More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΝηρηίδες μου, Νεράιδες, της Κατερίνας Δημόκα (εικ.: Βασίλης Γρίβας)

    Νηρηίδες μου, Νεράιδες, της Κατερίνας Δημόκα (εικ.: Βασίλης Γρίβας)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Το έζησα στ΄αλήθεια.
    Δεν ήταν όνειρο. Να ξέρεις.
    Σελ. 5

    Το νέο βιβλίο της Κατερίνας Δημόκα μετά το εξαίρετο Δυο στόματα.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Ήταν ένας καλοσυνάτος παππούς, που στέριωνε σφιχτά τη βαρκούλα του στον κάβο. Από πού είχε άραγε εμφανιστεί; […] Στ’ αλήθεια τον συνάντησα, πάνε χρόνια τώρα. Όμως, στη μνήμη μου έχω ακόμα τη φωνή του, που αντηχούσε λες κι έβγαινε από βαθιά σπηλιά. Στη μνήμη μου έχω ακόμα τα μάτια του, που άλλαζαν χρώμα σαν τη θάλασσα, και τα φρύδια του, δυο ασημένια δελφίνια…”

    Τον συνάντησε η Εύη στην ακρογιαλιά, το δεύτερο φθινόπωρο μετά την παράξενη εξαφάνιση της γιαγιάς. Της μιλά για τις Νηρηίδες, τις λυγερές, αέρινες κι αλαφροπάτητες κόρες του Νηρέα και της ομορφομαλλούσας Δωρίδας, ενώ εκείνη του λέει πόσο βαριέται σ’ αυτό το ξερονήσι που ζει και πόσο λείπει η αγάπη κι η χαρά.

    Καλοσυνάτες ήταν οι Νηρηίδες, βοηθούσαν όποιον είχε ανάγκη, δίχως να ξεχωρίζουν. Συνέτρεξαν τον Ιάσονα και τους διαλεχτούς του ναύτες. Της μιλά για τις χάρες και τις ευεργεσίες κάμποσων από αυτές. Μέσα από τα λόγια και τις ιστορίες του, περνούν σαν ταινία η Νηρηίδα Κυμώ, ο Χείρωνας του Πηλίου, η Θέτιδα, ο Αχιλλέας κι ο Πηλέας, το μήλο της Έριδας, ο Πάρης και η Αφροδίτη, η Νηρηίδα Αμφιτρίτη, γυναίκα του Ποσειδώνα, η εξωτική Νηρηίδα Ψαμάθη που την απήγαγε ο γιος του Δία, ο Αιακός και γιος τους, ο Φώκος, η Νηρηίδα με τη γλύκα του γάλατος, η Γαλάτεια που την ερωτεύτηκε ο Κύκλωπας Πολύφημος και η Ευάρνη, Νηρηίδα κι αυτή, με τη δική της ξεχωριστή ιστορία.

    Εστιάζοντας

    Σαν παραμύθι τα λόγια του παράξενου ταξιδιώτη, του μυστηριώδη παππού που συναντά η 11χρονη Εύη. Κυλούν κελαρυστά οι ιστορίες του, συμπλέκονται η μια με την άλλη, συνδέοντας μύθους, μισοάγνωστες, μισοειπωμένες ή κάπως γνωστές ροές από τον αμύθητο πλούτο της ελληνικής μυθολογίας, οι οποίες συγκλίνουν πάντοτε στις νεράιδες Νηρηίδες, τις θαυμάσιες αυτές νύμφες που προσωποποιούσαν καταστάσεις και γεγονότα της θάλασσας και του υδάτινου κόσμου.

    Η σκληρότητα κάποιων μύθων δεν αποθαρρύνει την καλή συγγραφέα Κατερίνα Δημόκα, η οποία δεν στρογγυλεύει τις ιστορίες, δεν φοβάται το τραγικό τέλος ή τα ακραία συμβάντα κάποιων εξ’ αυτών και αφηγείται με χάρη και δίχως περιττολογίες τον κόσμο που τις περιβάλλει. Η συγγραφέας δημιουργεί ένα μονοπάτι, μια κοίτη καλύτερα, μέσα στην οποία ρέουν γνώσεις και ιστορίες, καθώς θα εκβάλλουν στη μεγάλη θάλασσα του Νηρέα και της ελληνικής μυθολογίας. Μέσα από τη συνεύρεση με την εξίσου αινιγματική – θα πω- Εύη, που τη στεφανώνει μια επίσης παράξενη εξαφάνιση της γιαγιάς της, κάνουμε ένα όμορφο ταξίδι στις παντοδύναμες αυτές νύμφες που επιβιώνουν ακόμα και σήμερα στις ιστορίες τόπων και τόπων της Ελλάδας.

    Η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, εκφραστική στην απόδοση των συναισθημάτων, με δύναμη στην παλέτα, με άποψη, ολοσέλιδες αποτυπώσεις που υποστηρίζουν την αφήγηση με δυναμισμό, στα ψηλά στάνταρ του εικονογράφου, που έχει την καλαίσθητη υποστήριξη της κομίστικης κουλτούρας του.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Νηρηίδες μου, Νεράιδες
    Συγγραφέας: Κατερίνα Δημόκα
    Εικονογράφος: Βασίλης Γρίβας
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Μάρτιος 2023
    Σχεδίαση εξωφύλλου: Βασίλης Γρίβας
    Επιμέλεια: Χριστίνα Νάζαρη
    Γραφιστική επιμέλεια: Δάφνη Κουλούρη
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 15 X 22
    ISBN: 978-960-563-536-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular