More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΟ ελέφαντας, του Πίτερ Κάρναβας (εικ.: Κυριάκος Αθανασιάδης)

    Ο ελέφαντας, του Πίτερ Κάρναβας (εικ.: Κυριάκος Αθανασιάδης)

    Ο Τσώρτσιλ είχε έναν κατάμαυρο σκύλο. Ο μπαμπάς της Όλιβ έχει ένα τεράστιο, γκρίζο ελέφαντα δίπλα του συνεχώς. Είναι πολύ μεγάλος και πολύ βαρύς και η Όλιβ θα ήθελε πολύ να τον διώξει αλλά δεν ξέρει  με ποιον τρόπο. Ο αγαπημένος της παππούς που μοιάζει με καλοσυνάτο σκιάχτρο, έχει ένα μωβ σακίδιο. Όταν το φοράει στην πλάτη σηματοδοτεί βόλτες κι ευχάριστες εκπλήξεις. Έχει κι αυτός ένα γκρίζο ζώο πλάι του. Μια γέρικη χελώνα αλλά η Όλιβ δεν την έχει προσέξει ποτέ. Έκανε την εμφάνισή της πλάι στον παππού τη μέρα που η ίδια έπεσε από το δέντρο της αυλής της, τη τζακαράντα όπου έχει τη σκεψοφωλιά της. Όμως η Όλιβ κατάφερε να διώξει τη χελώνα του παππού τραγουδώντας το αγαπημένο τους τραγούδι «Πλάι-Πλάι» στη σχολική γιορτή. Η δασκάλα της είχε ζητήσει να φέρουν ένα παλιό αγαπημένο αντικείμενο στη γιορτή του σχολείου και να μιλήσουν γι αυτό. Η Όλιβ θα ήθελε να πάει το αγαπημένο ποδήλατο της μαμάς της. Ο μπαμπάς της όμως παρόλο που έχει συνεργείο αναβάλει συνεχώς την επισκευή του. Ο καλύτερος φίλος της, ο Άρθουρ λέει ότι ο μπαμπάς της  δεν θα φτιάξει το ποδήλατο μέχρι να φτιάξει εκείνη τον μπαμπά της. Έτσι η Όλιβ αφενός παρουσιάζει στη σχολική γιορτή τον παππού της ως το πιο αγαπημένο της παλιό αντικείμενο αφετέρου βάζει ως στόχο να απομακρύνει από τη ζωή τους τον τεράστιο γκρι ελέφαντα.

    Η Όλιβ έχασε τη μαμά της όταν ήταν ενός έτους. Από τότε τη φροντίζει ο παππούς της γιατί όπως είπαμε ο ελέφαντας δεν αφήνει τον πατέρα της να ασχοληθεί μαζί της.  Παππούς και εγγονή περνούν πολλές όμορφες στιγμές μαζί τραγουδώντας, κουβεντιάζοντας και κάνοντας βόλτες. Ο παππούς δείχνει στην Όλιβ πολλά όμορφα παλιά πράγματα όπως την γραφομηχανή του και το πανέμορφο πικάπ του. Της μαθαίνει επίσης πώς να φτιάχνει χάρτινα αεροπλανάκια με τα οποία η Όλιβ μπορεί να φτιάχνει το κέφι των ανθρώπων γράφοντας όμορφα σημειώματα και πετώντας τα από το πιο ψηλό σημείο της πόλης.

    Ο Άρθρουρ, ο παππούς κι ένας χρωματιστός ελέφαντας θα βοηθήσουν την Όλιβ να θυμίσει στον πατέρα της ότι όλοι οι ελέφαντες δεν είναι γκρι…

    “Ο ελέφαντας” δεν είναι μια απλή ιστορία για την κατάθλιψη. Είναι μια υπέροχα τρυφερή ιστορία για την ενσυναίσθηση, τις σχέσεις, τη διαχείριση της απώλειας. Ο συγγραφέας με άμεσο και αληθινό λόγο και ύφος καταφέρνει αβίαστα να συγκινήσει ακόμα και τον ενήλικα αναγνώστη. Οι προσεκτικά επιλεγμένοι συμβολισμοί βοηθούν τους νεαρούς αναγνώστες να κατανοήσουν και να συναισθανθούν. Η σχέση του παππού με την εγγονή εκφράζεται με τρόπο τρυφερό και στοργικό. Είναι επίσης σημαντικό ότι στο τέλος της ιστορίας ο συγγραφέας «αποκαθιστά» στα μάτια της Όλιβ, συνεπώς και των αναγνωστών, την εικόνα του «απόντα» πατέρα. Ο παππούς φανερώνει στην εγγονή του τις φωτογραφίες από κάθε σημαντική στιγμή της Όλιβ που συγκέντρωνε στο συνεργείο του ο πατέρας της.

    Παρόλο που το θέμα που επιλέγει να διαχειριστεί ο συγγραφέας είναι δύσκολο και δυσάρεστο το αφήγημα είναι αισιόδοξο καθώς υιοθετείται η παιδική οπτική εμποτισμένη με την παντοδυναμία και την αφοσίωση στην επίτευξη του στόχου της απομάκρυνσης του ελέφαντα. Με εύσχημο τρόπο όμως, ο συγγραφέας αποφεύγει και τον «σκόπελο» το παιδί να θεωρήσει υπεύθυνο τον εαυτό του για την ευτυχία ή τη δυστυχία του πατέρα και να πιστέψει ότι μπορεί να «διορθώσει» μόνο του έναν καταθλιπτικό ενήλικα. Η Όλιβ μέσα από την ιστορία της δείχνει πώς βιώνει η ίδια και το κάθε μέλος της οικογένειάς της την απώλεια. Η ίδια νοιάζεται για τους άλλους και τελικά βρίσκει τον τρόπο να υπενθυμίσει στον πατέρα της ότι έχει αρκετά πράγματα για τα οποία μπορεί ακόμα να χαίρεται στη ζωή.

    Τα σκίτσα οπτικοποιούν στιγμές της ιστορίας της Όλιβ με την ίδια παιδικότητα και αμεσότητα που χαρακτηρίζει το κείμενο. Αν μάλιστα παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τους ελέφαντες που συνοδεύουν τους τίτλους των κεφαλαίων θα ανακαλύψει πολλές διαφορετικές απεικονίσεις. Με έναν συμβολικό τρόπο άλλωστε δηλώνεται μέσω αυτών των σκίτσων και η εξέλιξη της ιστορίας καθώς οι απεικονίσεις εμφανίζονται όλο και πιο αχνές στο κάθε κεφάλαιο ώσπου στο τέλος ο ελέφαντας εξαφανίζεται.

    Μια πραγματικά καλογραμμένη και ιδιαίτερη ιστορία που αξίζει να διαβάσει κανείς από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος!

    Διακρίσεις

    Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους από την Greek Ibby-Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2021.

    1o Βραβείο Queensland Literary Awards

    Βραχεία Λίστα 2018 CBCA Younger Readers

    Βραχεία Λίστα 2018 NSW Premier’s Literary Awards

    Βραχεία Λίστα 2018 Australian Book Industry Award

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο ελέφαντας
    Συγγραφέας: Peter Carnavas
    Εικονογράφηση: Peter Carnavas
    Μετάφραση: Κυριάκος Αθανασιάδης
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 14,5 Χ 19
    ISBN: 978-960-48-4532-3

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular