More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΟι περιπέτειες του νεαρού Ιούλιου Βερν: Παγιδευμένοι στη Σελήνη, του Μιγκέλ Γκαρθία

    Οι περιπέτειες του νεαρού Ιούλιου Βερν: Παγιδευμένοι στη Σελήνη, του Μιγκέλ Γκαρθία

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Μπορούμε να αψηφούμε τους ανθρώπινους νόμους, αλλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στους φυσικούς.
    Ιούλιος Βερν

    Οι περιπέτειες του νεαρού Ιουλίου Βερν, η σειρά περιπέτειας και φαντασίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας έφτασε στο πέμπτο βιβλίο της. Μετά τα Το χαμένο νησί, Ο καταραμένος φάρος, Η Πύλη της Αβύσσου και Στον βυθό της θάλασσας, σειρά έχει το βιβλίο Παγιδευμένοι στη Σελήνη, όπου παραμένουμε στη Ναντή της Γαλλίας, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο.

    Ας θυμηθούμε όμως πρώρα ποια είναι η κεντρική ιδέα της σειράς. Ο συγγραφέας Μιγκέλ Γκαρθία τρυπώνει στα νεανικά χρόνια του Ιούλιου Βερν με ένα πολύ ενδιαφέρον σκεπτικό που λέει το εξής:

    Για να δημιουργήσει ο Βερν τον συναρπαστικό πλοίαρχο Νέμο που πρωταγωνιστεί στα μυθιστορήματά του 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (1870) και Το μυστηριώδες νησί (1875) πρέπει από κάπου να εμπνεύστηκε. Από πού; Από τον ναυτικό εκείνο που οι φίλοι του κι αυτός είχαν γνωρίσει πολλά χρόνια πριν, όταν ακόμη πήγαιναν σχολείο. Μόνο που τώρα είναι εκείνος, ο φανταστικός πλοίαρχος Νέμο που γίνεται μάρτυρας των περιπετειών του νεαρού Βερν και των φίλων του και μας τα φανερώνει όλα. Χάρη στις δικές του διηγήσεις ανακαλύπτουμε τις περιπέτειες του νεαρού Ιουλίου Βερν και την πηγή έμπνευσης για όλες τις απίθανες ιστορίες που αποτύπωσε αργότερα στα βιβλία του.

    Πέμπτο βιβλίο, λοιπόν, και μεταφερόμαστε, όπως είπαμε, στη Ναντή, τέλη καλοκαιριού του 1840, όπου συναντάμε τον νεαρό Ιούλιο και τους φίλους του, τον Χουάν, γιο Ασιατών μεταναστών, την ξαδέρφη του Καρολίνα και την από φτωχή οικογένεια 11χρονη Μαρί που νοιάζεται πάντα όσους έχουν ανάγκη.

    “Σίγουρα κάποιοι από σας” ξεκίνησε να λέει πάλι ο διευθυντής {του σχολείου Καλή Παράδοση, κύριος Κλαύδιος Ματιέ}, αλλά δεν κοιτούσε όλους τους μαθητές που ήταν στη σειρά στην αυλή, παρά είχε καρφώσει το βλέμμα του στον Ιούλιο “θα ξέρετε ότι κάθε δύο χρόνια γίνεται στη Γαλλία ένας διαγωνισμός για νεαρούς εφευρέτες, όπως θα ξέρετε επίσης ότι το βραβείο θα δοθεί φέτος στην πόλη μας… “

    “Η Καλή Παράδοση, από τότε που υπάρχει, έχει κερδίσει μεγάλη φήμη στη Ναντή” είπε ο Ματιέ παγερά. “Όλος ο κόσμος σκέφτεται, και δίκαια, ότι εδώ εκπαιδεύουμε  τους καλύτερους μαθητές. Γι’ αυτό οι αρχές της πόλης μού ζήτησαν να συμμετέχει στον διαγωνισμό ένας μαθητής από το σχολείο μας”.

    “Για το καλό του σχολείου μας δέχθηκα, αν και νομίζω ότι αυτού του είδους οι διαγωνισμοί προωθούν επιζήμιες ιδέες”.

    Ο διευθυντής του σχολείου όπου πηγαίνει ο νεαρός Ιούλιος συμπύκνωσε σε τρεις φράσεις το βασικό γεγονός γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται το πέμπτο αυτό βιβλίο της σειράς. Οι μαθητές θα ψηφίσουν τους επικρατέστερους και θα τους υποβάλλουν στη διεύθυνση για να επιλέξει. And the winner is…

    “Ο μαθητής που εκλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Καλή Παράδοση στον Εθνικό Διαγωνισμό Νεαρών Εφευρετών είναι ο Ιούλιος Βερν”.

    Ο Ιούλιος θέλει να παρουσιάσει έναν πύραυλο που σχεδίασε μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και ο οποίος θα ταξιδέψει στη Σελήνη. Ωστόσο, μία εβδομάδα πριν τον διαγωνισμό, η αποθήκη όπου ο Ιούλιος φύλαγε τον πύραυλο καίγεται από κάποιους και ο πύραυλος… έχει κάνει φτερά! Μια περίεργη συνωμοσία υφαίνεται βρίσκεται σε εξέλιξη! Τι θα κάνει ο Ιούλιος και οι φίλοι του;

    Πηγαίνουν να τον βρουν ασφαλώς. Μα βρίσκονται σε ένα τοπίο σεληνιακό! Ούτε δέντρο, ούτε φυτά, μόνο κρατήρες σαν από μετεωρίτες. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική Τι παράξενο! Αυτό το μέρος μοιάζει με τη Σελήνη…

    Αν και στην αρχή είναι βραδύκαυστο και κάποιες φορές αισθάνθηκα ότι φλυαρεί μετά το πρώτο τέταρτο του βιβλίου, αρχίζει να παίρνει φόρα και να κινείται στα καλά στάνταρ που βιώσαμε στα προηγούμενα βιβλία. Με καλό ρυθμό, με ενδιαφέρουσα πλοκή και γεγονότα, με αγωνία σε καλές δόσεις, με ρέον κείμενο και με ένα τέλος που θα αρέσει.

    Είναι μια πολύ έξυπνη σειρά που μας αρέσει και τη θεωρούμε καλή περίπτωση για αναγνώστες 8-12 ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Αν και αργό στην αρχή, στην πορεία γίνεται εύρυθμο, γρήγορο, με καλή πλοκή και γεγονότα, πιάνοντας τα στάνταρ των προηγούμενων βιβλίων της σειράς.
    • Μια καλή σειρά, πάνω σε μια έξυπνη ιδέα (ο Ιούλιος Βερν νεαρός).

    Το Soundtrack του βιβλίου

    JV Jules Verne Main Theme

    Jules Verne on the moon

    JV Ep103 Contes de voyages

    Overture · Les Baxter

    JV Ep109 Falling and Finale

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι περιπέτειες του νεαρού Ιούλιου Βερν: Παγιδευμένοι στη Σελήνη
    Τίτλος πρωτοτύπου: Atrapados En la Luna
    Συγγραφέας: Μιγκέλ Γκαρθία
    Εικονογράφηση: Alexandre Chaudret (εξώφ.) & Paco Porres (εσωτ.)
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2020
    Μετάφραση: Κάλλια Ταβουλάρη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Δάφνη Χρήστου
    Ατελιέ: Ιάκωβος Ψαρίδης
    Σελίδες: 208
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1625-7

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular