More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι Απίθανες Περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες, της Ελένης Κατσαμά (εικ.: Βασίλης Σελιμάς)

    Οι Απίθανες Περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες, της Ελένης Κατσαμά (εικ.: Βασίλης Σελιμάς)

    Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί. Δεύτερο βιβλίο της σειράς των εκδόσεων Πατάκη και της Ελένης Κατσαμά το “Οι Απίθανες Περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες“.

    Το πρώτο βιβλίο, “Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς“, ήταν ένα θαυμάσιο πλησίασμα των παιδικών και νεανικών χρόνων του σπουδαίου συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς, με γλώσσα επιδέξια δουλεμένη, τόσο “λογοτεχνική”, που αιχμαλώτιζε μικρούς και μεγάλους. Και για να είμαστε ειλικρινείς, το βιβλίο εκείνο θα έμπαινε 100% στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX (ίσως και σε άλλα βραβεία και λίστες) καθώς ήταν ένα από τα 5-6 κορυφαία της χρονιάς, αν δεν είχε αυτήν την παράλειψη του εικονογράφου στο εξώφυλλό του που τη θεωρήσαμε σημαντική για εικονογραφημένο βιβλίο.

    Τώρα είναι η σειρά ενός άλλου τεράστιου της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, του συγγραφέα του ξακουστού Δον Κιχώτη (El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha/ Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας), ενός από τα σπουδαιότερα κείμενα όλων των εποχών.

    Ο Θερβάντες γεννήθηκε το 1547. Ο πατέρας του, ο Ροδρίγο, ήταν κουρέας και οδοντίατρος και χειρουργός. Ο Μιγκέλ αγαπούσε το θέατρο και τους περιοδεύοντες θεατρίνους και έτρεχε πάντα να τους δει. Κι όταν τον ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει απαντούσε: “Θα γίνω συγγραφέας, στρατιώτης, ναυτικός, εξερευνητής, και θα πολεμάω τους κακούς”. Για δες… έγινε όλα αυτά!

    Μα είπαμε, εδώ θα δούμε τι έκανε μικρός. Πήγε σχολείο, σπάνιο για την εποχή, γιατί ο πατέρας του ήθελε να μάθουν γράμματα και τα επτά του παιδιά. Κι έτσι ο Μιγκέλ βρέθηκε στη Σεβίλλη, με την σπουδαία εμπορική ζωή, τις παρανομίες, τις λιμανίσιες συμφωνίες, τις ατέλειωτες θεατρικές παραστάσεις και συνήθειες αλλά και τη μόρφωση στο σχολείο Ιησουιτών όπου πήγε και αγάπησε το διάβασμα και γνώρισε την αφοσίωση και την εγκράτεια των μοναχών.

    Θα περίμενε κανείς να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο, αλλά ο Μιγκέλ, πάνω σε μια νεανική τρέλα κατετάγη στον στρατό. Μπήκε σε ένα πλοίο του συμμαχικού στόλου και πήγε να πολεμήσει εναντίον των Τούρκων. Τώρα ο εχθρός δεν είναι σαν τους θεατρίνους που έβλεπε στη γενέτειρά του. Πυροβολεί. Σκοτώνει. Το 1571 αρρώστησε. Ούτε ο ψηλός πυρετός τον σταμάτησε όμως. Ρίχτηκε ξανά στη μάχη, αψηφώντας τα πάντα. Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Τρεις σφαίρες τον βρήκαν. Κι όμως… δεν πέθανε. Αλλά αχρήστευσε το αριστερό του χέρι (κι ευτυχώς για την ανθρωπότητα του έμεινε το δεξί με το οποίο θα έγραφε το αριστούργημά του).

    Το 1575 η γαλέρα με την οποία επέστρεφε στην Ισπανία δέχθηκε επίθεση από Αλγερινούς πειρατές και ο Θερβάντες συνελήφθη και μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στο Αλγέρι, όπου παρέμεινε για πέντε χρόνια ως δούλος. Ελευθερώθηκε το 1580, επέστρεψε στην Ισπανία, αλλά οι κακοτυχία συνεχίστηκε για εκείνον. Μέχρι και στη φυλακή μπήκε. Μα τότε, είχε φτάσει η ώρα να γεννηθεί ο Δον Κιχώτης. Ένας ιππότης που τον συνόδευε καιρό τώρα σε μάχες και δυσκολίες, σαν ένα παράξενο alter ego που έψαχνε δρόμο για τη δική του ζωή.

    Η Ελένη Κατσαμά υπογράφει το μεστό, λεπτοδουλεμένο, απολαυστικό κείμενο, όπου ταξιδεύεις στη ζωή του Μιγκέλ Θερβάντες πριν γίνει ο δημιουργός του Δον Κιχώτη και ο Βασίλης Σελιμάς εικονογραφεί αυτόν τον κόσμο με εκφραστικότητα, κόμικ διαύγεια και δυναμικές αποχρώσεις.

    Πολύ όμορφη βιογραφία για παιδιά, που συστήνει έναν ακόμα σημαντικό δημιουργό και ωθεί τους αναγνώστες σε περαιτέρω εξερεύνηση της ζωής του και ασφαλώς του έργου του.

    Σειρά Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί

    Για παιδιά περίπου 4-7 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι Απίθανες Περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες
    Συγγραφέας: Ελένη Κατσαμά
    Εικονογράφηση: Βασίλης Σελιμάς
    Σειρά: Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί
    Εκδόσεις: Πατάκης, Ιούνιος 2020
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    Εξώφυλλο-σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 30
    ISBN: 978-960-16-8567-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular