More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟ Καρυοθραύστης, της Χρυσάνθης Καραΐσκου (εικ.: Μαρίνα Στελλάτου)

    Ο Καρυοθραύστης, της Χρυσάνθης Καραΐσκου (εικ.: Μαρίνα Στελλάτου)

    Η  ιστορία του βιβλίου είναι γνωστή. Αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων.Ήταν ένας στρατιώτης, που λειτουργούσε ως καρυοθραύστης. Ήταν ένα παιχνίδι που κανείς δεν ήθελε. Η Κλάρα από την άλλη πλευρά, το λάτρεψε αμέσως! Η απογοήτευσή της ήταν μεγάλη όταν ο αδερφός της έσπασε τον παιχνίδι. Ο νονός του κοριτσιού όμως, κατάφερε μεμ μια μαγική κίνηση να τον επιδιορθώσει. Όταν η γιορτή τελείωσε η Κλάρα αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης με τη βοήθεια της Κλάρας, κερδίζει τη μάχη. Ο Ντρόσελμάγιερ συγκινημένος μεταμορφώνει τον καρυοθραύστη σε έναν όμορφο πρίγκηπα.

    Η Κλάρα και ο Καρυοθραύστης ξεκινούν μαζί ένα μαγικό ταξίδι. περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Στροβιλίζονται μαζί με χορευτές από την Ισπανία, την Κίνα και τη Ρωσία. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

    Ο Καρυοθραύστης βασίζεται στο παραμύθι του Γερμανού συγγραφέα Ερνστ Χόφμαν “Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών” (1816). Το 1844 ο Αλέξανδρος Δουμάς διασκέυασε την ιστορία μετατρέποντάς την στο αγαπημένο και τρυφερό παραμύθι που όλοι γνωρίζουμε. Το 1891, ο Μ. Πετιπά, χορογράφος του Ιμπέριαλ Μπαλέ της Αγίας Πετρούπολης, αποφάσισε να χορογραφήσει την διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά και παρήγγειλε στον Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκυ την σύνθεση της μουσικής. Η πρεμιέρα του μπαλέτου έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 αλλά άρχισε να γνωρίζει επιτυχία τη δεκαετία του 1960. Σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα έργα στην ιστορία του μπαλέτου και μία από τις σταθερές στα καλλιτεχνικά δρώμενα των Χριστουγέννων. Έχει χορογραφηθεί από τους πιο γνωστούς χορογράφους, όπως οι Ζωρζ Μπαλανσίν, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μιχαήλ Μπαρίσνικωφ.

    Η μουσική είναι από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του Τσαϊκόφσκι. Ανήκει στη Ρομαντική περίοδο και περιέχει πασίγνωστες μελωδίες και αναγνωρίσιμες μελωδίες. Στο cd του βιβλίου ακούγονται κυρίως ως χαλί για την αφήγηση της ιστορίας. Το στοιχείο που κάνει το βιβλίο των Εκδόσεων Διάπλαση να ξεχωρίζει είναι η παραμυθένια εικονογράφηση της Μαρίνας Στελλάτου. Μαγικές εικόνες γεμάτες χρώματα και κίνηση κοσμούν τις σελίδες του βιβλίου οι οποίοι είναι πίνακες ζωγραφικής. Τα πρόσωπα, όπως άλλωστε σε όλες τις εικονογραφήσεις της Μαρίνας Στελλάτου, μαγνητίζουν το βλέμμα του αναγνώστη καθώς αποτυπώνουν τη συναισηματική φόρτιση κάθε σκηνής.

    Book Secret

    Όλα τα βιβλία κρύβουν ένα μικρό μυστικό. Ζητήσαμε από την εικονογράφο Μαρίνα Στελλλάτου να μας αποκαλύψει το μυστικό του βιβλίου κι εκείνη μας απάντησε:

    “Όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις ζωγραφιές μου είναι υπαρκτά πρόσωπα, δικοί μου ανθρωποι.Ο νονός Ντροσερμάγιερ είναι ο μπαμπάς μου. Ο πρίγκιπας Καρυοθραύστης είναι το αγοράκι που εικονίζεται στο βιογραφικό μου, ο γιος μου. Η Κλάρα είναι μαθήτρια μου. Τη λένε Σιμώνη και πηγαίνει μαζί με το γιο μου στο Νηπιαγωγείο. Όλοι πόζαραν πραγματικά…”

    Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:
    O μαγικός αυλός
    Ο κουρέας της Σεβίλλης
    H λίμνη των κύκνων
    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Καρυοθραύστης (με CD)
    Sub Title: Βασισμένο στο ομώνυμο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι
    Συγγραφέας: Χρυσάνθη Καραΐσκου
    Εικονογράφηση: Μαρίνα Στελλάτου
    Αφήγηση: Γιούλα Μιχαήλ
    Εκδόσεις: Διάπλαση, 2017
    Επιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24 Χ 32
    ISBN: 978-960-567-139-6​
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular