More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ο καλύτερος αγώνας του Μαντάνι, του Φραν Πινταδέρα (εικ.: Ρακέλ Καταλίνα)

    Ο καλύτερος αγώνας του Μαντάνι, του Φραν Πινταδέρα (εικ.: Ρακέλ Καταλίνα)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο.
    Αλμπέρ Καμύ (στα νιάτα του ήταν τερματοφύλακας)

    Ο συγγραφέας Φραν Πινταδέρα και η εικονογράφος Ρακέλ Καταλίνα δημιουργούν μια εξόχως συγκινητική και καλαίσθητη ιστορία με έναν μικρό ξυπόλυτο ποδοσφαιριστή που ανανεώνει την αισιοδοξία μας για τον κόσμο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ποδοσφαιριστής σαν τον Μαντάνι δεν υπάρχει. Τον ξεχωρίζεις εύκολα. Είναι ο μόνος που παίζει ξυπόλυτος. Με την έλευσή του, ήρθε και το καλύτερο ποδόσφαιρο που είχε δει η γειτονιά. Κάθε φορά που η μπάλα πηγαίνει στα πόδια του, όλα παγώνουν, όλα σταματούν. Στο γκολ του ακολουθεί έκρηξη χαράς. Η μητέρα του δεν μπορεί να τον παρακολουθεί. Είναι σπίτι, έχει πολλές επιδιορθώσεις ακόμα να τελειώσει.

    Μαζεύει τις οικονομίες του σε ένα ντενεκεδένιο κουτί. Όλοι οι συμπαίκτες του περιμένουν ότι θα ψωνίσει παπούτσια επιτέλους για το μεγάλο ντέρμπι με τη Φλόριντα. Αλλά την ημέρα του αγώνα, τον βλέπουν πάλι ξυπόλητο. Τι τα έκανε τα λεφτά ο Μαντάνι; Πάντως, όχι παπούτσια. Αφού χωρίς παπούτσια μπορεί και παίζει υπέροχα. Υπάρχουν όμως πράγματα και άνθρωποι που δεν παίζεις χωρίς αυτούς…

    Εστιάζοντας

    Το προσωπικό, έμφυτο ταλέντο συναντά το ψυχικό σθένος και το ηθικό ανάστημα. Ο Μαντάνι, ένα παιδί φτωχής οικογένειας, ξεχωρίζει με τις επιδόσεις και το ταλέντο του, τόσο που μαγεύει μια ολόκληρη γειτονιά. Η μητέρα του δουλεύει, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους αγώνες του, ακούει παντού ωστόσο την αποθέωση που γνωρίζει ο γιος της. Εκείνος της ανταποδίδει την αγάπη με μια κίνηση που ξεπερνάει τα σύνορα της αγάπης και της ευγνωμοσύνης.

    Συγκίνηση ατόφια! Να θέλεις να σε δει η μητέρα σου να διαπρέπεις! Να προτιμάς αυτό από το να φορέσεις παπούτσια. Τα γυμνά πόδια του Μαντάνι, η μοδίστρα μητέρα του που ακούει από το παράθυρο του σπιτιού της, όπου δουλεύει, την αποθέωση του γιου της, η γειτονιά που παγώνει σε κάθε ενέργεια του μικρού βιρτουόζου, όλα λειτουργούν ισορροπώντας στο επίπεδο του ρεαλισμού και στο γήπεδο του συμβολισμού.

    Αφηγητής είναι κάποιος κάτοικος της γειτονιάς όπου όλα διαδραματίζονται, ο οποίος διαχειρίζεται με τέτοιον τρόπο την ιστορία που αφενός αναδεικνύει το μαγικό ποδόσφαιρο του ξυπόλυτου Μαντάνι, το οποίο όμως γίνεται πιο μαγικό λόγω του χαρακτήρα του, του ήθους του, των αξιών που διέπουν τη συμπεριφορά του εντός και εκτός γηπέδου.

    Η ταλαντούχα Ισπανίδα εικονογράφος Ρακέλ Καταλίνα εικονογραφεί με μια χειροποίητη αισθαντικότητα, συνθέτει εικόνες που λειτουργούν ως δυναμικά αφηγηματικά ενσταντανέ και παίζει πολύ με το χρώμα και τον αποχρωματισμό μέρους των σχεδίων, επιλογή που στρέφει και αποσύρει την εστίαση εκεί που η ίδια επιλέγει. Η μητέρα στις εξέδρες αποκτά, μόνη αυτή, χρώμα, τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι φίλαθλοι παραμένουν σε γήινες, καφέ, αποχρώσεις.

    Χορτάσαμε από αθλητές-σταρ που επιδεικνύουν τον πλούτο τους, τα στοιχεία πλουτισμού, τα παχυλά συμβόλαια και την ευτυχία τους σε κάθε μέσο, με κάθε τρόπο. Εκείνο που μας λείπει είναι ο αθλητισμός που εξυψώνεται από προσωπικότητες σαν τον Μαντάνι. Αυτό, ο συγγραφέας Φραν Πινταδέρα το επιτυγχάνει με γκολ από τα αποδυτήρια. Γιατί ο Μαντάνι αναδεικνύει τη θέληση, την πίστη, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια.

    Θα σας συγκινήσει. Και θα μεταδώσει ένα κύμα αισιοδοξίας ότι ο κόσμος έχει πολλή ομορφιά ακόμα.

    ΥΓ: Για τις ποδοσφαιρικές εκφράσεις ευγμωμονείστε τον άντρα μου.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο καλύτερος αγώνας του Μαντάνι
    Τίτλος πρωτοτύπου: La mejor jugada de Madani
    Συγγραφέας: Fran Pintadera
    Εικονογράφος: Raquel Catalina
    Εκδόσεις: Πατάκης, Μάρτιος 2023
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 17 Χ 21
    ISBN: 978-618-070-073-2

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular