More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι Μαχητές του Ντάο 2: Υπόθεση Λυπημένο Πάντα, της Ελένης Ανδρεάδη (εικ.:...

    Οι Μαχητές του Ντάο 2: Υπόθεση Λυπημένο Πάντα, της Ελένης Ανδρεάδη (εικ.: Γ. Σκουλούδης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-8) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Ο χαρακτήρας Τάο 道 ή Ντάο, ανάλογα με το σχήμα εκλατινισμού της λέξης που ακολουθεί κανείς) σημαίνει «ατραπός« ή «δρόμος»
    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

    Η Ελένη Ανδρέαδη συνεχίζει στον δρόμο της περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης με το δεύτερο βιβλίο της σειράς που είναι εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία του Ντάο. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο έρχονται τα ζώα που βλέπουν τον κόσμο τους να συρρικνώνεται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δυο αδέρφια, ο Του και η Ντι. “Του-Ντι σημαίνει “μαθητευόμενοι”. Φοιτούν σε ένα διαφορετικό σχολείο, στη σοφίτα του σπιτιού τους, όπου κάθε Σάββατο µαθαίνουν πώς να είναι µαχητές, οι Μαχητές του Ντάο, οι οποίοι υπερασπίζονται τον πλανήτη: τις θάλασσες, τα ποτάμια, την άμμο, τα ζώα, τα δέντρα, τον κόσμο ολόκληρο. Δάσκαλός τους είναι ο Κινέζος παππούς τους και ταξιδιώτης του χρόνου, ο Σίφου, που σημαίνει δάσκαλος στα κινέζικα. Ο παππούς, ως ταξιδιώτης του χρόνου, έφτασε στη σημερινή Ελλάδα διασχίζοντας μια χρονοκαταιγίδα και έμεινε επειδή γνώρισε τη γιαγιά, τη γυναίκα του.

    Γιατί τα μάτια μου είναι στα αλήθεια μαύρα;” γράφει η ερώτηση πάνω στον καμβά όπου ο παππούς ζωγραφίζει κάθε υπόθεση. “Το πάντα σας χρειάζεται”, προσθέτει ο παππούς με αποφασιστικότητα και πριν φύγει, τους αφήνει τρεις θησαυρούς. Λέγονται συμπόνοια, μέτρο, ταπεινοφροσύνη. “Εκεί κρύβονται οι απαντήσεις. Θα τις βρείτε… αν κοιτάξετε ψηλά“.

    Βρίσκουν ένα βιβλίο. Διαβάζουν έναν συγκινητικό μύθο για το πως οι λευκές αρκούδες έγιναν τα γνωστά σε όλους μας πάντα. Ο γρίφος του Σίφου, όμως, δεν είναι τόσο απλώς. Γιατί τα πάντα έχουν στ΄αλήθεια μαύρα μάτια; Τα ζώα κινδυνεύουν. Η περιπέτεια αρχίζει.

    “Οι Μαχητές του Ντάο έχουμε στόχο να φέρουμε πάλι τη χαμένη αρμονία με τη φύση στον πλανήτη. Οι τρεις θησαυροί είναι απαραίτητοι για να έχουμε ισορροπία

    Εστιάζοντας

    Με έμπνευση και αφετηρία τη σημαντική φιλοσοφία του Ταοϊσμού και τη δυαδικότητα των Γιν και Γιανγκ, θρησκευτικών και κυρίως φιλοσοφικών προσεγγίσεων της Ανατολής που βασίζονται στον σεβασμό και αυτοσεβασμό, την ευθύνη, τη συνευθύνη, την αίσθηση του χρέους, της αλληλεγγύης, της καλοσύνης, της ευγένειας, της εσωτερικής γαλήνης, της αρμονίας και ισορροπίας, της δράσης και της αποχής από τη μοιρολατρική αποδοχή όσων συμβαίνουν γύρω μας, η βραβευμένη συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη προχωρά σε μια δεύτερη, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ιστορία στη σειρά των νέων “Πρακτόρων του Πλανήτη” που δημιούργησε, τους Μαχητές του Ντάο.

    Ο Του, η Ντι και ο παππούς Σιφού συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα τριάδα ηρώων που πυροδοτούν περιβαλλοντικά μυστήρια, ευαισθητοποίηση, ανάληψη δράσης, γνώση και επιδραστικότητα. Στο δεύτερο αυτό βιβλίο, μετά την κλιματική αλλαγή και τις διακλαδώσεις της, που σημαδεύτηκαν στην πρώτη ιστορία, το ενδιαφέρον στρέφεται στα απειλούμενα ζώα, στη συμπίεση του περιβάλλοντός του και των συνθηκών ζωής του εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η διατάραξη της ισορροπίας και αρμονίας στον πλανήτη έχει πολλές παραμέτρους, από τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες, τις μέλισσες και την επικονίαση, το αποτύπωμα που αφήνει κάθε σου επιλογή, οι τοπικοί/δημοτικοί λαχανόκηποι, οι πλαστικές σακούλες και άλλες.

    Η συγγραφέας αποφεύγει οποιαδήποτε διάσταση θρηνητικής παθητικότητας και περιττές διαπιστώσεις εν είδει ευχολογίου. Σκοπός της δεν είναι να αναδείξει απλώς τις διαστάσεις ενός προβλήματος, αλλά να το ταρακουνήσει, να το αναδεύσει από την κατακαθισμένη ησυχία του βυθού του, να κινητοποιήσει τα παιδιά-αναγνώστες, να τα κάνει να αισθανθούν μέρος της υπόθεσης της σωτηρίας του πλανήτη. Όχι ένοχοι, αλλά δημιουργοί μια νέας αντίληψης, μιας σύγχρονης υπευθυνότητας.

    “Οι αρκούδες πάντα δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Παρόλο που το κυνήγι έχει παίξει σημαντικό ρόλο, ένας από τους κύριους λόγους που χάνονται, όπως και πολλά ζώα, είναι γιατί εξαφανίζεται η άγρια φύση. Τα πάντα χρειάζονται πολλά δέντρα μπαμπού. Σχεδόν όλη μέρα αυτά τρώνε. Χωρίς δάσος, δεν υπάρχει τροφή και μέρος να μείνουν”.
    “Και γιατί χάνεται το δάσος” ρωτάω.
    “Χτίζουμε ολοένα και περισσότερες πόλεις, δρόμους, φράγματα… Και δε φτάνει αυτό, αλλά βρομίζουμε τη φύση, τη γη και τη θάλασσα, που είναι το σπίτι των ζώων, με σκουπίδια, πλαστικά και χημικά. Έτσι, όχι μόνο δυσκολεύονται να βρουν φαγητό και σπίτι, αλλά αρρωσταίνουν κιόλας”.

    Η γρήγορη εξέλιξη, η ρυθμικότητα της ιστορίας, το χιούμορ, τα στοιχεία της αγωνίας και του μυστηρίου, οι γνώσεις που αναδυόμενες ρευστοποιούνται στον νοητικό χάρτη του αναγνώστη, αποτελούν πλεονεκτήματα αυτής της ριζοσπαστικής επίθεσης περιβαλλοντικού  ακτιβισμού απέναντι στην καθίζηση και τη μοιρολατρική αντικανονικότητα. Η Ελένη Ανδρεάδη έχει τον τρόπο και τη γνώση να δημιουργεί, όχι ανεπίγνωστα, ένα πλέγμα ζητημάτων που αλληλοεξαρτώνται και αλληλεπιδρούν στη σχέση μας με το περιβάλλον, να διανέμει  ευφάνταστα λύσεις και κριτική σκέψη, να αποσυναρμολογεί σε μικρότερα κομμάτια τον κύβο του Ρούμπικ και να τον προσφέρει εύληπτα και μέσα από μια διασκεδαστική ιστορία.

    Θεωρώ εξόχως σημαντικό για τους Έλληνες συνολικά και ασφαλώς τα Ελληνόπαιδα, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και οχυρώσεων, να γνωρίσουν αυτήν την πολύ ιδιαίτερη και πάντα σύγχρονη φιλοσοφία που συνοδοιπορεί με καθετί ανθρώπινο.

    Η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη προσθέτει και πάλι μια σπιρτόζικη διάθεση, μια πολυχρωμία που ελκύει το βλέμμα, ενώ και τα χρώματα αποτυπώνονται δυναμικά λόγω της καλής εκτύπωσης και της ποιότητας του χαρτιού. Η σχεδόν animation προσέγγισή του, δημιουργεί πρόσωπα οικεία στα παιδιά και χαρίζει στην ιστορία την οπτική διέξοδο που επιζητεί.

    Το παράρτημα στο τέλος του βιβλίου προσφέρει δυνατότητες για εξαιρετικές φεγγαρόποιτες, ενώ παρέχει γνώσεις για τα απειλούμενα ζώα, τον διαλογισμό αγάπης, μια παλιά μυστική τεχνική που βοηθάει κάποιον να αισθανθεί μεγαλύτερη στοργικότητα μέσω μιας ευχής, καθώς και άλλες παραμέτρους δραστηριοποίησης και αλλαγής νοοτροπίας.

    Για αναγνώστες από 5-6 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Άκουσε το τραγούδι των Μαχητών του Ντάο από την Athena Andreadis | Αθηνά Ανδρεάδη:

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι Μαχητές του Ντάο 2: Υπόθεση Λυπημένο Πάντα
    Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη
    Εικονογράφος: Γιάννης Σκουλούδης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάιος 2023
    Προσαρμογή εξωφύλ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14,5 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-3423-4

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular