More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΟ αριθμός κυκλοφορίας του Αΐ-Βασίλη-Τα φυλλαράκια των μαθηματικών

    Ο αριθμός κυκλοφορίας του Αΐ-Βασίλη-Τα φυλλαράκια των μαθηματικών

    Τα Φυλλαράκια των Μαθηματικών βρίσκουν πάντα πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους για να παίξουν με τις μαθηματικές έννιοες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φύλλο 17. Έχοντας φτιάξει τη χρονοκάψουλα, τα φιλαράκια κατασκευάζουν και την πινακίδα με τον αριθμό κυκλοφορίας. Για να συμπληρωθούν οι αριθμοί τα παιδιά απαντούν σε αστείες ερωτήσεις τύπου:
    – Πόσα αφτιά έχεις;
    – Πόσες τσέπες έχει το αγαπημένο σου παντελόνι;
    – Πόσα ποτήρια φυσικό χυμό πίνεις κάθε μέρα;
    Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε μια θαυμάσια ευκαιρία να παίξουμε με τους αριθμούς αλλά και να τους διαχωρίσουμε από τα γράμματα.

    Καθώς όμως πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μια παραλαγή της δραστηριότητας. Η ιστορία είναι απλή. Ο Αΐ-Βασίλης παίρνει κλήση από την τροχαία γιατί το έλκηθρό του δεν έχει πινακίδα κυκλοφορίας. Τα φιλαράκια σπέυδουν να τον βοηθήσουν. Χρειαζόμαστε τρία γράμματα και τέσσερις αριθμούς για να σχηματίσουμε την πινακίδα του Αΐ-Βασίλη. 

    Μπορούμε να κρύψουμε ερωτήσεις σε μικρά κουτάκια δώρων που θα βάλουμε στο σάκο του Αΐ-Βασίλη δημιουργώντας μια κληρωτίδα. Οι ερωτήσεις μπορούν να είναι πολλές:
    – Πόσα γλυκά τρώει κάθε μέρα;
    – Πόσες τσέπες έχει η στολή του;
    – Πόσες χελώνες σέρνουν το έλκηθρό του; 

    Αφού σχηματίσουμε και γράψουμε σε μια πλακέτα τον αριθμό κυκλοφορίας του Αΐ-Βασίλη, μπορούμε να παίξουμε κι ένα παιχνίδι που μοιάζει με την καυτή πατάτα. Βάζουμε χριστουγεννιάτικη μουσική και η πινακίδα κυκλοφορίας κινείται από χέρι σε χέρι. Μόλις σταματήσει η μουσική, το παιδί που την κρατάει πρέπει να "φορτώσει" στο έλκηθρο ένα δώρο που ούτε πουλιέται, ούτε αγοράζεται. Το παιχνίδι τελειώνει μόλις το έλκηθρό σας γεμίσει φιλιά, αγκαλιές, φίλους, αγάπη, γαργαλητό, χάχανα και χορό.

    Καλές γιορτές, Φιλαράκια! 

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular