More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟλοκληρώθηκε το τριετές έργο «Balkan Translation Collider» για τη λογοτεχνία των δυτικών...

    Ολοκληρώθηκε το τριετές έργο «Balkan Translation Collider» για τη λογοτεχνία των δυτικών Βαλκανίων

    Την τελευταία μέρα του 2023, μαζί με το έτος, ολοκληρώθηκε και το έργο «Balkan Translation Collider» που υποστηρίχθηκε από το εξαετές πρόγραμμα Creative Europe το οποίο τα έτη 2021-2027 με προϋπολογισμό 2,44 δισ. ευρώ (έναντι 1,47 δισ. ευρώ του προηγούμενου προγράμματος 2014-2020) επένδυσε σε δράσεις που ενισχύουν την πολιτιστική πολυμορφία και ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προκλήσεις των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων.

    Το «Balkan Translation Collider» ήταν ένα πρότζεκτ που κεντρικό στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει τη λογοτεχνία των χωρών των Βαλκανίων μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, ως ένα από τα γνωστότερα χωνευτήρια πολιτισμών, γλωσσών και ταυτοτήτων. Το τριετές έργο Balkan Translation Collider επινοήθηκε για την ενίσχυση των διασυνοριακών λογοτεχνικών δικτύων και την προώθηση της δημιουργικής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και μεταξύ άλλων περιοχών της Ευρώπης.

    Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 από το Ίδρυμα Next Page Foundation με έδρα τη Βουλγαρία, το οποίο δημιούργησε συνεργασίες με τον σερβικό λογοτεχνικό οργανισμό ARGH, το αλβανικό περιοδικό λογοτεχνίας και πολιτισμού Poeteka, το κροατικό λογοτεχνικό πρακτορείο Sandorf, το North Macedonia’s Goten Publishing, καθώς εκείνα των Δήμων Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου.

    Στο πρόγραμμα, όπως έγινε αντιληπτό, συμμετείχαν τα κράτη των Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας, Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Ένα μέρος του έργου φιλοξενήθηκε μάλιστα σε ειδική εκδήλωση της τελευταίας έκθεσης της Φρανκφούρτης Frankfurter Buchmesse 2023 τον περασμένο Οκτώβριο, δίνοντας τη δυνατότητα στους μετέχοντες να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του έργου.

    Κατά τη διάρκεια των δύο συνεδριών που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο στη Βόρεια Μακεδονία το 2022 και το δεύτερο στην Αλβανία το 2023, συμμετείχαν περισσότεροι από 20 ομιλητές από τα Δυτικά Βαλκάνια και τις χώρες της ΕΕ.

    Η Ελλάδα μάλλον δεν ήταν.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular