More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠες μας παππού… Ποια είναι η οικογένεια του Ήλιου: Ταξίδι στους πλανήτες...

    Πες μας παππού… Ποια είναι η οικογένεια του Ήλιου: Ταξίδι στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, του Διονύση Π. Σιμόπουλου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-13) – Βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    … είμαστε όλοι μας παιδιά του Σύμπαντος που αποτελούμαστε από χημικά στοιχεία τα οποία γεννήθηκαν στους πυρήνες των άστρων και στις θεαματικές αστρικές εκρήξεις των σουπερνόβα που δημιούργησαν και τα ανώτερα χημικά στοιχεία πάνω από τον σίδηρο. Κι αν θέλετε κατά κάποιον τρόπο να ακουμπήσετε, να ψηλαφίσετε, να πιάσετε στα χέρια σας το εσωτερικό ενός άστρου, δεν χρειάζεται να πάτε στον Ήλιο ή σε κάποιο άλλο άστρο. Αρκεί να χαϊδέψετε το πρόσωπό σας, κάποιο αντικείμενο δίπλα σας, ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, να φάτε ένα σταφύλι ή ένα φρούτο.
    Διονύσης Π. Σιμόπουλος, από τη συνέντευξή του στο ELNIPLEX

    Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες, ο αστροφυσικός και Επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος επιστρέφει με το τρίτο βιβλίο της σειράς Πες μας, παππού, πρώτο μεταθάτιο βιβλίο του, και μας γνωρίζει την οικογένεια του Ήλιου.

    Περί τίνος πρόκειται

    Πες μας, παππού… Ποια είναι η οικογένεια του Ήλιου. Και ο σπουδαίος παππούς, μετά τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς, Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι- Η ιστορία της διαστημικής περιπέτειας και Πες μας, παππού… Πώς γεννιούνται τ’ άστρα-Το ταξίδι στη ζωή των άστρων, όπου αγκάλιασε το φεγγάρι και την έναρξη της διαστημικής περιπέτειας της ανθρωπότητας και τη γέννηση των άστρων, είχε αφήσει παρακαταθήκη το άλλο μεγάλο γνωστικό πεδίο του διαστήματος που τόσο γοητεύει τα παιδιά: τους πλανήτες και το ηλιακό σύστημα.

    Ο παππούς έχει πολλές απαντήσεις στις απορίες του Πέτρου και της Χαράς που επιστρέφουν από το σχολείο και δεν βλέπουν την ώρα να τον συναντήσουν. Γιατί η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που έχει ζωή στο Ηλιακό μας Σύστημα; Τι συμβαίνει στους άλλους πλανήτες; Γιατί το λέμε ηλιακό το σύστημα και όχι Γήινο; Εμείς δεν είμαστε το κέντρο του;

    Τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις τον παππού και εκείνος θα ξεκινήσει να εκθέτει με πληρότητα κάθε παράμετρο που σχετίζεται με τις ερωτήσεις των εγγονιών του. Από τι αποτελείται το σύμπαν; Πώς δημιουργήθηκε; Πρώτα δημιουργήθηκε ο ήλιος ή οι πλανήτες;  Πώς είναι ο ήλιος; Πώς γεννήθηκε η ζωή στη Γη; Γιατί ο Ερμής λέγεται σιδερένιος πλανήτης; Πόση είναι η θερμοκρασία στον καυτό πλανήτη Αφροδίτη και τι συμβαίνει με τα ηφαίστειά της; Τι συμβαίνει στον Κόκκινο Πλανήτη Άρη; Τι μαρτυρούν τα ίχνη νερού που βρέθηκαν στην επιφάνειά του; Πώς είναι η ατμόσφαιρα στον αέριο γίγαντα Δία των -143 βαθμών Κελσίου; Γιατί ο Κρόνος είναι ο άρχοντας των δαχτυλιδιών και φαίνεται σαν μια γιγάντια περιστρεφόμενη μπάλα αερίων; Γιατί ο Ουρανός αποκαλείται τεμπέλης; Πού οφείλει το μπλε του χρώμα ο Ποσειδώνας; Γιατί ο Πλούτωνας χαρακτηρίστηκε νάνος πλανήτης και δεν αποτελεί πια τον ένατο πλανήτη του ηλιακού συστήματος;

    Εστιάζοντας

    Τόσα και άλλα τόσα στο δεκαπλό αφήνει ως πολύτιμη γνώση ο μεγάλος δάσκαλος Διονύσης Σιμόπουλος μέσα στο τρίτο βιβλίο της σειράς Πες μας, παππού…, όπου συμπύκνωσε τη γνώση εκατοντάδων ετών και την εξέλιξη της επιστήμης, προσαρμοσμένο με τέτοιο τρόπο που να γοητεύουν τα παιδιά με την εύληπτη, μεστή αποτύπωσή τους. Τα μικρά πληροφοριακά κείμενα που εκθλίβουν το σημαντικό και ουσιώδες, η όμορφη ροή στη δομή του βιβλίου, η πολύ προσεγμένη γραφιστική επιμέλεια με διαφορετικούς χρωματισμούς στα κειμενικά πλαίσια και ωραία διάταξη σε όλα τα γραφικά στοιχεία, συνθέτουν μια ακόμα όμορφη περιπλάνηση στον κόσμο του διαστήματος με την υπογραφή ενός σπουδαίου επιστήμονα.

    Ωραία ποιότητα χαρτιού, εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης, πολύ χρώμα και οπτικά ερεθίσματα ώστε να μην κουράζει τον μικρό αναγνώστη. Το ταξίδι είναι έτοιμο για τον καθένα.

    Για αναγνώστες από 7-8 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Μια γιορτή στη γειτονιά του Ήλιου – Χάρης Κατσιμίχας

    Star (2012 Remaster)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πες μας παππού… Ποια είναι η οικογένεια του Ήλιου: Ταξίδι στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος
    Σειρά: Πες μας, παππού
    Συγγραφέας: Διονύσης Π. Σιμόπουλος
    Εικονογράφος: Ουρανία Λυμπεροπούλου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Ιούνιος 2023
    Προσαρμογή- διορθώσεις- εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Μαρία Γονιδάκη
    Μακέτα εξωφύλλου: Ελένη Κυριακίδου
    Σελίδες: 76
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-618-033-567-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular