More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΝεύτων και Κιουρί: Τα Σκιουράκια και οι Νόμοι της Φυσικής, του Ντάνιελ...

    Νεύτων και Κιουρί: Τα Σκιουράκια και οι Νόμοι της Φυσικής, του Ντάνιελ Κερκ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Μπορώ να υπολογίσω την κίνηση των ουρανίων σωμάτων, αλλά όχι την τρέλα των ανθρώπων.
    Αποδίδεται στον Ισαάκ Νιούτον (Νεύτωνα)

    Το “Νεύτων και Κιουρί: Τα Σκιουράκια και οι Νόμοι της Φυσικής” (Newton and Curie, Science Squirrels) είναι ένα βιβλίο που φέρνει την επιστήμη στα μέτρα και στο μπόι των παιδιών του νηπιαγωγείου και των πρώτων δυο τάξεων του δημοτικού.

    Η πτώση του μήλου πάνω στο κεφάλι του Νεύτωνα τον ωθεί να αναρωτηθεί για το πώς λειτουργεί ο κόσμος και ξετυλίγει ένα κουβάρι αποριών και αναζήτησης απαντήσεων. Πώς λειτουργούν οι κούνιες; Γιατί πηγαίνουν μπρος πίσω; Τι ρόλο παίζει η βαρύτητα σε αυτήν την κίνηση; Πώς δουλεύει η τραμπάλα; Τι κάνει ένας μοχλός και τι χρειάζεται το υπομόχλιο;  Πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια τροχαλία; Ισχύει η επιστήμη για τους σκίουρους; Ναι! Ισχύει για όλους. Και είναι διασκεδαστική, ισχυρίζεται ο Νεύτων και η Κιουρί.

    Οι δύο χαριτωμένοι σκίουροι είναι πράγματι και διασκεδαστικοί και… επιστήμονες. Μέσα από μια απλή σχετικά ιστορία, εισάγουν τα παιδιά στη λειτουργία τριών βασικών μηχανών της ανθρώπινης ζωής: ταλαντευόμενη κίνηση και βαρύτητα, μοχλός/δύναμη/βάρος, τροχαλία/ανύψωση. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτοί οι τρεις βασικοί νόμοι έχουν μεγάλη εφαρμογή στην καθημερινότητα των ανθρώπων και των παιδιών. Δεν έχετε παρά να πάτε σε μια παιδική χαρά και εκτός από το να κουνιέστε, να αναρωτηθείτε με παιδί και για τον τρόπο λειτουργίας τους.

    Θεωρούμε σημαντικό ότι το βιβλίο αυτό -και όλα τα καλογραμμένα βιβλία του είδους- εισάγουν τα παιδιά στον απέραντο κόσμο της περιέργειας, της υπόθεσης, της ανακάλυψης και εκείνης της διαρκούς φυσικής απορίας του πώς λειτουργεί το Α ή το Β. Κοινώς πώς λειτουργεί ο κόσμος. Αυτή η καταπληκτική δεξιότητα που είναι άγνωστη στο 70% των ενηλίκων, οι οποίοι υιοθετούν άκριτα ό,τι αληθοφανές ή ελκυστικό τους σερβιριστεί, είναι απόλυτη ανάγκη να εισέλθει στο ρεπερτόριο των παιδιών.

    Ο Daniel Kirk το κάνει εμφατικά όλο αυτό. Αν ήταν και λίγο πιο εικαστικός στις εικόνες του, θα μας τρέλαινε εντελώς. Παρόλα αυτά το κείμενό του έχει τη μεγάλη δύναμη να κινητοποιήσει, να διεγείρει τους εκκολαπτόμενους επιστήμονες και να τους κάνει να δουν την επιστήμη, όχι με δυσπιστία και την άρνηση της σχολικής διάστασης που συχνά κυριαρχεί, αλλά με την ισχύ της καθημερινής εφαρμογής παντού.

    Η χρήση των ονομάτων των δύο εμβληματικών επιστημόνων λειτουργεί ωθητικά και για την ανακάλυψη του έργου αυτών των τεράστιων προσωπικοτήτων της επιστήμης.
    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.
    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Με μια ματιά

    • Οι δύο χαριτωμένοι σκίουροι είναι πράγματι και διασκεδαστικοί και… επιστήμονες. Μέσα από μια απλή σχετικά ιστορία, εισάγουν τα παιδιά στη λειτουργία τριών βασικών μηχανών της ανθρώπινης ζωής: ταλαντευόμενη κίνηση και βαρύτητα, μοχλός/δύναμη/βάρος, τροχαλία/ανύψωση. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτοί οι τρεις βασικοί νόμοι έχουν μεγάλη εφαρμογή στην καθημερινότητα των ανθρώπων και των παιδιών. Δεν έχετε παρά να πάτε σε μια παιδική χαρά και εκτός από το να κουνιέστε, να αναρωτηθείτε με παιδί και για τον τρόπο λειτουργίας τους. Και ο Daniel Kirk το κάνει εμφατικά όλο αυτό.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Baby Einstein – Baby Newton: All About Shapes (2002 Soundtrack) (1)

    Violin Concerto in G Major, RV 310: I. Allegro

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Νεύτων και Κιουρί: Τα Σκιουράκια και οι Νόμοι της Φυσικής
    Τίτλος πρωτοτύπου: Newton and Curie – The science squirrels
    Συγγραφέας: Daniel Kirk
    Εικονογράφος: Daniel Kirk
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Σελιδοποίηση: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22 Χ 26
    ISBN: 978-960-653-400-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular