More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι καλημέρες ενός ιππότη, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Οι καλημέρες ενός ιππότη, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Μετά το Τα ευχαριστώ ενός ιππότη και το Οι συγγνώμες μιας μάγισσας, η Ιωάννα Μπαμπέτα επιστρέφει με το τρίτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Οι καλημέρες ενός ιππότη.

    Ο Αρθούρος είναι σπουδαίος ιππότης! Με το σπαθί του ζει περιπέτειες κάθε μέρα, παντού, στην παιδική χαρά, στο σχολείο, στο σπίτι. Ξαπλώνει στο κρεβάτι του και διαβάζει για δράκους και με ιππότες που τους έχουν φίλους. Αλλά ο ίδιος φοβάται τους δράκους. Όταν όμως συναντά έναν δράκο που μένει στο γειτονικό σπίτι, φοβάται, χάνει τα λόγια του, δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί. Ούτε καλημέρα δεν του λέει, κάνει ότι δεν τον ακούει και δεν τον βλέπει. Μα έτσι αντιμετωπίζεις έναν πελώριο κόκκινο δράκο;

    Η Ιωάννα Μπαμπέτα με τα συστατικά των δύο προηγούμενων βιβλίων της σειράς, γράφει ένα μείγμα εικονογραφημένου βιβλίου και βιβλίου συμπεριφοράς, φέρνοντας στο επίκεντρο αυτή τη φορά την φυσική συστολή των παιδιών και την κοινωνική τους αδεξιότητα που συχνά εξαφανίζεται κι επανέρχεται.

    Ο Αρθούρος αδυνατεί να διαχειριστεί ένα από τα πιο συνηθισμένα περιστατικά αμηχανίας των παιδιών και ενθαρρύνεται σταδιακά να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση, την οποία έξυπνα η συγγραφέας προσωποποιεί σε έναν δράκο. Αν δείτε παιδί που κρατά το χέρι της μητέρας του και προτρέπεται να πει “γεια”, σχεδόν σαν έναν φοβιστικό δράκο βλέπει το άγνωστο πρόσωπο εκείνη τη στιγμή.

    Με ενοχλεί βαθιά η αγένεια. Με ενοχλεί βαθιά όταν μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν βασικούς νόμους συμπεριφοράς. Καλημέρα, γεια σας, συγγνώμη, ευχαριστώ, παρακαλώ. Δεν είναι ψευτοευγένεια, ούτε αστική σύμβαση. Είναι το Α για να πάμε παρακάτω. Εκεί είναι η μία από τις δύο βάσεις της απέριττης ιστορίας της Ιωάννας Μπαμπέτα που εικονογραφείται περίφημα από την Αιμιλία Κονταίου. Κι όταν ο Αρθούρος βλέπει στο γειτονικό σπίτι κάποιον με τη μορφή δράκου, αυτή η φανταστική μεταμόρφωση είναι ταυτόχρονα μια ασπίδα προστασίας του.

    Η δεύτερη βάση της ιστορίας είναι η δύναμη της φαντασίας, αυτή η ευεργετική έκταση του νου των ανθρώπων που οφείλουμε πάση θυσία να καλλιεργούμε σε όλα τα παιδιά. Ο Αρθούρος φοβάται τους δράκους, δεν μπορεί να κάνει φιλία μαζί τους, δεν μπορεί να τους νικήσει. Είναι τεράστιοι, τρομακτικοί, ανίκητοι. Όταν συναντά κάποιον από το γειτονικό σπίτι, αποδίδει σε αυτόν την μορφή εκείνων που φοβάται, δηλαδή των δράκων. Αυτή η εξίσωσή των φόβων είναι που θα το βοηθήσει να κατανοήσει φόβους και ανασφάλειες και να χτίσει τον μελλοντικό του εαυτό του, απαλλαγμένο από τέτοιες αντιδράσεις.

    Συνοδεύεται από οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Καλλιακούδη.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι καλημέρες ενός ιππότη
    Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Διορθ. τυπογρ. δοκιμ. Θοδωρής Τσώλης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Φεβρουάριος 2020
    Προσαρμογή εξωφ. Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 19,5 Χ 23,5
    ISBN: 978-618-03-2007-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular