More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΒασιλιάδες της βαβούρας (2): Τεμπελόσκυλα σε φόρμα, του Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ

    Βασιλιάδες της βαβούρας (2): Τεμπελόσκυλα σε φόρμα, του Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 11+ (target 12-16) – Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους

    βαβούρα < ηχομιμητική λέξη, ίσως από την ελληνιστική κοινή βαβάζω (=φωνάζω) με κατάληξη -ούρα (κατά τα λεξικά Τριανταφυλλίδη και Μπαμπινιώτη)

    Μεικτό σχολείο “Άλμπερτ Αινστάιν”. Ο διευθυντής Κακαντού, μετά την τελευταία σκανταλιά όπου κάλυψε με σπρέι όλη πρόσοψη του κτιρίου, ορκίστηκε πως θα πετάξει έξω απ’ το σχολείο τον Αμπντί Χαλμάν, τον μεγαλύτερο φαρσαδόρο όλων των εποχών, τον βασιλιά της Βαβούρας, αν αποδειχθεί ότι έχει την παραμικρή σχέση με κάποια σκανταλιά. Έτσι, εδώ και τρεις εβδομάδες ο Αμπντί είναι φρόνιμος και ήσυχος. Και όλη η γκετοσυμμορία μαζί του, ο Κοζάκος Γκλεμπ Γκολούμπεβ, ο Αφγανός Γιάβιντ Ανσαρί και ο “αργούτσικος” Εϊμέν Κοκόγλου.

    Όσο περνά ο καιρός το πράγμα γίνεται και χειρότερο, η γκετοσυμμορία και ο Αμπντί γίονται όλο και καλύτερα παιδιά, μέχρι που μελετούν και διαβάζουν. Όμως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Ο Γιούστους και η παρέα του ξύνει τα νύχια του για κόντρες και φάρσες, ενώ ο Αμπντί κάνει ό,τι μπορεί για να ξαναγίνει κακός μαθητής και δηλώσει άσος στο παρκούρ. Μάλιστα ο διευθυντής παίρνει πίσω την επίπληξη που του είχε κάνει, πράγμα που ανακουφίζει τον Αμπντί, καθώς φαίνεται ότι ο δράστης του σπρέι στην πρόσοψη ήταν άλλος.

    Η νέα πρόκληση έχει το όνομα “Δοκιμασία για πολεμιστές νίντζα”. Και βγαίνει από το στόμα του Αμντί:

    “Το να συνεχίσουμε τη μάχη στο σχολείο παραείναι επικίνδυνο. Εξαιτίας του Κακαντού-τύπου κι έτσι. Δε θέμε να φάμε στο καπάκι κι άλλη επίπληξη ή κάτι τέτοιο. Γι’ αυτόν τον λόγο από δω και πέρα δε θα κάνουμε πια καμία μάχη, αλλά μια ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ-ΓΙΑ-ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ-ΝΙΝΤΖΑ!!! Και μάλιστα όχι στο σχολείο, αλλού. Παρ’ όλα αυτά όμως, ο νικητής θ’ αξίζει τον τίτλο του KING OF SCHOOL. Λοιπόν, τι λέτε;”

    Αυτός είναι ο νέος πόλεμος μεταξύ των συμμοριών του Γιούστους που ήταν καινούριος (στο προηγούμενο βιβλίο) στο σχολείο και του Αμπντί. Ποιος θα κερδίσει σε αυτήν την αναμέτρηση που παρακολουθεί όλο το σχολείο και περιλαμβάνει δύσκολες δοκιμασίες αλλά και δολιοφθορά του αντιπάλου; Το αποτέλεσμα θα είναι… καθηλωτικό και απρόσμενο!

    Μετά το Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα οι Βασιλιάδες της βαβούρας επιστρέφουν με το δεύτερο βιβλίο τους το οποίο χτίζει πάνω στα θεμέλια του πρώτου ως προς το ύφος της γλώσσας, τους μαθητικούς συσχετισμούς και την περιρρέουσα κουλτούρα, πηγαίνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα όλο αυτό. Φανερώνει τα μικρά, σταθερά οφέλη όταν ένα παιδί, εθισμένο στην παρατήρηση και την αταξία, επιβραβεύεται, όταν δημιουργείται γύρω του ένα διαφορετικό πλαίσιο που δεν ενθαρρύνει την παρεκτροπή, δείχνει εναλλακτικούς τρόπους “σύγκρουσης”, μπαίνει λίγο βαθύτερα στον τρόπο που σκέφτονται αυτά τα παιδιά που φοβούνται μην χάσουν το παράσημο του ταραξία και που βλέπουν ως στίγμα την καλή επίδοση και συμπεριφορά. Τέλος, παρά την απουσία fair play, αυτό θα κάνει τελικά την εμφάνισή του, φανερώνοντας της αξίες της αναγνώρισης του αντιπάλου, της ανακωχής και άλλων διακλαδώσεών τους.

    Η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ Γιούστους και Αμπντί σε πρώτο πρόσωπο και η εξέλιξη της ιστορίας προχωρά με αυτόν τον πολύ έξυπνο τρόπο. Να προσθέσουμε ξανά ότι σπουδαία δουλειά κάνει ο εικονογράφος Σεμπάστιαν Χάιντελ, ο οποίος παίζει σπουδαίο ρόλο στην εικόνα του βιβλίου σε παιδιά που δεν έχουν ιδιαίτερα θερμή σχέση με την ανάγνωση.

    Είναι από τα βιβλία αυτό που μπορεί να ζεστάνει κάπως ένα παιδί που δεν διαβάζει λογοτεχνία σε αυτές τις ηλικίες.

    Για παιδιά περίπου περίπου 11-12+

    Με μια ματιά

    • Δεύτερο βιβλίο για τους Βασιλιάδες της βαβούρας που χτίζει πάνω στα θεμέλια του πρώτου ως προς το ύφος της γλώσσας, τους μαθητικούς συσχετισμούς και την περιρρέουσα κουλτούρα, φανερώνοντας όμως επιπρόσθετα τα οφέλη που έχει ένα εθισμένο στην παρατήρηση παιδί όταν δεν αποφασίζει να απέχει -για διάφορους λόγους- από την σκανταλιά. Η κόντρα πάντως μεταξύ των δύο αρχηγικών φυσιογνωμιών καλά κρατεί και στο τέλος θα δούμε αν θα κερδίσει κερδίσει κάποιος και τι…
    • Σπουδαία δουλειά στην εικονογράφηση από τον Σεμπάστιαν Χάιντελ, κάνει το βιβλίο πιο ελκυστικό σε παιδιά που δεν έχουν θερμή σχέση με την ανάγνωση.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Revolutions-Jean Michel Jarre

    Ed Sheeran – Perfect

    The Odd Couple theme song- Neal Hefti

    The Munsters – Theme- Jack Marshall

    Shadmehr Aghili – Entekhab

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Βασιλιάδες της βαβούρας: Τεμπελόσκυλα σε φόρμα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Kings of chaos. Fit wie ein Faultier
    Συγγραφέας: Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ
    Εικονογράφηση: Σεμπάστιαν Χάιντελ
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Νοέμβριος 2020
    Μετάφραση: Δέσποινα Κλεομβρότου
    Μεταγλώττιση σχεδίων: Απόστολος Ιωάννου
    Σελίδες: 144
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-03-6813-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular