More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι περιπέτειες του νεαρού Ιούλιου Βερν: Στον βυθό της θάλασσας, του Μιγκέλ...

    Οι περιπέτειες του νεαρού Ιούλιου Βερν: Στον βυθό της θάλασσας, του Μιγκέλ Γκαρθία

    Η σειρά περιπέτειας και μυστηρίου Οι περιπέτειες του νεαρού Ιουλίου Βερν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας μετρά ήδη εννέα τίτλους στην Ισπανία και ήδη ταξιδεύει για Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία. Ποια είναι η κεντρική της ιδέα; Ο συγγραφέας Μιγκέλ Γκαρθία τρυπώνει στα νεανικά χρόνια του Ιούλιου Βερν και λέει το εξής:

    Για να δημιουργήσει ο Βερν τον συναρπαστικό πλοίαρχο Νέμο που πρωταγωνιστεί στα μυθιστορήματά του 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (1870) και Το μυστηριώδες νησί (1875) πρέπει από κάπου να εμπνεύστηκε. Από πού; Από τον ναυτικό εκείνο που οι φίλοι του κι αυτός είχαν γνωρίσει πολλά χρόνια πριν, όταν ακόμη πήγαιναν σχολείο. Μόνο που τώρα είναι εκείνος, ο φανταστικός πλοίαρχος Νέμο που γίνεται μάρτυρας των περιπετειών του νεαρού Βερν και των φίλων του και μας τα μαρτυρά όλα. Χάρη στις δικές του διηγήσεις ανακαλύπτουμε τις περιπέτειες του νεαρού Ιουλίου Βερν και την πηγή έμπνευσης για όλες τις απίθανες ιστορίες που αποτύπωσε αργότερα στα βιβλία του.

    Στην Ελλάδα η σειρά μετρά 4 βιβλία, Το χαμένο νησί, Ο καταραμένος φάρος, Η Πύλη της Αβύσσου και πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο Στον βυθό της θάλασσας. Στο οποίο μεταφερόμαστε στη Νάντη της Γαλλίας, το καλοκαίρι του 1840, όπου ο νεαρός Ιούλιος και οι φίλοι του, ο Χουάν, γιος Ασιατών μεταναστών, η Καρολίνα, ξαδέρφη του Ιούλιου και από ευκατάστατη οικογένεια επίσης και η Μαρί που προέρχεται από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και υπερασπίζεται τους αδύναμους, βλέπουν με έκπληξη τους ψαράδες να επιστρέφουν στο λιμάνι με τις βάρκες τους γεμάτες δύσοσμα ψάρια με λέπια που είχαν ένα παράξενο πρασινωπό χρώμα και μάλιστα καταλήγουν στα δίχτυα των ψαράδων ήδη νεκρά από άλλο λόγο. Φταίνε τα εργοστάσια που ρίχνουν επικίνδυνες ουσίες σε εκείνη την αλιευτική ζώνη; Μα… δεν υπάρχουν εκεί εργοστάσια.

    “Τότε, ό,τι έχει σκοτώσει τα ψάρια μπορεί να είναι μόνο… στη θάλασσα” είπε ο Ιούλιος.
    “Στον βυθό της θάλασσας, για να είμαστε ακριβείς”, επισήμανε ο Νέμο. “Κάτι αγκυροβολημένο στον βυθό με κάποιο τρόπο, ή που είναι τόσο βαρύ, ώστε να μην μετακινείται. Αλλιώς τα κύματα θα το παράσερναν και θα σκότωνε ψάρια απ’ όπου κι αν περνούσε…”

    “Οι κυνηγοί της Περιπέτειας του 21ου αιώνα δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό!”. Ο Ιούλιος και οι φίλοι του αποφασίζουν να εξερευνήσουν τον βυθό της θάλασσας και επιβιβάζονται στον αγκυροβολημένο εδώ και καιρό Ναυτίλο μαζί με τον πλοίαρχο Νέμο για ν’ ανακαλύψουν την αιτία της καταστροφής. Και θα τη βρουν…

    Ο Ιούλιος έχει ιδρύσει με τους φίλους του και κρυφά από τους συντηρητικών αρχών γονείς του τη “Λέσχη των Κυνηγών της Περιπέτειας του 21ου αιώνα”, μια λέσχη που κοιτάζει μπροστά και θέλει… να ταξιδέψει στο μέλλον.

    Δύσκολο πρότζεκτ αυτό που ανέλαβε ο Μιγκέλ Γκαρθία. Κι όμως το πάει πολύ καλά. Βαθιά γνώση για τον κόσμο του Βερν, ατμόσφαιρα και γραφή που παραπέμπει στον μεγάλο Ιούλιο της λογοτεχνίας, καλοφτιαγμένο μυστήριο, το οποίο συντηρείται μέχρι το τέλος, προσεγμένη γλώσσα, ωραίοι διάλογοι και εναλλαγή με αφηγηματικά μέρη. Μια περιπέτεια που διαβάζεται πολύ ευχάριστα και λειτουργεί με επιτυχία σαν έναν προπομπός, ένα prequel των βιβλίων του Βερν. Παράλληλα, η μυθοπλαστικών αναγκών τοποθέτηση του Ιούλιου σε προεφηβική ηλικία ως ένας χαρισματικός εντεκάχρονος από ευκατάστατη, συντηρητική οικογένεια, που λατρεύει τις εφευρέσεις, τις επιστήμες, τη φαντασία, την τεχνολογία και βλέπει πολύ πιο μπροστά από την εποχή του αλλά και η θεώρηση του Πλοιάρχου Νέμο ως πραγματικό πρόσωπο που γνώρισε τον Ιούλιο σε νεαρή ηλικία είναι πολύ έξυπνη και ο συγγραφέας τις υποστηρίζει εξαιρετικά καλά.

    Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι περιπέτειες του νεαρού Ιούλιου Βερν: Στον βυθό της θάλασσας
    Συγγραφέας: Μιγκέλ Γκαρθία
    Εικονογράφηση: Alexandre Chaudret (εξώφ.) & Paco Porres (εσωτ.)
    Τίτλος πρωτοτύπου: En El Fondo Del Mar
    Μετάφραση: Κάλλια Ταβουλάρη
    Εκδόσεις: Μίνωας Μάιος, 2020
    Σελίδες: 200
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-02-1533-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular