More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟ Έλμερ και οι φάλαινες, Ο Έλμερ & οι ιστορίες για όνειρα...

    Ο Έλμερ και οι φάλαινες, Ο Έλμερ & οι ιστορίες για όνειρα γλυκά, του Ντέιβιντ Μακ Κι

    Διαβάζεται σε 4′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-5) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ο Μακ Κι το 2006 ήταν υποψήφιος για το μεγάλο βραβείο Άντερσεν ενώ πέρσι τιμήθηκε με το Βραβείο της Βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ανάγνωσης BookTrust για το σύνολο του έργου του, κάτι που τον εξέπληξε ιδιαίτερα αφού δεν είχε λάβει ποτέ κάποιο βραβείο. «Για να είμαι ειλικρινής νομίζω πως είχαν κάνει λάθος. Είναι εκπληκτικό όλο αυτό, δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω. Σε κάθε περίπτωση, δέχομαι τη βράβευση αυτή με μεγάλη χαρά. Πάντα αναρωτιόμουν αν ένα βραβείο για το σύνολο του έργου κάποιου σήμαινε αυτόματα ότι αυτό ήταν, όλα είχαν τελειώσει. Αλλά, υποθέτω, πως τουλάχιστον πρέπει να τελειώσω πρώτα το βιβλίο που δουλεύω τώρα για να πω κάτι τέτοιο».

    Ο μοναδικός Έλμερ του Ντέιβιντ Μακ Κι επιστρέφει. Με αυτό το ελκυστικό μείγμα φαντασίας, ρεαλισμού, διαφορετικότητας, απλότητας και απουσίας κάθε λογής -ισμών (διδακτισμών κτλ), ο Βρετανός δημιουργός στέλνει στην Ελλάδα μέσω των εκδόσεων Πατάκη δύο νέα βιβλία του, τα Ο Έλμερ και οι φάλαινες και Ο Έλμερ και οι ιστορίες για όνειρα γλυκά.

    Στο πρώτο, ο ελέφαντας παππούς Έλντο, παρακινεί τον Έλμερ και τον ξάδερφό του τον Γουίλι να ακολουθήσουν το ποτάμι και να δουν στη θάλασσα τις φάλαινες να περνούν. Ο Έλμερ και ο Γουίλι το πράττουν και φεύγουν μόνοι. Οι κροκόδειλοι τους παρακινούν να φτιάξουν μια σχεδία για να πλεύσουν στο ποτάμι και να μην περπατήσουν όλον αυτόν τον δρόμο. Η πορεία τους έχει ομορφιές και εμπόδια, αλλά η άφιξή τους στη θάλασσα θα τους αποζημιώσει.

    Ένας παππούς που μοιράζεται τις εμπειρίες του και παρακινεί τους νεότερους να ξεκολλήσουν από την στασιμότητα. Δυο νέοι που βλέπουν την πρόκληση και ταξιδεύουν, αποκτώντας εμπειρίες, γνώσεις και παραστάσεις ομορφιάς μέσα στο βλέμμα τους. Ένας συγγραφέας που βρίσκει έναν μαγικό τρόπο να στρέψει το βλέμμα μας στην μετανάστευση των φαλαινών, μια ετήσια βιολογική συνήθεια που μπορεί να φτάσει ως και τα δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα σε διάφορες θάλασσες του κόσμου.

    Θαυμάσια στα υλικά της μέσα στην απλότητά της ιστορία.

    Στο δεύτερο βιβλίο, που κυκλοφόρησε μαζί αυτόν τον Σεπτέμβριο, ο Έλμερ κρατά τον Μελ και τη Στέλλα, δυο μικρά ελεφαντάκια για να πάει η μητέρα τους επίσκεψη στην αδερφή της. “Α, και θα επιστρέψω αργά, θα πρέπει να τους βάλεις για ύπνο. Μια ιστορία θα είναι ό,τι πρέπει, να, όπως αυτή για το ιπτάμενο χαλί“, του είπε κι έφυγε.

    Ο Έλμερ τα πηγαίνει έναν μεγάλο περίπατο για να τα κουράσει και να κοιμηθούν το βράδυ ευκολότερα. Συναντούν συνεχώς ζώα που ρωτούν τον Έλμερ που πηγαίνει. Εκείνος τους απαντά ότι πάει τα μικρά βόλτα για να τα κουράσει. Τότε όλα τον παροτρύνουν να τους πει μια ιστορία. “Μια ιστορία θα είναι ό,τι πρέπει”. Και όταν έρχεται η νύχτα, τα ελεφαντάκια ζητούν ιστορία από τον Έλμερ. Κι εκείνος θα τους πει μία, μόνο που… δε θα χρειαστεί να πει όλες όσες τους είπαν τα ζώα!

    Τα ζώα ξέρουν όλα από μια ιστορία που τους έχει πει ο Έλμερ. Άρα ο Έλμερ είναι μεγάλος παραμυθάς δίχως να μας το δώσει ομολογημένο ο συγγραφέας. Η μητέρα πηγαίνει τα παιδιά της στον Έλμερ ο οποίος τα δέχεται αδιαμαρτύρητα. Ο Έλμερ αντί να πετάξει σε καμιά πολυθρόνα με κανά τάμπλετ, τα πηγαίνει βόλτα, για να κουράσει λέει. Μέσα από αυτήν την βόλτα τα δυο ελεφαντάκια βλέπουν ένα σωρό διαφορετικά πράγματα και ζώα, κάτω από την ασφαλή σκέπη του Έλμερ.

    Πάνω απ’ όλα, ο Μακ Κι αναδεικνύει την τεράστια αξία των παραμυθιών/ιστοριών για την ψυχική ισορροπία των παιδιών αλλά και τη δύναμή τους ως ιστορίες καληνύχτας, δίχως όμως να τις καθιστά ως γιατρικό αδιαμφισβήτητο. Είναι το περπάτημα, η φυσική κίνηση, η δράση που παίρνει τα πρωτεία της ζωής και οι όμορφες ιστορίες ακολουθούν.

    Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν λέει ο Μακ Κι. Τίποτα δεν δίνει έτοιμο, τίποτα δεν θα δεις γραμμένο. Κι αυτή είναι η ασύγκριτη γοητεία του Έλμερ. Τίποτα δεν λέγεται και όλα μαρτυρούνται και φανερώνονται.

    Ο Έλμερ είναι έξοχος για τα παιδιά 3-6 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Σχόλιο Απ. Πάππου

    Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στα εσώφυλλα των βιβλίων του Έλμερ τα οποία με περισσή φροντίδα φιλοτεχνεί ο Ντ. Μακ Κι. Αυτά τα δισέλιδα λειτουργούν συμπεριληπτικά, ενσωματώνουν βασικές όψεις της ιστορίας, ενώ προσφέρουν μιας πρώτης τάξης οπτική αφήγηση που μπορεί το παιδί-αναγνώστης να αποκρυπτογραφήσει, να προσδώσει λεκτικό περιεχόμενο, να υποθέσει για την ιστορία που θα διαβάσει. Επίσης, σε αυτά τα εσώφυλλα, ο Μακ Κι μοιάζει απελευθερωμένος, παίζοντας με ακόμα πιο δικούς του εικαστικούς κώδικες. Αξίζει να τα προσέξετε και να δώσετε και τη δική σας εικαστική έκταση σε αυτά.

    Με μια ματιά

    • Ο μοναδικός Έλμερ του Ντέιβιντ Μακ Κι επιστρέφει. Με αυτό το ελκυστικό μείγμα φαντασίας, ρεαλισμού, διαφορετικότητας, απλότητας και απουσίας κάθε λογής -ισμών (διδακτισμών κτλ), ο Βρετανός δημιουργός στέλνει στην Ελλάδα μέσω των εκδόσεων Πατάκη δύο νέα βιβλία του, τα Ο Έλμερ και οι φάλαινες και Ο Έλμερ και οι ιστορίες για όνειρα γλυκά. Τίποτα δεν λέει ο Μακ Κι. Τίποτα δεν δίνει έτοιμο, τίποτα δεν θα δεις γραμμένο. Κι αυτή είναι η ασύγκριτη γοητεία του Έλμερ. Τίποτα δεν λέγεται και όλα μαρτυρούνται και φανερώνονται.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Foivos Delivorias – The Little Elephant – Official Animation Video

    Elmer The Patchwork Elephant song lyrics

    Alex Heffes – The Waterhole & Enter the Queen (From “The Elephant Queen” Soundtrack)

    Henry Mancini – Baby Elephant Walk

    Glenn Miller & The Modernaires – Elmer’s Tune

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Έλμερ και οι φάλαινες
    Ο Έλμερ και οι ιστορίες για όνειρα γλυκά
    Τίτλος πρωτοτύπου: Elmer and the Whales
    Elmer and the Bedtime Story
    Συγγραφέας: Ντέιβιντ Μακ Κι
    Εικονογράφος: Ντέιβιντ Μακ Κι
    Εκδόσεις: Πατάκη, Αύγουστος 2021
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 Χ 27,5
    ISBN: 978-960-16-9573-0
    978-960-16-9561-7

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular