More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα Μαγικά μολύβια, της Ζωής Βαλάση (εικ.: Βάσω Ψαράκη)

    Τα Μαγικά μολύβια, της Ζωής Βαλάση (εικ.: Βάσω Ψαράκη)

    «Ξέρετε, βέβαια, πως όλοι οι άνθρωποι έχουν φίλους.
    Οι φίλοι των μεγάλων είναι κάτι σοβαροί άνθρωποι που όλο κουβεντιάζουν για τα παλιά. Οι φίλοι των παιδιών είναι πολύ αλλιώτικοι…».

    Η Τρελούτσικη, είναι μια από τους αλλιώτικους φίλους των παιδιών. Μια ηλιαχτίδα που ξέρει και  λέει πολλά, πολλά παραμύθια και ταξιδεύει μαζί με τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς. Εκεί που τα χρώματα μιλούν, τσακώνονται και ξανασμίγουν, τα τραγούδια βγάζουν φτερά, ο παράξενος -δίχως σπάγκο, ουρά και σκουλαρίκια- ελεύθερος  χαρταετός γίνεται ταχυδρόμος του ουρανού, τα εργοστάσια παίζουν κουκουναροπόλεμο με τα πεύκα και τα σγουρά κύματα ανεβαίνουν στον ουρανό και γίνονται σύννεφα. Εκεί, στη χώρα των παραμυθιών, μπορείς να πετάξεις χωρίς φτερούγες, να κολυμπήσεις χωρίς νερό, να γράψεις χωρίς μελάνι. Τα λουλούδια ανθίζουν πάνω στο κύμα και τα αστέρια χορεύουν στους κάμπους. Εκεί, που τα φτερά του γαλάζιου παγονιού γίνονται οι μαγικές πένες… για να γράφει η Τρελούτσικη τις ιστορίες της και να γίνονται πραγματικότητα!

    «Τα μαγικά μολύβια» είναι μια επανέκδοση του κλασικού βιβλίου της Ζωής Βαλάση, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Κέδρος. Από τότε βρίσκεται σε πολλές τάξεις νηπιαγωγείων και παιδικές βιβλιοθήκες και έχει αγαπηθεί από γενιές αναγνωστών. Περιλαμβάνει 9 μικρές αυτοτελείς και πολύ όμορφες ιστορίες. Κάθε μία τους αγγίζει και μια θεματική ενότητα από το χρόνο, τις αλλαγές στη φύση, το περιβάλλον, τα χρώματα, τα ήθη και έθιμα… και απαντούν σε ερωτήματα με παραμυθένιο τρόπο. Πώς γεννήθηκαν τα χρώματα; Γιατί ανθίζουν οι αμυγδαλιές το χειμώνα και γιατί το Μάρτη, τον πρώτο μήνα της Άνοιξης κάνει κρύο; Όλα όσα μπορείς να εξηγήσεις και “αλλιώς” και να δώσεις μια διαφορετική μαγική ερμηνεία.

    Το κείμενο της Ζωής Βαλάση περιεκτικό, με πολλές μεταφορές και προσωποποιήσεις, εικονογραφεί. Αφήνει χώρο στη φαντασία και την ωθεί να φτιάξει νοητούς ονειρικούς κόσμους, να ταξιδέψει σε χώρες- καταστάσεις μαγικές, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Με διαλόγους που δίνουν αμεσότητα και κρατούν το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη ζωντανό.
    Η εικονογράφηση της Βάσως Ψαράκη είναι πολύ πλούσια, με έντονα ζωηρά χρώματα και μίνιμαλ φόρμες και γραμμές, πολύ ενδιαφέρουσα και ελκυστική.

    Ένα βιβλίο που παραμένει φρέσκο και ζωντανό, ένα βιβλίο πλεον κλασσικό.

    Βραβείο: Βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα Μαγικά μολύβια
    Συγγραφέας: Ζωή Βαλάση
    Εικονογράφηση: Βάσω Ψαράκη
    Εκδόσεις: Κέδρος, 1981, 2012
    Σελίδες: 59
    Μέγεθος: 25 Χ 18
    ISBN: 978-960-04-4314-1

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular