More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΟι πρώτες μου 100 λέξεις, του Έντουαρντ Άντεργουντ (ένα λεξικό για παιδιά...

    Οι πρώτες μου 100 λέξεις, του Έντουαρντ Άντεργουντ (ένα λεξικό για παιδιά 1-3 ετών)

    Μετά τους 6 μήνες το βρέφος αρχίζει σταδιακά τις πρώτες του συλλαβές που για εκείνο είναι ολόκληρες λέξεις. Μα, μαμ, μπα, πα, που αντιστοιχούν σε μαμά, φαγητό, μπαμπά, παππού κ.ο.κ. Σιγά σιγά αρχίζει ένα γρήγορο ταξίδι αναζήτησης λέξεων και εικόνων, μια έμφυτη δίψα του να μάθει, να γνωρίσει τον κόσμο στον οποίο το φέραμε και για τον οποίο δεν ξέρει τίποτε άλλο από το στήθος της μάνας του.

    Τα ερεθίσματα που του δίνουμε είναι εξόχως σημαντικά. Βιβλία. Εικόνες και σύντομος λόγος. Τώρα είναι η ώρα, κάπου μεταξύ 10 μηνών και τριών περίπου ετών (όχι σταματά μετά αυτό το ταξίδι) να πλουτίσει το παιδί το λεξιλόγιό του, να γνωρίσει τον κόσμο, να μάθει ονόματα πραγμάτων και ζώων. Γιατί έτσι θα μπορέσει μετά να περάσει στις έννοιες και τις ιδέες, τα πιο αφηρημένα, που θα χρειαστεί άλλος αγώνας για να τα κατανοήσει.

    Το βιβλίο του γνωστού Βρετανού εικονογράφου Έντουαρντ Άντεργουντ είναι ένας τόμος-λεξικό με σκληρές, ανθεκτικές σελίδες, όπου απεικονίζονται εκατό ζώα, αντικείμενα, μέρη του σπιτιού ή του ευρύτερου περιβάλλοντος, φρούτα και λαχανικά, μεταφορικά μέσα, μέρη του σώματος και άλλα. Οι εικόνες είναι καθαρές και ευκρινείς, σε κάθε εικόνα αναγράφεται η λέξη (με το γνωστό πρόβλημα με το ελληνικό γ να υφίσταται), ενώ τα χαριτωμένα αναδιπλούμενα μέρη αποκαλύπτουν νέες εικόνες πίσω τους.

    Το λεξικό αυτό, ευχάριστο και κατατοπιστικό, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους γονείς ως μια απλή περιδιάβαση σε λέξεις: “να, κοίτα, μία πάπια… πώς τη λένε; Πά-πια”. Όχι! Αυτός είναι ένας μόνο τρόπος ανάγνωσης ενός λεξικού. Ο άλλος είναι να δημιουργείτε ιστορίες όπου κάθε φορά πρωταγωνιστούν και διαφορετικά ζώα και αντικείμενα, συμπλέκοντάς τα μεταξύ τους ευρηματικά και κάνοντας το λεξικό αυτό μια κάθε φορά νέα εμπειρία για το παιδί. Άλλωστε το παιδί δεν πρόκειται να αφομοιώσει με την πρώτη ή την δέκατη φορά και τις εκατό λέξεις του, άρα πρέπει κάθε φορά να του αλλάζουμε χαρακτήρα. Π.χ.

    Στην πρώτη σελίδα, ας πούμε, βλέπετε ζώα και πράγματα στο αγρόκτημα. Μπορούμε να φτιάξουμε, λοιπόν, μία επιτόπια ιστορία που πρωταγνιστούν το τρακτέρ, η χήνα, ο τράγος, το πρόβατο, το δέντρο, το κουνέλι κτλ. Ας πούμε… μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένας αγρότης που ανέβηκε στο τρακτέρ και ξαφνικά βρήκε μπροστά του ένα κουνέλι χοροπηδηχτό. Χοπ χοπ χοπ! Και το κουνέλι πήδηξε… ωωωωωωπ… πάνω στο τρακτέρ. “Πάμε βόλτααααα”, είπε… Και ύστερα συνάντησαν…” Συνεχίστε κατά την έμπνευση της στιγμής κάθε φορά. Στα παιδιά αρέσει το απρόβλεπτο όσο και το ίδιο!

    Πολύ χρήσιμο βιβλίο για παιδιά 10 μηνών μέχρι περίπου 3 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι πρώτες μου 100 λέξεις
    Συγγραφέας: Edward Underwood
    Εικονογράφηση: Edward Underwood
    Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
    Τίτλος πρωτοτύπου: 100 first words
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Φεβρουάριος 2020
    Σελίδες: 14
    Μέγεθος: 24 Χ 29
    ISBN: 978-618-03-2150-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular