οι νεωτερικότητες με μπερδεύουν. Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με όλες τις μοντέρνες χαζομάρες… Η σημερινή νεκρή νεολαία, πφφφ, τι κατάντια! Δεν έχουν τίποτα σοβαρό να κάνουν από το να ξεφωνίζουν σαν τα πιθήκια; Γιατί δεν πάνε να στοιχειώσουν καμιά σοφίτα, να καταραστούν κανένα γάμο! Έστω να αποτρελάνουν κανέναν μεθυσμένο νυχτοκόπο; Ότι θα έπρεπε να κάνουν, δηλαδή οι σωστοί κακοθανατισμένοι.

    Ο άρχοντας Κορβίνος θα διαπιστώσει πως οι κανόνες του δεν ακολουθούνται αλλά και οι ζωντανοί δεν δείχνουν τον ίδιο σεβασμό στους νεκρούς τους και στις παραδόσεις, δεν φοβούνται πλέον τον αόρατο κόσμο και έχουν επικεντρωθεί στη διασκέδαση και στη καλοπέραση. Έτσι θυμωμένος, θα αποφασίσει να πάρει σκληρά μέτρα για να επαναφέρει την τάξη στο νεκροταφείο και όχι μόνο. Θα συγκαλέσει λοιπόν το περίφημο Συνέδριο των Απόντων. Ο Κασέριος, ο Σρίκης Φρίκης το σκιάχτρο, η μάγισσα Στρίγκα Μπερδεκεμπέρδε, οι τρεις ρεμπετοποντικοί, ο Σιγμαής, ο Ξης και ο Καπαής αλλά και ο παπα-Γεράσιμος θα παρευρεθούν και θα ακούσουν με προσήλωση το σχέδιο του Κορβίνου, κατά το οποίο θα πρέπει να σκορπίσουν τον τρόμο και τον πανικό στο χωριό. Αν πάλι οι κάτοικοι του χωριού δεν δείξουν τον πρέποντα σεβασμό στους νεκρούς, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το β’ πλάνο που περιλάμβανε την απαγωγή ενός παιδιού από το χωριό. Στο πλευρό του Κορβίνου θα ταχθούν και τα διεφθαρμένα κεφάλια της εξουσίας, που αδιαφορούν για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και τους ενδιαφέρει μόνο ο αριθμός των ψηφοφόρων.

    Ο Κορβίνος δεν αστειεύεται αλλά μάλλον θα τα βρει σκούρα γιατί δεν έχει υπολογίσει τη γενναιότητα, το θάρρος, την αγνότητα και τη δύναμη των παιδιών – νεκρών και ζωντανών- που απορρέει από την εναντίωση στο σκότος και στην κυριαρχία των ισχυρών. Με αρχηγό ένα άτακτο και σκανταλιάρη πιτσιρίκι, τον Νεκρό Νικ, η παράξενη νεκρο- ζώντανη ομάδα θα χαλάσει τα σχέδια του «ανασκελά», θα εναντιωθεί στην απολυταρχία του και διεκδικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία.

    Ο Κώστας Ζαφειρίου και ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς συνθέτουν ως σύγχρονοι παραμυθάδες μια ανατρεπτική και απροσδόκητα γλυκόπικρη αλληγορική με πολιτικές προεκτάσεις,  ιστορία μυστηρίου και τρόμου. Μια ιστορία υπέρ της ζωής και της ελευθερίας, για πολύ ψαγμένους εφήβους, δοσμένη με φρέσκια και άκρως χιουμοριστική ματιά, ισορροπώντας μεταξύ φαντασίας, λαϊκών δοξασιών, κοινωνικών κατεστημένων και παιδικής αθωότητας.

    Φανερά επηρεασμένοι από τον μετρ του είδους Νιλ Γκέιμαν και το The Graveyard Book, τον Σκαθαροζούμη του μυθοπλάστη του φανταστικού Τιμ Μπάρτον, τις πολυαφηγημένες ιστορίες με φαντάσματα του Καρόλου Ντίκενς. Με μικρές δόσεις από τον Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριο Χάιντ του Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον, τα ζόμπι της αρχαίας Μεσοποταμίας ακόμα και της Βίβλου, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των σκοτεινών μυστηρίων του Έντγκαρ Άλαν Πόε, οι δύο συγγραφείς καταφέρνουν να φτιάξουν μια ιδιαίτερη ιστορία τρομακτικής φαρσοκωμωδίας, μια μαύρη κωμωδία που θα κρατήσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών αμείωτο.

    «Πρέπει να συνεχίσουμε επειδή δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω»
    Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον

    Το χιούμορ, η φαντασία δίχως όρια, η σκοτεινή ατμόσφαιρα, οι ευρηματικοί διάλογοι, η χρήση ιδιωματισμών αλλά και λαϊκών εκφράσεων, η σπιρτάδα και η αμεσότητα της γραφής, οι αλληγορίες και η σάτιρα, οι ατάκες των  ηρώων – βγαλμένες από τις παλιές ελληνικές ταινίες, καθώς και η κινηματογραφική περιγραφή της σύγκρουσης δύο κόσμων, ιδεολογιών και αντιλήψεων – αυτού της προσήλωσης στο παλιό, το κατεστημένο και σε αυτόν τον νέο, τον φρέσκο που η αλλαγή σηματοδοτεί την πρόοδο και την ελευθερία κόντρα στη μισαλλοδοξία και την υποκρισία- , οι αντιθέσεις του παρελθόντος με το παρόν αλλά και το παιχνίδι της ζωής και θανάτου, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να παρασυρθούν στις σελίδες του ακόμα και οι πιο δύσπιστοι αναγνώστες.

    Ωραία δουλειά από την Κατερίνα Χαδουλού η οποία με τα ασπρόμαυρα σκίτσα τόσο του εξωφύλλου αλλά και των ηρώων που φιγουράρουν στις πρώτες κιόλας σελίδες, καθώς και τα μικρά εικονογραφικά στοιχεία ανάμεσα στα κεφάλαια, δίνουν την απόλυτα ταιριαστή υπόσταση στο σύμπαν του Κοιμητηρίου του Ρεπανιδίου, προσφέροντας μια δυναμική, καλαίσθητη οπτική αποτύπωση.

    “Προφήτη των κακών, είτε πουλί είτε δαίμων
    είτε του μαύρου πειρασμού αποσταλμένε συ
    είτε στης άγριας θύελλας το μάνιασμα χαμένε,
    αλλ’ άφοβε, στον κόσμο αυτόπου κατοικεί ο Τρόμος,
    πες μου με ειλικρίνεια, υπάρχει δω στον κόσμο
    της λύπης κανά βάλσαμο που δίνει η Ιουδαία;
    Πες μου!”, μα κείνο απάντησε:

    “Ποτέ από δω και πια!”.
     Έντγκαρ Άλλαν Πόε

    Ένα ιδιαίτερο βιβλίο για όσους δεν τρομάζουν εύκολα.

    Για αναγνώστες από 12 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Ο Κώστας Ζαφειρίου και ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς συνθέτουν ως σύγχρονοι παραμυθάδες μια ανατρεπτική και απροσδόκητα γλυκόπικρη αλληγορική με πολιτικές προεκτάσεις,  ιστορία μυστηρίου και τρόμου. Μια ιστορία υπέρ της ζωής και της ελευθερίας, για πολύ ψαγμένους εφήβους, δοσμένη με φρέσκια και άκρως χιουμοριστική ματιά, ισορροπώντας μεταξύ φαντασίας, λαϊκών δοξασιών, κοινωνικών κατεστημένων και παιδικής αθωότητας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas Soundtrack

    Tim Burton [and Johnny Depp] SlideShow Tribute

    Clue (main theme)

    Danny Elfman – 01 Main Titles – Beetlejuice Official Soundtrack

    Voltaire – When You’re Evil OFFICIAL

    Coraline

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Νεκρός Νικ – Απέθαντοι μπελάδες
    Συγγραφέας: Κώστας Ζαφειρίου,  Γιώργος Τυρίκος Εργάς
    Εικονογράφος: Κατερίνα Χαδουλού
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2020
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-6639-6

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular